logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie diody LED White 1W i zasilanie z akumulatora 3,7V

Franek k 23 Kwi 2017 17:51 2121 3
REKLAMA
  • #1 16431588
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam.

Mam taką małą zagwozdkę.
    Otóż chodzi o to, że potrzebuję wykonać oświetlenie pewnego przedmiotu na dwóch LEDach 1W białych. Potrzebuję aby to było zasilane z akumulatorka 3,7V, np. takiego jak w latarkach - 18650.
    Mam problem jak to ugryźć. Takie diody pobierają ok 350mA więc stosowanie rezystora ograniczającego prąd i wpięcie go w szereg z diodą bezpośrednio do ogniwa raczej nie jest dobrym pomysłem. Myślałem o tym aby zastosować jakiś stabilizator który dawałby na wyjściu stałe 3V (chociaż diody w specyfikacji mają od 3,2V do 3,4V). Tak, wiem, że powinno się zasilać diodę stałym prądem ale to oświetlenie ma pracować max jakieś 30 minut i to jeszcze raz w tygodniu.
    Problem jednak w tym, że stabilizatory napięcia potrzebują odpowiedniej różnicy napięć aby działały i chcąc mieć te 3V to pewnie napięcie ogniwa nie mogło by spaść (przy tych 700mA) poniżej 3,8V lub nawet 4V. Co jest beznadziejnym rozwiązaniem.

Myślałem nad zastosowaniem PT4115 ale dla niego minimalnym napięciem zasilania jest 6V, więc odpada.

Ktoś ma jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 16431611
    moon.shiner
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zastanawiam się czy...
    Zastosowanie prostej przetwornicy nie było by właściwym rozwiązaniem ??
    Ograniczy pobór prądu i wydłuży czas pracy jednego ogniwa.
  • REKLAMA
  • #4 16431829
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    PF napisał:
    Zobacz AMC7135
    ...Supply voltage range 2.7V ~ 6V ...
    http://www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2016/04/acm7135-datasheet.pdf

O dziękuję, bardzo interesujący układ i w sumie bardzo prosty. Wystarczy tylko użyć te dwa scalaczki, dwie diody LED 1W, jakiś przełącznik i akumulatorek. Bez zabawy w przetwornice itp. Skuszę się na niego :)

Takie jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy ktoś spotkał się z jakąś obudową/koszykiem dla akumulatorków 18650? Taki typowy koszyk raczej trochę jest mizerny aby to jakoś też w miarę wyglądało.
REKLAMA