logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Pioneer DEH - 1600UB. Brak masy na cinchach do wzmacniacza

wowkas 23 Kwi 2017 11:51 1242 10
  • #1 16430669
    wowkas
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem ze swoim radiem. Ostatnio chciałem wrzucić wzmacniacz do swojego auta i wszystko ładnie podłączyłem lecz jest problem z radiem. Po podłączeniu kabli cinch radia z wzmacniaczem słychać tylko basy. Poczytałem fora i znalazłem że jest to wina masy. I faktycznie jeśli poprowadzę masę z jednego wyjścia do głośników to wzmacniacz gra ale słychać zakłócenia (nie dziwne). Ale jeśli chce podłączyć już masę z obudowy radia do cincha to nic kompletnie się nie dzieje. Zwracam się do was z prośba co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji oprócz rozbierania radia bo nie jestem dobrym elektrykiem a nie chciałbym go bardziej zepsuć. Pozdrawiam
  • #2 16430735
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    wowkas napisał:
    I faktycznie jeśli poprowadzę masę z jednego wyjścia do głośników to wzmacniacz gra ale słychać zakłócenia (nie dziwne).

Na wyjściach głośnikowych nie ma masy!
    wowkas napisał:
    Ale jeśli chce podłączyć już masę z obudowy radia do cincha to nic kompletnie się nie dzieje.

To oznacza, że z masą wszystko jest w porządku.
    wowkas napisał:
    Po podłączeniu kabli cinch radia z wzmacniaczem słychać tylko basy.

Może po prostu masz włączony filtr dolnoprzepustowy (LPF) we wzmacniaczu?
  • #3 16430772
    srajponiec
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Z tego co mi wiadomo, wiele radii samochodowych posiada wyjscie na dodatkowy wzmacniacz do podłączenia suba (te twoje chinche) i czesto bywa że nie posiadają mozliwości wyłączenia filtru LPF i są takie w których jest to możliwe poprzez wyłączenie w opcjach radia konfiguracji z subwooferem, a niektóre w ogole nie mają tego filtru. Z tego co piszesz to wszystko dobrze jest. tylko opcje radio - patrz czy nie ma ustawien na subwoofer/filtr LPF.
  • #4 16430816
    wowkas
    Poziom 10  
    No więc tak. Po przełączeniu na lfp na wzmacniaczu i podłączeniu jednego przewodu do wyjścia od glosnikow dzieje się tak jak mówicie: z radia wydobywa się tylko bas jak przy podłączeniu do cinch. Ale na normalnych ustawieniach na wzmacniaczu i podłączeniu jednego przewodu do głośnika działa wszystko okej tylko są zakłócenia. W ustawieniach radia grzebałem wlaczalem subwoofer i nic nie pomagało. Także problem dalej nie rozwiązany.
  • #5 16430856
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Przy połączeniu przewodu od głośnika do masy mogłeś uszkodzić wzmacniacz. Podstaw inne radio na próbę.
  • #6 16430873
    srajponiec
    Poziom 14  
    Ręce opadają, zastanawiam się po co sprzedają radia z bajerami jak zwykły człowiek tego nie ogarnia. Zacznijmy od poczatku. Interesują nas wyjscia z tylu RCA (chinch), funkcje subwoofer'a w radiu wyłącz całkowicie wszystko co jego dotyczy, tak bedzie prościej- na jakimś filmiku widziałem ze sa dwie? W wzmacniaczu wyłącz filtr LPF (low pass filter - filtr dolnoprzepustowy- przepuszcza tylko bass) I nie rozumiem teraz jakie zakłocenia? Jaki jeden przewód od głośnika? Gdzie co jak ? Pokaż nam na schemacie jak to wszystko masz albo zrób zdjęcie i opisz, bo z tego co piszesz to ja nic nie rozumiem.
  • #7 16431848
    wowkas
    Poziom 10  
    1. Podłączam wzmacniacz pod wyjście cinch z tyłu radia. Wzmacniacz nie działa, słychać tylko bass i delikatny dzwiek.
    2. Podłączam jeden przewód od kanału głośnikowego do masy RCA i działa normalnie lecz po wyciszeniu słychać szumy i zaklocenia.(normalnie)Kable od wzmacniacza podłączone do radia za pomocą cinch normalnie.
    3. Podłączam masę z radia do cinch i nic się nie dzieje. Kable wzmacniacza podłączone do radia do wyjścia cinch. Nie wiem w czym może być problem.
  • #8 16432417
    srajponiec
    Poziom 14  
    W specyfikacjach napisane jest ze posiada wyjscie z przedwzmacniacza radia i jest mozliwosc przelaczenia mocniejszego sprzetu, skoro to nowe radio to nie powinno byc zadnego problemu a skoro podpinasz mase i nic sie nie zmienia to znaczy ze masa jest. tylko w ustawieniach cos pokićkane. Zmien SUB W NOR lub REV na OFF
  • #9 16432451
    wowkas
    Poziom 10  
    Zmieniałem i nic. Widocznie problem jest w połączeniu ale niestety nie wiem co może być nie tak.
  • Pomocny post
    #10 16432495
    srajponiec
    Poziom 14  
    W necie pisajo, wyłącz radio, trzymaj przycisk SRC uruchomi się ukryte menu poszukaj tam opcji PREOUT i zmien ustawienia, SW oznacza subwoofer, wiec reszty chyba się domyślisz, a ja nie nie wiem co tam siedzi.
  • #11 16433462
    wowkas
    Poziom 10  
    Dzięki wiekie, pomogło jak ręka odjął. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem samochodowym Pioneer DEH-1600UB, które po podłączeniu wzmacniacza przez wyjścia RCA (cinch) odtwarza jedynie basy. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać z włączonego filtru dolnoprzepustowego (LPF) we wzmacniaczu lub niewłaściwych ustawień radia dotyczących subwoofera. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym podłączenia masy z radia do cinch, co nie przyniosło efektów. Ostatecznie, po wskazówkach dotyczących zmiany ustawień w ukrytym menu radia, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA