logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec + VRC 630 - brak ciepłej wody, problemy z wyświetlaczem i sterowaniem

armark 12 Lip 2014 18:11 1905 2
REKLAMA
  • #1 13790689
    armark
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Proszę o pomoc...
    Mam zestaw jak w temacie.
    Od wczoraj brak ciepłej wody... Wygląda na to, że sterownik nie wymusza na piecu jej podgrzewania - jest na poziomie 27 stopni.
    Objawem pierwotnym było to, że kilka dni temu wyświetlacz mi się częściowo "wyzerował" - np. zniknęły poprzednio ustawione polskie nazwy obiegów (powrót do HK1, HK2, itd.)
    Dodatkowo po wyłączeniu VRC przełącznikiem, wyświetlacz głupieje. Albo nie ma żadnej informacji, albo są dostępne tylko niektóre opcje. Pełne menu pojawia się tylko po odłączeniu na moment zasilania.
    Czyżby elektronika ? Jak można się upewnić?
  • REKLAMA
  • #2 13800641
    armark
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Hmm.... chyba okres urlopowy... Zero podpowiedzi.... :-(
  • #3 13808025
    adboss
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.Nie piszesz ile lat ma sterownik ale z objawów wynika,że pada regulator,a już
    na pewno wyświetlacz.Spróbuj sprawdzić wszystkie styki i wtyczki no i koniecznie napięcia dochodzące do regulatora,czy regulator nie złapał wilgoci.Zresetuj regulator wyłączając go z boku i po chwili ponownie załącz aby się zalogował.Jeżeli nie da to efektu wyłącz na próbę regulator z zasilania ,wypnij wtyczkę bus +- w kotle,podepnij czujnik niebieski do małej wtyczki w kotle i zobaczysz czy reaguje na pokrętła na kotle.Nie wiem tylko czy czujnik zasobnika podpięty jest do regulatora,czy kotła.Tyle na początek.Jeżeli masz czas zrób fotkę wnętrza kotła chodzi mi o dolną część z przewodami no i ewentualnie zdjęcie połączeń w regulatorze.
    Asekuracyjnie podpowiem,że można kupić nowy zestaw naprawczy czyli płyta i skrzynka sterująca,stara obudowa pozostaje.Cena ok.1800 zł netto-do sprawdzenie ale powoli może to nie to.Napisz jak zachowuje się kocioł,czy próbuje pracować i td. Powodzenia.
REKLAMA