logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hormann Promatic 3 - jak podłączyć przycisk dzwonkowy i sterowanie WIFI?

nawasaqi 24 Kwi 2017 08:14 9948 10
  • #1 16432710
    nawasaqi
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mam takie pytanie mam bramę Hormann Promatic 3 i teraz chciałbym do niej zrobić sobie przycisk dzwonkowy przy drzwiach + sterowanie poprzez wifi za pomocą RFlink+domoticz. I teraz pytanie za bardzo się nie znam na tym tutaj jest instrukcja:
    http://www.mik-tor.pl/instrukcje/instrukcja-programowania-supramatic-serii-3.pdf
    strona 72 Zewnętrzny sterownik impulsowy*

To rozumiem że jeśli podłączę sobie dwa przewody do dzwonka jak na ilustracji to mi to będzie działać... Tylko że chciałbym móc sterować tym za pomocą wifi i teraz nie wiem jak to ogarnąć znalazłem na necie taki przełącznik na ali
    https://pl.aliexpress.com/item/New-Smart-Home...-WIFI-RF433-Remote-Control-1/32738267828.html

Tylko opis strasznie enigmatyczny dla mnie i nie wiem czy zadziała to z moim Rflink i domoticz (http://www.nemcon.nl/blog2/)??

Druga sprawa jeśli chodzi o bezpieczeństwo czy jeśli zainstaluję (z ali) taki dzwonek czy ktoś z zewnątrz mi nie otworzy bramy za pomocą też rflinka ;) Bo wydaje mi się to jak najbardziej prawdopodobne. Czy lepiej byłoby zastosować np. ESP8266 który łączy się z moją siecią wifi i w ten sposób jakoś sparować go z Rflink i domoticz ?? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi...
  • Pomocny post
    #2 16434003
    lz11980
    Poziom 19  
    Ocena: 203
    kolego jak podepniesz dzwonek to w to samo miejsce podpinasz wyjście z przekaźnika wifi i hula generalnie Hormann ma już w swojej ofercie sterowniki wifi
  • #3 16913906
    nawasaqi
    Poziom 13  
    Odkopię stary temat bo go zarzuciłem. Mam przełącznik typu dzwonek i teraz chciałbym wpiąć w to przekaźnik wifi. Czy ktoś mi może pomóc jaki model przekaźnika mam kupić ?? by tak jak kolega napisał "w to samo miejsce podpinasz wyjście z przekaźnika wifi"....

Nie znam się na tym za bardzo a chciałbym sobie w domoticz dorobić otwieranie bramy.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #4 19145574
    iPreston
    Poziom 2  
    Witam
    Chciałbym podłączyć sterowanie bramą za pomocą wifi. Wysyłanie impulsu przekaźnikiem do napędu przez internet z dowolnego miejsca powoduje, że gdy brama jest otwarta, to się zamknie, a gdy jest zamknięta, to się otworzy. Problem w tym, że gdy nie widzę bramy, to nie wiem, czy wysyłając zdalnie impuls to właśnie zamykam, czy otwieram. W tym celu chciałbym podłączyć się do napędu horman promatic 3 w taki sposób, aby móc wysyłać impuls do zamknięcia bramy jednym kanałem i osobny impuls do otwierania bramy. Znalazłem poniższy rysunek i ni wiem, czy dobrze interpretuję, że być może mogę to osiągnąć podpinając jeden przekaźnik pod styki 23 i 20, a druki przekaźnik pod styki 20 i 21. Czy dobrze kombinuję? Jeśli nie, to czy da się to osiągnąć w inny sposób? Proszę o radę. Pozdrawia

Hormann Promatic 3 - jak podłączyć przycisk dzwonkowy i sterowanie WIFI?
  • #5 19146138
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam.

20 i 21 to funkcja "krok po kroku", sekwencja otwórz-stop-zamknij-stop, 20 i 23 tu funkcja częściowego otwarcia sekwencja uchylenie bramy na kilka centymetrów-stop-zamknij-stop. W tym modelu nie ma możliwości sterowania kierunkowego napędem. Dedykowana bramka wifi oraz aplikacja obsługują komunikacje zwrotną o statusie bramy, zatem można użyć jej. Inne wyjście to założyć fotokomórki i włączyć funkcję zamykania automatycznego, wejście 20 i 21 służy wtedy w funkcji "tylko otwórz" zamyka się automatycznie po 30 sekundach, nigdy jednak nie można być na 100% pewnym, że brama nie napotkała przeszkody i na pewno zamknęła się.

Pozdrawiam
  • #6 19146156
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    https://www.youtube.com/watch?v=dYa8hQww7XE - filmik jednego z użytkowników forum. Zastosowanie moduły Zamela powinno dać Ci jakieś alternatywy.

Dodano po 55 [sekundy]:

@gadek80, zawołamy Go. Może usłyszy i da Ci jakieś info :D
  • #7 19147017
    iPreston
    Poziom 2  
    yarpen86 napisał:

Dedykowana bramka wifi oraz aplikacja obsługują komunikacje zwrotną o statusie bramy, zatem można użyć jej.

Dzięki za wyjaśnienie, instrukcja hormanna jest napisana raczej dla wtajemniczonych niż przeciętnych użytkowników.
    A jak nazywa się ten oryginalny sterownik dla tego napędu?

Pozdrawiam

Dodano po 52 [minuty]:

adwlodar napisał:
    Zastosowanie moduły Zamela powinno dać Ci jakieś alternatywy.

Ja to rozwiązałem za pomocą urządzenia broadlink SC1 oraz przekaźnika EGR 230V, 54386, 1NO, WEIDMULLER. Sterowanie za pomocą WIFI i aplikacji broadlink + IFTTT.
    Działa wszystko sprawnie, tylko jak gdzieś zawiedzie komunikacja sieciowa, to zamiast zamknąć bramy mogę ją otworzyć. Pozdrawiam
  • #8 19147311
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    W podanym linku masz info zwrotne bazujące na kontaktronie chyba. To już jest jakieś zabezpieczenie przed zerwaną komunikacją, bo po odświeżeniu dostaniesz stan bramy. Tak czy siak, ja mam mieszane podejścia do sterowania bramami na odległość.

Ale z punktu widzenia technicznego, ciekawy problem.
  • #9 19147366
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    iPreston napisał:
    Problem w tym, że gdy nie widzę bramy, to nie wiem, czy wysyłając zdalnie impuls to właśnie zamykam, czy otwieram.

Jeżeli założysz moduł Zamela taki jak mam ja Zamel SBW-02 to ma on funkcję informacji zwrotnej czy brama w danym momencie jest otwarta czy zamknięta.
    Czyli instalujesz platforme Supla na telefonie, instalujesz modul Zamel i instalujesz gdzieś przy bramie kontaktron podpięty do Zamela i magnes który go załączy.
    Jeżeli brama będzie zamknięta i magnes załączy kontaktron będziesz widział że brama jest zamknięta, jeżeli nacisniesz guzik brama ruszy a manges oddali się od kontaktronu rozłączy go i będziesz widział, że brama jest już otwarta.
    Twoje linki do schematów nie wyświetlają się, także nie wiem co to jest i jak to działa.
  • #10 19147921
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    iPreston napisał:
    Dzięki za wyjaśnienie, instrukcja hormanna jest napisana raczej dla wtajemniczonych niż przeciętnych użytkowników.
    A jak nazywa się ten oryginalny sterownik dla tego napędu?

Bramka Hörmann BiSecur Gateway LAN/WLAN, Aplikacja to BiSecur
  • #11 19218883
    nawasaqi
    Poziom 13  
    Powiem tak ta bramka to była porażka mi przynajmniej ta apka wykrzaczała się. I oddałem do sklepu z powrotem. Już pominę koszt tego.
    Odkąd sobie zamontowałem sterownik by Jarcik z kontraktonem i wgraną suplą na OLX można kupić... nie mam problemu ani z bramą garażową ani wjazdową i gorąco to samo polecam. Teraz wymieniam wszystkie włączniki w domu na dotykowe i powiem rewelacja... pompa, nawodnienie, światła na zewnątrz wszystko tez tym steruje.... także teraz po WiFi mam gęsto klientów na routerze ;) A najlepsze są harmonogramy ze wschodem i zachodem słońca ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę nobla ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie przycisku dzwonkowego oraz sterowania WiFi do bramy Hormann Promatic 3. W odpowiedziach sugerowane jest podłączenie przekaźnika WiFi w miejsce dzwonka, co powinno umożliwić zdalne sterowanie bramą. Wskazano również na możliwość użycia dedykowanych rozwiązań Hormann oraz innych modułów, takich jak Zamel SBW-02, które oferują funkcję informacji zwrotnej o stanie bramy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, w tym z bramką BiSecur oraz rozwiązaniami opartymi na Broadlink i IFTTT. Podkreślono również kwestie bezpieczeństwa związane z zdalnym sterowaniem bramą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA