Witam ostatnio kupiłem dwie sztuki ESP8266 ESP-12E, dokupiłem do nich adaptery i przyszły. Nie kupowałem programatora bo mam malinke i przeczytałem na różnych forach parę poradników że da rade. Problem jest jednak taki że w mojej malince w pliku "/boot/cmdline.txt" nie było żadnej linijki z "ttyAMA0". Zawartość pliku /boot/cmdline.txt:
Więc dla pewności usunąłem "console=serial0,115200", poźniej sie dowiedziałem że trzeba dezaktywować parę usług komendami:
Podłączyłem (Pi->ESP):
1->VCC i CH_PC
9->GND i GPIO0
8->RXD
10->TXD
Chciałem wgrać najnowszą wersję nodeMCU przez "esptool.py" i dostaje tylko "Connecting..." i tak cały czas.
Komenda:
Przy podłączaniu ESP do prądu na chwile miga niebieska lampeczka, nie wiem co robię źle, dajcie znać czy przypadkiem czegoś nie zniszczyłem i byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt,
Tomek
dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p7 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles
Więc dla pewności usunąłem "console=serial0,115200", poźniej sie dowiedziałem że trzeba dezaktywować parę usług komendami:
sudo systemctl stop serial-getty@ttyAMA0.service
sudo systemctl disable serial-getty@ttyAMA0.service
sudo systemctl stop serial-getty@ttyAMA0.service
sudo systemctl disable serial-getty@ttyAMA0.service
Podłączyłem (Pi->ESP):
1->VCC i CH_PC
9->GND i GPIO0
8->RXD
10->TXD
Chciałem wgrać najnowszą wersję nodeMCU przez "esptool.py" i dostaje tylko "Connecting..." i tak cały czas.
Komenda:
python esptool.py -p /dev/ttyAMA0 write_flash 0x000000 ../nodemcu-master-7-modules-2017-04-14-12-40-42-integer.bin
Przy podłączaniu ESP do prądu na chwile miga niebieska lampeczka, nie wiem co robię źle, dajcie znać czy przypadkiem czegoś nie zniszczyłem i byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt,
Tomek