Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miele W2515WPS symbol ELP-152 - nie uruchamia się brak funkcji na wyświetlaczu

adamo71 15 Kwi 2017 19:02 549 5
  • #1 15 Kwi 2017 19:02
    adamo71
    Poziom 9  

    Witam
    Mam problem z pralką Miele W2515WPS, problem polega na tym, że włączając ją uruchomi się wyświetlacz, następnie słychać jakiś przekaźnik i od razu wyłącza się całkowicie. Czyli brak funkcji na wyświetlaczu i nie wiem od czego zacząć? Dodam, że pralka stanęła z praniem w środku prania z błędem opróżniania. Po wyczyszczeniu filtrów oraz resecie pralka zaczęła normalnie prać. Teraz znowu to samo, a reset godzinny nic już nie pomaga...
    Proszę o pomoc jak ten problem naprawić?
    Pozdrawiam

    0 5
  • #2 15 Kwi 2017 23:51
    MUSZKA-ALA
    Poziom 12  

    Uwaga! urządzenie elektryczne pod napięciem 230V. Proszę odłączyć grzałkę i tak uruchomić pralkę. Pompa wody do sprawdzenia i szczotki w silniku.

    0
  • #3 16 Kwi 2017 13:10
    adamo71
    Poziom 9  

    Teraz znowu zaczęła prać (restart przyciskami), ale po wypuszczeniu wody znowu stanęła z zawartością w środku Jednak po którejś próbie resetu udało się pranie odwirować, ale problem znowu z odpaleniem programu. Wyświetlacz raz się włącza raz wyłącza i tylko słychać jakiś stycznik. We wtorek rozłączę grzałkę i spróbuje ponownie, ale jakby co to temat otwarty...

    1
  • #4 18 Kwi 2017 13:51
    adamo71
    Poziom 9  

    Pompa sprawdzona jest ok, kręci po podłączeniu na krótko. Pomiar grzałki na biegunach oscyluje w granicach 250Ω na mierniku. Czy wiarygodne są wyniki grzałki po zdjęciu kabli z grzałki, czy trzeba ją całkowicie wyciągnąć? Skoro do spirali samej dojścia teraz nie ma. Zabiorę się teraz za demontaż silnika i sprawdzę szczotki.

    No niestety nie udało mi się zdiagnozować usterki pralki, może ktoś ma jakiś pomysł. Albo czy ktoś jest w stanie sprawdzić elektronikę z tego modelu.
    Jest to moduł o symbolu ELP-152, tam właśnie jakiś przekaźnik słychać.
    Jeszcze raz: silnik sprawdzony ok, pompa sprawdzona ok, grzałka sprawdzona ok.
    Z resztą grzałka grzała do samego końca, a pralka już raz po resecie ruszyła, no ale już teraz tylko włącza się wyświetlacz po chwili się wyłącza i tak cały czas, aż w końcu wyświetlacz wyłączy się całkowicie. Jakby co cały czas czekam na jakieś porady.

    0
  • #5 19 Kwi 2017 02:09
    MUSZKA-ALA
    Poziom 12  

    Na tej płytce co podałeś sprawdź elektrolity 220µF i 470µF, czy nie wylały. Jak nie masz miernika to je wymień. 3zł. Jak wylały to sprawdź czy ścieżek nie przeżarło.

    1
  • #6 20 Kwi 2017 11:24
    adamo71
    Poziom 9  

    MUSZKA-ALA napisał:
    Na tej płytce co podałeś sprawdź elektrolity 220µF i 470µF, czy nie wylały. Jak nie masz miernika to je wymień. 3zł. Jak wylały to sprawdź czy ścieżek nie przeżarło.
    Myślę, że udało się rozwiązać problem, a mianowicie wytrawiłem płytkę przeczyściłem styki i pralka ruszyła, idzie 3 pranie i wygląda na to, że problem zniknął. Temat uważam za zamknięty i dziękuje za sugestie.

    0