logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Camry 2.2 '92 - szarpanie silnika na benzynie, brak mocy, kicha przy przyspieszaniu

QBANIN 26 Lip 2005 14:54 3540 15
REKLAMA
  • #1 1683318
    QBANIN
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich,

Od jakis 2 tygodni zaobserwowalem niepokojący objaw. Mianowicie jak odpale autko na benzynie to strasznie szarpie silnikiem, ciezko wchodzi na obroty, zupełnie jakby pracował na 3 garach. To samo sie dzieje przy zimnym jak i przy cieplym silniku, tyle ze przy zimnym objawy jakby się nasilały. Po przełączeniu na gaz wszystko jest idealnie, przełącze spowrotem na benzyne i znowu zaczyna telepac. Powyzsze objawy mam na biegu jałowym, natomiast jak przelaczylem ostatnio z gazu na benz podczas jazdy to jechał bardzo zamulony, a jak chcialem przyspieszyc to mi kichnął. Macie pomysł co to może być?

Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1683433
    Glifiarz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Pomyslow mioze byc wiele,postaram Ci sie pomoc,ale musze miec dane silnika,jaki wtrysk i czy wogule jest wtrysk,bo nie pamietam jak z tym rocznikiem.Jaka instalacja gazowa jaki przebieg.Dobrze by bylo gdybys podal maksymalne dane jakie Ci sie uda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1683523
    QBANIN
    Poziom 11  
    Szczerze mowiąc jestem zielony jak szczypiorek z mechaniki. O silniku nic nie wiem, tylko tyle że to Camry 2,2 LE (kanadyjczyk). Wydaje mi sie ze ma wtrysk ale nie jestem pewien. Co do gazu to z posiadanych przeze mnie informacji jest to najprostrza instalacja "na śrubkę".

Pozdrawiam
  • #4 1683557
    Glifiarz
    Poziom 16  
    jedyne co Ci moge pomodz nie widzac tego i biorac pod uwage tylko to co napisales,moge Ci poradzic sprawdzenie swiec,przewodow wysokiego napiecia i...nie wiem co jeszcze.Nie wiem jaki to wtrysk czy mpi ( wielopunktowy wtrysk paliwa) czy zwykle i ( jednopunktowy),Postaram sie zdobyc wiecej informacji,wtedy Ci napisze.

Pozdrawiam
  • #5 1683586
    QBANIN
    Poziom 11  
    Dzieki, przewody WN i świece były wymieniane jakieś 6 tys km temu, i na gazie chodzi idealnie (z tego co wiem gaz jest bardziej czuły na tym punkcie).

W każdym razie czekam na info.
    Dzięki z góry.
  • #6 1684542
    amre
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Siadają wtryski.Sprawdż jeszcze kody migowe,były poruszane na forum.
  • #7 1684778
    Glifiarz
    Poziom 16  
    Zastosuj sie do wyzszego postu,bardzo trafne spostrzezenie.Najbardziej chyba prawdopodobne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1685024
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam
    sa to wtryski pewnie długo juz jeździsz na gazie a mało na benzynie sprawdź jeszcze pompke paliwową czy podaje benzyne jak podaje to wtryski siadają mozna by spróbowac jakimś płynem do benzyny i pojeździć troche może przeczyści.......
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1685559
    QBANIN
    Poziom 11  
    Dzieki za podpowiedzi.

Macie racje. Na benzynie nie jezdze, tylko rozruch a potem gaz. Wczoraj zatankowalem benzyne, dolalem płynu do czyszczenia zaworów i przejechalem 50 km. Jest zdecydowanie lepiej aczkolwiek jeszcze nie idealnie. Samochod pracuje już stabilnie, ale jak gwałtownie wcisnę gaz to coś mi pierdzi (sorry za wyrazenie) lub może raczej bzyczy w okolicach filtra powietrze do osiągnięcia okolo 4tys obrotów no i momentami mi sie dławi silnik jakby chwilowo benzyny zabrakło.
    Jest jeszcze jeden niepokojący objaw. Jak go tak męczyłem podczas jazdy to śmierdziało w samochodzie spalinami (wlatywaly przez okno a nie przez kratki wentylacyjne).
  • Pomocny post
    #10 1685602
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Dobrze że dolałeś płynu do przeczyszczenia układu paliwowego. Od razu jednak objawy nie ustąpią. Trzeba trochę pojeździć na benzynce. Trzeba też moim zdaniem przeczyścić przepustnicę, układ dolotowy powietrza, przepływomierz. Używa się do tego płynu do czyszczenia przepustnic i gaźników. Spróbuj też odłączyć na noc klemę od akumulatora (+) rano odpalić samochód na benzynie bez dodawania gazu i przy wyłączonych wszystkich odbiornikach elektrycznych. Niech sobie pochodzi do włączenia się wentylatora chłodnicy. Komputer powinien na nowo skalibrować ustawienia optymalne dla silnika. U mnie takie zabiegi przyniosły bardzo pozytywny skutek.
  • Pomocny post
    #11 1685610
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam musisz jeszcze troszke pojeździć i napewno będzie lepiej skoro juz sie poprawiło :) a jeszcze jedno.... daj mu przez chwile dobrze po garach niech się wszystko dobrze poprzeczyszca......... tak minimum z 15 minut takiej ostrej jazdy na wysokich obrotach...
    pozdrawiam
  • #12 1685879
    QBANIN
    Poziom 11  
    mind napisał:
    Spróbuj też odłączyć na noc klemę od akumulatora (+) rano odpalić samochód na benzynie bez dodawania gazu i przy wyłączonych wszystkich odbiornikach elektrycznych. Niech sobie pochodzi do włączenia się wentylatora chłodnicy. Komputer powinien na nowo skalibrować ustawienia optymalne dla silnika. U mnie takie zabiegi przyniosły bardzo pozytywny skutek.

Tak zrobiłem tylko odlaczylem (-) bo tak podobno powinno sie robić w toyocie.
    Zapomniałem też dodać ze przy tym wszystkim mam na benzynie dziurę mocy w okolicach 1-2 tys obrotów.
    Dzisiaj po pracy go jeszcze pokatuję chociaż nie wiem jak długo bo przy takiej jeździe żłopie wache niemiłosiernie :)
  • #13 1686837
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Proponuję jeszcze zobaczyć co masz w przepustnicy. Jak jeździsz na LPG i masz spory przebieg to syf murowany. Kup środek do przepustnic np Liqui Molly (ja akurat taki używałem) i bez rozkręcania przepustnicy spryskaj jej wnętrze środkiem. Otwórz przepustnicę i do środka też wprowadź sporo środka. Odczekaj 15 min. wyczyść dostępne miejsca miękką szmatką. Następnie poskładaj dolot i odpal silnik. Może być go trudno uruchomić ale nie przejmuj się tym. Niech sobie popracuje na wolnych obrotach a potem go przegazuj. Wyłącz silnik i wyjmij filtr powietrza, poskładaj obudowę filtra i przez dolot przy pracującym silniku psiukaj środkiem w dolot. Silnik może przygasać ale delikatnie dodaj mu gazu przepustnicą żeby nie zgasł. Potem niech sobie pochodzi jeszcze jakiś czas. U mnie to bardzo pomogło a mam zaledwie 75 tys przebiegu i już był syf w przepustnicy. Autko zyskało na dynamice i generalnie lepiej pracuje. Przejrzyj też linki co prawda nie od toyoty ale zasada jest podobna: http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/TB_Czyszczenie.htm
    http://mitsubishifan.webpark.pl/index.html
    Życzę powodzenia.
  • #14 1688976
    QBANIN
    Poziom 11  
    Dzięki, obadam.
  • #15 1692664
    senap
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdz takze szczelność w okolicach mixera i przepływomierza ew.klapy czy nie ciągnie lewego powietrza najlepiej autostartem
  • #16 2070720
    QBANIN
    Poziom 11  
    Problem rozwiazany,

Dolalem do benzyny srodek do czyszczenia wtryskow i przegonilem autko.
    Od razu przeszly wszystkie dolegliwosci.

Dzieki za pomoc i pozadrawiam.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Toyota Camry 2.2 z 1992 roku wykazywała problemy z silnikiem na benzynie, takie jak szarpanie, brak mocy i trudności z przyspieszaniem, szczególnie na biegu jałowym oraz w zakresie 1-2 tys. obrotów. Objawy nasilały się przy zimnym silniku, natomiast na gazie silnik pracował prawidłowo. Przyczyną mogły być zużyte wtryski paliwa, co potwierdziły sugestie sprawdzenia kodów błędów i stanu pompy paliwowej. Zalecano także czyszczenie układu paliwowego za pomocą specjalnych środków do wtrysków oraz przepustnicy, a także kontrolę szczelności układu dolotowego i przepływomierza. Odłączenie klemy akumulatora na noc miało na celu zresetowanie komputera silnika i ponowną kalibrację. Po dolaniu środka czyszczącego do benzyny i przejechaniu około 50 km nastąpiła wyraźna poprawa, choć nadal występowały lekkie objawy niedoboru paliwa i wyczuwalny zapach spalin. Ostatecznie zastosowanie środka do czyszczenia wtrysków rozwiązało problem, przywracając stabilną pracę silnika na benzynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA