logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa karta graficzna i czarny ekran/brak reakcji komputera

Silox 23 Kwi 2017 16:22 1605 8
REKLAMA
  • #1 16431341
    Silox
    Poziom 9  
    Witam ostatnio kupiłem nową kartę Radeon r7 250 2gb ddr5 po jej podpięciu na monitorze wyświetla się komunikat "no signal input" komputer nie wydaje żadnego "piknięcia". Wiatrak na karcie zakręci się na chwilę i następnie staje. Wiatraki na płycie kręcą się cały czas. Kartę do monitora podłączam kablem vga.
    Z podłączoną nową kartą komputer nie chce się uruchomić nawet po podpięciu do gniazda na płycie głównej.
    Resetowałem bios, zmieniałem ustawienia w biosie aby uruchamiało się na PCIe i to nie pomogło.

Komputer to Lenovo M71e z chipsetem H61
    Zasilacz Chieftec GPS-500A8 500W
    Procek I3-2100 3,1 GHz
    Wersja biosu 9qjy37aus

Czy to ewidentnie uszkodzona karta czy może coś innego, ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 16431612
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Karta może być uszkodzona bo to się zdarza. To sprawdzisz montując ją na normalnej płycie głównej (takiej wolnorynkowej a nie z gotowego zestawu). Od tego w sumie musiałbyś zacząć. Inna opcja to karta nie kompatybilna z płytą główną - o ile teoretycznie PCI-E to standard sam w sobie to z płytami z gotowych zestawów bywają problemy. Jeśli jest to możliwe warto wykonać update BIOS.

Typowo ta karta nie posiada dodatkowego zasilania - twój model też go nie ma? Nie sprawdziłem wszystkich producentów czy któryś czasem nie zrobił wersji z dodatkowym zasilaniem.

Inna rzecz to sama płyta - widzę że fabrycznie to tam była karta AMD 5450 czyli jeśli wierzyć internetom jakieś 20W R7 to 70W. Dla standardowego PCI-E to bez różnicy - pytanie czy twoje jest standardowe.
  • #3 16431715
    Silox
    Poziom 9  
    Co do samej kompatybilności powinno być ok, niestety nie znalazłem w czeluściach internetu czegoś na temat tego aby ktoś do tej płyty podpinał karty bez dodatkowego zasilania z podobnym tdp co r7 jak już to były to karty z dodatkowym zasilaniem.

Ta karta nie ma dodatkowego zasilania, model z oznaczeniem 250X już takowy posiada.

Kartę sprawdzę pod innym sprzętem dopiero jutro, bo aktualnie nie mam takiej możliwości.
  • REKLAMA
  • #4 16431834
    310artur
    Poziom 43  
    Różne cuda się widzi z tymi gotowymi PC. Zwykle niby nie ma problemu ale bywa coś razem pracować nie chce i ciężko nawet dojść do tego dlaczego.
    Inna opcja to uszkodzenie płyty lub CPU (w CPU jest kontroler PCI-E) ale to dziwne by było. Jakaś inna karta PCI-E była w tym PC czy na IntelHD pracowałeś? Też od drugiej strony można coś sprawdzić.
  • #5 16432026
    Silox
    Poziom 9  
    Pracuję na intelHD, nie wykluczam uszkodzonej płyty głównej bądź samego slotu pcie. Jeżeli nowa karta będzie działała na innej maszynie to spróbuję ogarnąć jakąś mało wymagającą kartę pod pcie aby sprawdzić gniazdo

Edit:

Jak się okazało karta graficzna działa na innych urządzeniach. Winna jest płyta główna która prawdopodobnie nie obsługuje pcie 3.0.

Prawdopodobnie, ponieważ w międzyczasie wyczytałem, że mój procesor i3 2120 nie obsługuje PCI-e 3.0. Czy mógłby to ktoś potwierdzić? Mam pewne wątpliwości, bo znalazłem kilka zestawień gdzie z tym procesorem łączone były karty z pcie 3.0 (w tym również ta, którą zakupiłem).
  • #6 16436378
    Silox
    Poziom 9  
    Bump więcej info w wiadomości wyżej, ktoś coś?
  • REKLAMA
  • #7 16436522
    310artur
    Poziom 43  
    PCI-E jest kompatybilne wstecz. Nie ważne czy je obsługuje czy nie. Zbytek łaski dla tej karty z resztą, powinna normalnie działać na PCI-E 2.0 i sam widziałeś że działa. Jak pisałem - niekompatybilna i tyle gotowy PC ma to do siebie że jak sama nazwa wskazuje jest gotowy. Rozbudowa udać się może ale nie musi...
    Jakiś BIOS nowszy do tego jest? Jak jest warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #8 16436810
    Silox
    Poziom 9  
    Bios zaktualizowany do najnowszej wersji ze strony producenta i dalej to samo.

Więc raczej nie pozostaje nic innego niż kupno płyty z odpowiednim gniazdem na procesor która byłaby kompatybilna z grafiką. Na 5 kart działały tylko 2, a z tak małą wiedzą o specyfikacji obecnej płyty głównej może się trafić kolejna która również nie będzie kompatybilna.
  • #9 16436956
    310artur
    Poziom 43  
    Widzisz różnicę między płytą z wolnego rynku do składania komputerów a płytą z gotowego zestawu? Te drugie to szrot. Płyta ma obsługiwać twój CPU twoje pamięci i mieć slot PCI-E x16 i to tyle. Ale niech to będzie płyta wolnorynkowa.
    W tym PC jak zmienisz płytę to nic z oryginału nie zostanie pewnie poza obudową lenovo która pewnie szczególnie ambitna też nie jest. Takie budowanie PC od komina. Dobre tyle że zasilacz normalny.
    Dobrze policz czy nie lepiej ci wyjdzie za jednym razem kupić płyty z CPU.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową kartą graficzną Radeon R7 250 2GB DDR5, która po podłączeniu do komputera Lenovo M71e z chipsetem H61 nie wyświetla obrazu, a monitor pokazuje komunikat "no signal input". Po zainstalowaniu karty komputer nie uruchamia się, a wentylator na karcie działa tylko chwilowo. Użytkownik próbował resetować BIOS i zmieniać ustawienia, ale to nie przyniosło efektu. W odpowiedziach zasugerowano, że karta może być uszkodzona lub niekompatybilna z płytą główną. Po przetestowaniu karty w innym komputerze okazało się, że działa, co sugeruje problem z płytą główną, która prawdopodobnie nie obsługuje PCIe 3.0. Użytkownik zaktualizował BIOS, ale problem pozostał, co prowadzi do wniosku, że konieczna może być wymiana płyty głównej na model lepiej dopasowany do nowej karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA