logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej

Kate 74 14 Kwi 2017 22:02 22734 29
REKLAMA
  • #1 16412939
    Kate 74
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zakupiłam używany ekspres Nivona 830 przy zakupie robiłam sprawdzenie czy działa poprawnie robiąc jedna kawę latte.W domu chciałam zrobić dwie jedna po drugiej i jest to niemożliwe. Pierwsza wychodzi a przy drugiej mleko pryska na wszystkie strony i nie spienia się nalewa tylko troszkę .Po ponownej próbie po pół godzinie historia się powtórzyła pierwsza kawa wyszła Oki ze spienionym mlekiem a druga niestety nie.Zastanawiam się co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 16419077
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 400
    Witam.
    Sprawdź zawór między bojlerem a zaworem upustowym-Prawdopodobnie do wymiany.Pozdrawiam.
  • #3 16423004
    luka5151
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Podłączam się do tematu w moim ekspresie (nivona 830) taka sama usterka epidemia :)
  • #4 16425405
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    No żesz... :)

luka5151 napisał:
    Podłączam się do tematu w moim ekspresie (nivona 830) taka sama usterka epidemia :)

robsons10 napisał:
    Witam.
    Sprawdź zawór między bojlerem a zaworem upustowym-Prawdopodobnie do wymiany.Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 16425516
    luka5151
    Poziom 11  
    Ekspres broni się chce rzadziej robić kawę a poważnie w wolnym czasie zajrzę dzięki za podpowiedź . Potrzebuję katalog części Nivona 830
  • #6 16431399
    luka5151
    Poziom 11  
    Przyczyną awarii był zaworek który się zawiesił wystarczy rozebrać wyczyścić załączam zdjęcia
    Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej Nivona express 830 - Nie spienia mleka przy robieniu latte jedna po drugiej
  • #7 16434349
    robsons10
    Poziom 23  
    Witam. O tym zaworze pisałem. Jeśli sytuacja niebawem się powtórzy a raczej tak to zawór do wymiany. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 16473402
    bizonheli
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Jak rozmontować obudowę??? Może jakieś zdjęcia czy instrukcja? Widziałem plik w języku niemieckim ale nie ma w nim dokładnie jak rozmontować obudowe...proszę o wskazówki

Dodano po 3 [godziny] 33 [minuty]:

Rozebrałem cały ekspres wyczyściłem wszystkie rurki, zaworek tez rozebrałem itp...niestety dalej nie spienia mleka tylko przelewa i podgrzewa? Wszystkie inne funkcje bez zarzutu...czy to może być jakiś feler z elektronika...czy pójść w wymianę tego zaworu samodzielnie.?
  • #9 16476628
    robsons10
    Poziom 23  
    Witam. Jeśli mleko jest zaciągane tzn. że ciśnienie pary wydaje się być ok. Przyczyną braku spieniania najprawdopodobniej będzie sam cappuccinator w wylewce proszę dokładnie wyczścić i sprawdzić, najprawdopodobniej brak napowietrzenia mleka podczas spieniania . Pozdrawiam
  • #10 17084158
    amigos
    Poziom 16  
    Ocena: 130
    Witam!
    Podczepię się pod temat aby nie tworzyć nowego. Mam Nivonę 830. Mleko jest podgrzewane i tylko minimalna ilość pianki, a więc praktycznie nie spienia. Mleko jest zasysane i gorące. Sprawdziłem zaworek, przeczyściłem i wydaje się być ok. Po włączeniu spieniania słychać syczenie i widać, że trochę wody wylewa się do tacki. Jak wypływa mleko to widać sporą ilość pary. Spumatore oczyszczony, drożny i nie widać żadnych uszkodzeń. Bardzo proszę o odpowiedzi na zagadnienia:
    - do spumatora poza mlekiem wchodzą od góry 2 kanały. Jeden to zapewne para, a drugi? Powietrze? Jeżeli tak to czy na nich powinny być jakieś zawory zwrotne, czy powinny być drożne w obie strony. Który jest który?
    - jak sprawdzić sam spumator? Ma 2 otwory od góry, jeden z boku i jeden od dołu. Czy wszystkie te wejścia /wyjścia/ powinny być drożne w obie strony? Nie posiada żadnego zaworka zwrotnego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam!

Ok. Pytania już nieaktualne. Czyszczenie zaworów pomogło.
  • REKLAMA
  • #11 17401641
    djmarco83
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Które zawory wyczyściłeś? Ja czyszczę ten zawór co kolega wyżej zrobił zdjęcia, ale nic to nie daje. Wymiana?
  • #12 17401666
    amigos
    Poziom 16  
    Ja na Twoim miejscu wymienił bym przede wszystkim ten wsad w zaworku. Sama guma stożkowa mimo, że wygląda na dobrą to nie zawsze spełnia swoje zadanie. Druga rzecz to jest zawór /otwór/ napowietrzający. Znajduje się na zaworze ceramicznym. Jest to ten element na załączonym zdjęciu. Zdejmij ten biały plastikowy kapturek lekko podważająć i jest pod nim guma. Ta guma ma mały otworek. Gumę można wyjąć. Weź szpilkę lub igłę i przepchnij delikatnie ten otwór. Zdarza się, że się zapycha jakimś małym pyłkiem i jak nie może zaciągnąć powietrza to nie napowietrzy mleka.
  • #13 17401895
    djmarco83
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Zawór kupię cały nowy. A ten "kapelusz" to u mnie ma jedna nóżkę złamaną. Trzyma się tylko na dwóch a nigdzie tego nie mogę dostać.
  • REKLAMA
  • #14 17401947
    amigos
    Poziom 16  
    A masz tą dziurkę w tej gumie drożną? Może ktoś próbował zaglądać co to jest i ułamał przy zdejmowaniu. Wyłamana nóżka nie powinna mieć wpływu bo on raczej tylko zabezpiecza tą gumę. Tak naprawdę to tam nic więcej nie ma poza zaworem, odpowietrzeniem i spumatorem. Jeżeli te 3 rzeczy są drożne to powinno być ok. Jeżeli ma problem z zaciąganiem odpowiedniej ilości mleka to chyba raczej zawór, jeżeli pobiera mleko, ale nie jest spienione to raczej brak dopływu powietrza, czyli ten napowietrzacz lub spumator. Znajomi rzucili się na te ekspresy w Niemczech i wszystkie co mi przywieźli miały do wymiany te gumy w zaworach bojlera. Niby wszystko było ok, ale zawory nie trzymały. Po wymianie wróciło do normy. W jednym tylko był zapchany otwór w tym napowietrzeniu.
  • #15 17890004
    Luckyy
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Mam podobny problem - mleko leci ale nie spienione.
    Sprawdziłem oba wspomniane zawory, wyglądają OK.
    Ten, który jest na zdjęciach w poście #6 był nie dawno wymieniany na nowy w serwisie i chyba od tego czasu nawet nie sprawdziłem czy spienia mleko bo na co dzień piję czarną.

Ten gumowy element w wylewce do którego jest podłączony wężyk z mlekiem ma 2 przyłączą od góry.
    Do czego jest ten mniejszy po prawej?
    Z tego dużego stożkowego leci para.

Jak jest realizowane podawania gorącego mleka a jak spienianie?
  • #16 17909485
    radzik2908
    Poziom 1  
    Miałem problem ze spienianiem, po rozłożeniu i wyczyszceniu zaworu z postu #6 dalej nie działało, zawór wydawał się w porządku. Zamówiłem zawór, wymieniłem i teraz cieszę się znowu cappuccino. Koszt 57zł z przesyłką. Dziękuję za porady.
    Pozdrawiam
  • #17 18332387
    witek_77
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Również i u mnie był problem z tym, że pryskał parą i ledwo co zaciągał. W moim 830 i u rodziców w 855. Zacząłem u siebie. Kupiłem ten zawór zwrotny i mleko leci jak szalone. Wymieniłem też spustowy, ale niepotrzebnie. U rodziców zrobiłem to samo. Sam zaworek 34zł oryginał na popularnym serwisie aukcyjnym + tabletki co by się na smarta załapać i ekspres jak nówka. Co się okazało ktoś kiedyś główkę zawora ceramicznego klejem na gorąco pokleił (oni używkę kupili). Niżej fotkę winowajcy zamieszania z mlekiem daję, a znaleźć go można szukając takiej frazy "NIVONA zawór wylotowy zwrotny 65411".
  • #18 19161536
    grciu1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    witam wszystkich
    Ja także miałem identyczny problem z bryzgającym mlekiem, którego się bardzo mało robiło jeśli chodzi o pianę.
    Zrobiłem właściwie 3 rzeczy :
    1 Tylko rozmontowałem ten czarny zawór o którym mowa w powyższych postach i go przeczyściłem.
    2. Zdjąłem ten biały kapturek o którym mowa także w postach powyżej, wyciągnąłem gumkę ze stożkiem i przeczyściłem w niej mały otworek - wydaje mi się że był zapchany.
    3. Odkamieniłem system na większym stężeniu odkamieniacza
    Po tych czynnościach zrobiłem kilka latte i cappucino i mleko spienione jak za dawnych czasów czyli super !!!
    Będę obserwował jak będzie dalej bo czytałem, że te czynności u niektórych nie przyniosły dłuższego rezultatu. Gdyby tak się stało to pewnie pierwszą rzeczą będzie wymiana tego czarnego zaworu na nowy.
    pozdrawiam
  • #19 19339059
    madede
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    witam, mam taki sam problem. Kupiłem ekspres używany i sprzedająca zrobiła kawę, w domu jedna wyszła z pianką a następne pryska mlekiem. Przy ciepłym mleku pryska i nalewa 100ml a ma wydać 220ml. Czy udało się zdiagnozować co jest przyczyną?

