logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech G430 - Mikrofon nie działa z dołączoną kartą dźwiękową, działa w laptopie Lenovo

TheLegendWolf 23 Kwi 2017 21:25 1095 7
REKLAMA
  • #1 16432154
    TheLegendWolf
    Poziom 7  
    Posiadam słuchawki Logitech G430. Razem z nimi, jest dołączona karta dźwiękowa, również Logitecha. Od niedawna przestał mi działać mikrofon w słuchawkach, który jest podłączony do w.w. karty dźwiękowej. Próbowałem podłączyć inny, ale to przynosiło taki sam efekt- nie działał. A co dziwne, sam mikrofon w laptopie(Lenovo G70-70) działa. Co mógłbym z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 16432193
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    Sprawdzić gniazdo mikrofonowe w laptopie. Zapewne albo nie kontaktuje z wtyczką, albo urwało się od druku.
  • REKLAMA
  • #3 16432204
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    TheLegendWolf napisał:
    jest dołączona karta dźwiękowa,

Co to za karta? Czy podłączone słuchawki z ominięciem karty też nie działają?
  • REKLAMA
  • #4 16433277
    TheLegendWolf
    Poziom 7  
    000andrzej napisał:
    TheLegendWolf napisał:
    jest dołączona karta dźwiękowa,

Co to za karta? Czy podłączone słuchawki z ominięciem karty też nie działają?

Karta Logitech model A-00061.
    Same słuchawki działają, lecz nie działa w nich mikrofon. W laptopie mam tylko wejście minijack do słuchawek, a w tych słuchawkach jest osobno kabel do słuchawek i do mikrofonu. Słuchawki podczas podpięcia do w.w. wejścia działają, ale mikro wtedy nie idzie podpiąć.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Sprawdzić gniazdo mikrofonowe w laptopie. Zapewne albo nie kontaktuje z wtyczką, albo urwało się od druku.

Jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 16433531
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Ja bym poszedł w kierunku pogmerania w ustawieniach karty. Na początku sterownik, potem znaleźć źródło sygnału w ustawieniach.
  • #6 16433927
    TheLegendWolf
    Poziom 7  
    000andrzej napisał:
    Ja bym poszedł w kierunku pogmerania w ustawieniach karty. Na początku sterownik, potem znaleźć źródło sygnału w ustawieniach.

Pierwsze zrobiłem, ale drugiego nie umiem.

Dodano po 11 [godziny] 51 [minuty]:

Hmm, trochę rozwinę temat.
    Model laptopa: G70-70 lenovo.
    Słuchawki: Logitech G430 podczas zakupu tych razem z nimi w paczce była karta dźwiękowa A-00061.
    System Win 10 64x.
    Słuchawki mają dwa kable, jeden od mikrofonu, drugi od słuchawek. Są wpięte do w.w. karty, a ona wpięta do gniazda USB 3.0. Jeszcze próbowałem wpiąć inny mikrofon w kartę, ale też nie działał. Mikrofon w słuchawkach, od którego kabel jest wpięty do karty muzycznej nie działa, lecz same słuchawki wpięte do tej samej karty działają. Chce się dowiedzieć czy:
    To jest coś nie tak komputerem.
    Czy to jest nie tak za kartą dźwiękową.
    Albo coś nie tak z mikrofonami.
    Ja sam na Audio, programowaniu i gmeraniu w komputerze się nie znam, więc byłbym bardzo wdzięczny za dokładniejsze opisanie czynności lub danie linka do tutorialu na YouTube.
  • #8 16436703
    TheLegendWolf
    Poziom 7  
    000andrzej napisał:

Tak, miałem to, ale to jest tylko do ustawień dźwięku i niczego innego.
    Dodano po 1 [minuty]:
    Wpadłem przed chwilą na pomysł, że to chyba może być problem z gniazdem USB. Zobaczę na innym komputerze, podłącze i sprawdzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem w słuchawkach Logitech G430, który przestał działać po podłączeniu do dołączonej karty dźwiękowej Logitech model A-00061. Mikrofon działa w laptopie Lenovo G70-70, ale nie działa, gdy jest podłączony do karty dźwiękowej. Użytkownik próbował różnych mikrofonów, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie gniazda mikrofonowego w laptopie, ustawień karty dźwiękowej oraz ewentualnych problemów z gniazdem USB. Użytkownik poszukuje dokładniejszych instrukcji dotyczących diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA