logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP-12E ESP8266 i Raspberry Pi 3 model B problem z flashowaniem, polaczeniem

MrTomek010 15 Kwi 2017 17:14 2292 0
REKLAMA
  • #1 16414295
    MrTomek010
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam ostatnio kupiłem dwie sztuki ESP8266 ESP-12E, dokupiłem do nich adaptery i przyszły. Nie kupowałem programatora bo mam malinke i przeczytałem na różnych forach parę poradników że da rade. Problem jest jednak taki że w mojej malince w pliku "/boot/cmdline.txt" nie było żadnej linijki z "ttyAMA0". Zawartość pliku /boot/cmdline.txt:
    dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p7 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles

Więc dla pewności usunąłem "console=serial0,115200", poźniej sie dowiedziałem że trzeba dezaktywować parę usług komendami:

sudo systemctl stop serial-getty@ttyAMA0.service
    sudo systemctl disable serial-getty@ttyAMA0.service

sudo systemctl stop serial-getty@ttyAMA0.service
    sudo systemctl disable serial-getty@ttyAMA0.service

ESP-12E ESP8266 i Raspberry Pi 3 model B problem z flashowaniem, polaczeniem
    Podłączyłem (Pi->ESP):
    1->VCC i CH_PC
    9->GND i GPIO0
    8->RXD
    10->TXD

Chciałem wgrać najnowszą wersję nodeMCU przez "esptool.py" i dostaje tylko "Connecting..." i tak cały czas.
    Komenda:

python esptool.py -p /dev/ttyAMA0 write_flash 0x000000 ../nodemcu-master-7-modules-2017-04-14-12-40-42-integer.bin

Przy podłączaniu ESP do prądu na chwile miga niebieska lampeczka, nie wiem co robię źle, dajcie znać czy przypadkiem czegoś nie zniszczyłem i byłbym wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt,
    Tomek
  • REKLAMA
REKLAMA