pozdr., Maciej
  • #20 20894913
    plipski
    Poziom 1  
    Proszę przeczyścić zawór Widok na zbliżenie zaworu z plastikowym pokrętłem i przewodami.
  • #21 21426066
    yaroray
    Poziom 11  
    Mam podobny problem z ekspresem Nivona 758 - nie spienia dobrze mleka, tylko chlapie. Sprawdziłem już zawór zwrotny, rozebrałem i wyglądał dobrze, ale ostatecznie wymieniłem na nowy. Dodatkowo użyłem igły do przepchania otworu w blaszce zaworu ceramicznego z postu #20 i #12 (nie wiem czy można coś więcej z nim zrobić).
    Mam wrażenie, że jest minimalnie lepiej, ale generalnie mleko dalej chlapie (szczególnie w części spienionego mleka, w części ciepłego mleka nie ma chlapania). Czy zawór ceramiczny można lepiej przeczyścić, jeżeli tak, to jak?
    Co jeszcze można sprawdzić? Na zdjęciach zaznaczyłem przetkaną dziurkę oraz wymieniony zawór.
    Wnętrze ekspresu do kawy z zaznaczoną dziurką i wymienionym zaworem. Wnętrze ekspresu do kawy Nivona 758 z zaznaczonym zaworem.
  • #22 21432973
    yaroray
    Poziom 11  
    Nikt nie pomógł, w takim razie sam sobie odpowiem, może przyda się innym. Okazuje się, że to częsty problem, a nie można znaleźć odpowiedzi na forum. Problemem okazał się napowietrzacz, trzeba było wymienić uszczelkę, blaszkę i plastikowy kapturek. Stara blaszka nie przylegała szczelnie do uszczelki i przez to dostawało się pod nią za dużo powietrza. Dziurawienie blaszki i tym podobne zabiegi nic nie dają. Załączam zdjęcie wymienionych części - numery 6760015 / 6761179.
    Dwie części napowietrzacza: uszczelka i plastikowy kapturek.
  • #23 21464159
    Majkub
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Miałem ten sam problem. Wszystko super, wyczyściłem, poprawiło się. Zamówiłem uszczelkę napowietrzacza z tą blaszką bo to nie pieniądze, a będę spał spokojniej. Jedno tylko nie daję mi spokoju. Do głowicy spieniacza z rozdzielacza zaworu ceramicznego wchodzą dwa wężyki: czerwony - para i biały - powietrze. Czy z tego białego ma coś dmuchać czy działa on na zasadzie podciśnienia, że kiedy ekspres podaje pare to głowica dobiera sobie nim powietrza?
  • #24 21472650
    yaroray
    Poziom 11  
    U mnie niestety problem ze spienianiem mleka wraca. Czasem spienia poprawnie, a czasem podczas spieniania większej ilości mleka na początku spienia dobrze, a w połowie zaczyna chlapać.

Do tej pory:
    - Wymieniłem zawór zwrotny
    - Wymieniłem napowietrzacz
    - Rozebrałem na części pierwsze zawór ceramiczny, przeczyściłem w środku, nasmarowałem i skręciłem ponownie

Kolejno mam zamiar:
    - Wymienić uszczelkę zaworu ceramicznego, może ona przepuszcza
    - Zauważyłem, że śruby zaworu ceramicznego poluzowują się z czasem i przy każdym rozkręceniu ekspresu je dokręcam (ćwierć obrotu na 2 tygodnie (kilkanaście kaw)) - chcę użyć kleju do gwintów

Wszelkie uwagi mile widziane.
  • #25 21477848
    yaroray
    Poziom 11  
    Wykonałem kolejny krok - wymieniłem uszczelkę w zaworze ceramicznym i dalej bez zmian, na początku mleko jest spienianie dobrze, ale przy pojemności 150ml zaczyna chlapać.

Do tej pory:
    - Wymieniłem zawór zwrotny
    - Wymieniłem napowietrzacz
    - Rozebrałem na części pierwsze zawór ceramiczny, przeczyściłem w środku, nasmarowałem i skręciłem ponownie
    - Wymieniłem uszczelkę zaworu ceramicznego

Zatykanie palcem napowietrzacza w czasie spieniania mleka powoduje naprawienie chlapania (napowietrzacz jest nowy i dziurka w blaszce jest drożna). Gdzie jeszcze można szukać przyczyny?
  • #26 21610077
    bemka
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Masz gdzieś nieszczelność ponieważ jeżeli zatkasz wlot powietrza w zaworze ceramicznym to już tego powietrza wystarcza. Szukaj przy samym spieniaczu.
  • #27 21610223
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1783
    Instrukcje
    Załączniki:
    • NICR 670.pdf (7.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 660.pdf (7.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 656.pdf (4.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 650.pdf (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 646.pdf (4.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 635.pdf (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 630.pdf (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 626.pdf (4.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 620.pdf (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 610.pdf (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 560.pdf (6.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 555.pdf (6.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 550.pdf (6.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 530.pdf (5.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 525.pdf (5.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 520.pdf (5.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICO 100 Cooler.pdf (202.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICG 130 Kaffeemühle.pdf (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CUBE 4106.pdf (3.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CUBE 4102.pdf (3.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 21610225
    ssss
    Poziom 38  
    Instrukcje
    Załączniki:
    • NICR 769.pdf (5.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 768.pdf (4.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 767.pdf (4.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 765.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 760.pdf (4.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 758.pdf (4.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 757.pdf (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 750.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 740.pdf (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 735.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 730.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 725.pdf (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 720.pdf (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 710.pdf (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 695.pdf (6.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 690.pdf (6.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 680.pdf (7.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 675.pdf (7.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 745.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 759.pdf (5.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21610227
    ssss
    Poziom 38  
    instrukcje
    Załączniki:
    • NICR 839.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 838.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 831.pdf (5.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 830.pdf (5.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 825.pdf (10.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 823.pdf (10.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 821.pdf (10.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 820.pdf (10.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 799.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 796.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 795.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 793.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 792.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 791.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 790.pdf (8.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 788.pdf (4.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 779.pdf (5.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 778.pdf (4.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 777.pdf (4.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 770.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 21610228
    ssss
    Poziom 38  
    instrukcje.
    Załączniki:
    • NIVO 8107.pdf (9.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NIVO 8103.pdf (9.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 1040.pdf (11.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 1030.pdf (11.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 970.pdf (9.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 965.pdf (9.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 960.pdf (9.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 930.pdf (9.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 877.pdf (5.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 859.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 858.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 855.pdf (5.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 850.pdf (5.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 845.pdf (5.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 842.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 841.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 840.pdf (5.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 839.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NICR 848.pdf (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NIVO 8101.pdf (9.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ekspresem Nivona 830 polega na tym, że przy robieniu kolejnych kaw latte mleko nie spienia się prawidłowo – pierwsza kawa wychodzi dobrze, natomiast przy drugiej mleko pryska i nie tworzy piany. Przyczyną usterki jest najczęściej zawór zwrotny między bojlerem a zaworem upustowym, który może się zawieszać lub być zapchany. Rozwiązaniem jest rozebranie, dokładne wyczyszczenie lub wymiana tego zaworu. Ważnym elementem jest także cappuccinator (spumator) w wylewce, który odpowiada za napowietrzanie mleka – jego drożność i czystość mają kluczowe znaczenie. W zaworze ceramicznym znajdują się elementy takie jak gumowa uszczelka z małym otworkiem, plastikowy biały kapturek oraz blaszka, które mogą się zapychać lub zużywać, co powoduje problemy ze spienianiem. Wymiana uszczelki napowietrzacza, czyszczenie i ewentualna wymiana zaworu ceramicznego oraz zaworu zwrotnego często przywraca prawidłową pracę ekspresu. Czasem problemem są nieszczelności w układzie powietrza lub uszkodzenia elementów spumatatora. Regularne odkamienianie i konserwacja są również zalecane. Wymiana części oryginalnych, takich jak zawór zwrotny (np. numer 65411) i elementy napowietrzacza (numery 6760015 / 6761179), jest skutecznym sposobem na rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA