logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik VRC 420 przy kotle Vaillant EcoCompact nie reaguje na zmiany ustawień

Villanette 23 Kwi 2017 15:33 1857 10
REKLAMA
  • #1 16431202
    Villanette
    Poziom 8  
    Pytanie laika do znawców :
    Mam przy kotle dwufunkcyjnym Vaillant EcoCompact
    sterownik/regulator VRC 420 zamontowany na ścianie.
    Chyba się posuł, bo przestał reagować na zmiany ustawień ( tzn. piec nie reaguje na zmiany na regulatorze).
    Używałam go bezawaryjnie od ponad 7 lat...
    Czy takie coś się naprawia ? Podobno w środku jest bateria podtrzymujaca pamieć...?
  • REKLAMA
  • #3 16432548
    Villanette
    Poziom 8  
    Chętnie sprawdzę, ale nie wiem, jak...
    Pewnie trzeba rozebrac to ,,pudełko,, i przyjrzec się wnętrzu ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16432860
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Ten sterownik nie ma żadnego "styku przekaźnika" :!:
    Jest to regulator firmowy Vaillanta, który komunikuje się z kotłem "analogowo".
    Niestety jest duże prawdopodobieństwo, że padł, bo często się to zdarza, ale to musi sprawdzić serwisant Vaillanta (ktoś kto się zna) :|

Jeśli masz tylko jeden obieg grzewczy to można go wypiąć i regulować pracę kotła ręcznie, ale jeśli masz dwa obiegi: jeden bezpośredni i drugi ze zmieszaniem, to niestety już tak łatwo się nie da.
  • REKLAMA
  • #6 16432882
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 650
    ls_77 napisał:
    Ten sterownik nie ma żadnego "styku przekaźnika" :!:
    Jest to regulator firmowy Vaillanta, który komunikuje się z kotłem "analogowo".
    Niestety jest duże prawdopodobieństwo, że padł, bo często się to zdarza, ale to musi sprawdzić serwisant Vaillanta (ktoś kto się zna) :|

Jeśli masz tylko jeden obieg grzewczy to można go wypiąć i regulować pracę kotła ręcznie, ale jeśli masz dwa obiegi: jeden bezpośredni i drugi ze zmieszaniem, to niestety już tak łatwo się nie da.

Jeżeli tak jest jak kolega pisze to nic nie zrobisz za dużo. Możesz pobawić się parametrami, przywrócić do ustawień fabrycznych itd.
    Komunikacja pomiędzy nimi nie jest analogowo tylko po protokole.
  • #7 16432919
    ls_77
    Poziom 38  
    daro31ie napisał:
    Komunikacja pomiędzy nimi nie jest analogowo tylko po protokole.

Chodziło o to że nie ma tam styku załącz/wyłącz - dlatego napisałem "analogowo" w cudzysłowie, żeby się nie rozpisywać o co dokładnie chodzi :D
  • #8 16795279
    stgiera
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    I jak sobie poradziłeś z tym sterownikiem bo mam taki sam problem?
  • #9 17116172
    Villanette
    Poziom 8  
    Pan serwisant stwierdził, ze przekłamania sterownika spowodowane były przez dziurki w wymienniku - spadało ciśnienie wody.
    Wymiennik można było kupić nowy lub jakoś uszczelnić - ryzykowne, ale wybrałam ryzyko - "uszczelniła" się przy okazji pompka, ale kilka razy ruszałam ją ręcznie - a teraz już działa wszystko od tamtej pory, czyli w zasadzie całą zimę.
    Zobaczymy, na jak długo to wystarczy...
  • #10 17116193
    ls_77
    Poziom 38  
    Villanette napisał:
    Pan serwisant stwierdził, ze przekłamania sterownika spowodowane były przez dziurki w wymienniku - spadało ciśnienie wody.

Czyli nie był to brak reakcji kotła na polecenia sterownika, tylko wyłączenie awaryjne kotła z powodu spadającego ciśnienia w instalacji CO. A to już zupełnie co innego.

Villanette napisał:
    Zobaczymy, na jak długo to wystarczy...

Życzę oby jak najdłużej.
  • #11 17230930
    Villanette
    Poziom 8  
    To pomogło na kilka miesięcy, a teraz ogrzewanie wyłączone. Po około 4 miesiącach poprawnej pracy teraz znowu zaczynam zauważac delikatny spadek ciśnienia - pewnie perforacja wymiennika nie uszczelniła sie trwale...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z regulatorem VRC 420, który przestał reagować na zmiany ustawień w kotle Vaillant EcoCompact. Po ponad 7 latach bezawaryjnej pracy, regulator nie komunikuje się z kotłem, co może sugerować jego uszkodzenie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie styków przekaźnika oraz komunikacji między urządzeniami, wskazując na możliwość awarii regulatora. Po interwencji serwisanta okazało się, że problemem były spadki ciśnienia wody spowodowane perforacją wymiennika. Użytkownik podjął ryzyko uszczelnienia wymiennika, co przyniosło chwilową poprawę, jednak po kilku miesiącach problem powrócił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA