logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo założyć opony letnie z asymetrycznym bieżnikiem?

fux10 19 Kwi 2017 18:53 2931 4
REKLAMA
  • #1 16422512
    fux10
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym Was prosić o pomoc. Mam problem polegający na oponach letnich które dziś zakupiłem.
    A więc do rzeczy. Felgi i opony są w dobrym stanie, lecz wszystkie są założone identycznie tak że nie potrafię rozróżnić strony lewej i prawej. Jak prawidłowo założyć opony letnie z asymetrycznym bieżnikiem?
    Na załączonym obrazku przedstawiam jak to wszytko wygląda. Czerwonymi ( trochę pokracznymi) strzałkami zaznaczam zewnętrzną stronę felgi, czyli zarazem outside opony. Kiedy obrócę oponę to bieżnik nie zgadza się i wygląda tak jakby opona była założona odwronie na feldze. Proszę o pomoc, nie wiem, mam wrażenie że to dwa oddzielne zestawy ponieważ każda z tych opon pasuje mi tylko do prawej strony samochodu. Pozdrawiam Was i z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 16422532
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Czy opony są kierunkowe? (Czy posiadają oznaczenia kierunku wirowania)
  • REKLAMA
  • #3 16422533
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Są z boku opony strzałki kierunkowe ? Nie te które zrobiłeś tylko na samej oponie ?:D Opony na felgach tak ? To zakładając je wulkanizator zapewne zrobił to dobrze . Więc tylko zobacz czy nie są to opony kierunkowe mają oznaczoną strzałkę toczenia .
  • REKLAMA
  • #4 16422834
    fux10
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Już odpowiadam i bardzo dziękuję za zaangażowanie. Opona jest firmy Dunlop a jej typ bierznika to sp sport fastresponse

http://nowe-opony.pl/letnie/15699-dunlop-sp-s...r16-91v.html?gclid=CMWJhpiXsdMCFQ-3GwodgdsPrg

Wyżej link do takiej właśnie opony. Strzałki kierunkowej opony nie widzę, szczerze przyznam że jedynie logo firmy Dunlop jest w kształcie strzałki ale to chyba nie jest wyznacznik kierunku.

Dodano po 7 [minuty]:

Marqqv , tak opony są na felgach a czerwona strzałka zaznaczyłem zewnętrzna część felgi :) chodzi i to że kiedy obracam koło o 180° to wtedy bieżnik na lewej stronie będzie wyglądał inaczej niż na prawej . Nie wiem czy tak ma to wyglądać
  • #5 16422918
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Patrząc na zdjecie jest ok dla pewności możesz obrócić dwie o 180-stopni i porównamy .
REKLAMA