logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy garaż Hormann ProMatic 3 - jaki przekaźnik smart?

qbadm 16 Lut 2022 13:28 1506 11
  • #1 19887537
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    cześć, jako, że ww napęd bramy ma możliwość podłączenia sterownika impulsowego zastanawiam się jaki przekaźnik podłączyć. Sąsiad używa Zamel Supla SBW-02, ale cena odstrasza, poza tym to przekaźnik wifi, a ja chyba wolałbym jednak coś bardziej rozwojowego, może coś z protokołem zigbee (nawet kosztem dokupienia bramki zigbee)?. Napęd bramy zapewnia zasilanie 24V DC, więc tak zasilane przekaźniki wchodzą w grę, macie coś sprawdzonego i godnego polecenia?
  • #2 19896316
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Chcesz się doktoryzować z automatyki budynkowej - baw się Zigbee, Ale zważ, że do sterownika Zigbee musisz (aby sterować zdalnie z chmury) dokupić bramkę Zigbee-WiFi za kolejną stówkę - i wychodzi już cena rzeczonego Zamela. Pomijam fakt,że tanie bramki Zigbee chodzą na chińskich chmurach a wystarczy że chińczykowi odechce się trzymać serwer na Europę... .
    Co do rozwojowości - owszem ale jeśli chcesz rozwijać automatykę za pomocą urządzenia autonomicznego - taka centralka Zigbee to 100 zł już nie kosztuje... .
    A w kwestii centy -nie pasuje Zamel - bierzesz Sonoffa przestawionego na Suplę (albo i nie przestawionego - jak lubisz skośnych) i masz to samo za 40 zł.
  • #3 19897390
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    kotbury napisał:
    A w kwestii centy -nie pasuje Zamel - bierzesz Sonoffa przestawionego na Suplę (albo i nie przestawionego - jak lubisz skośnych) i masz to samo za 40 zł.

Dziękować, czyli szukam sonoffa z softem supla i wyjściem bezprądowym :)
  • #4 20025609
    andrzej_stas
    Poziom 6  
    qbadm napisał:
    cześć, jako, że ww napęd bramy ma możliwość podłączenia sterownika impulsowego zastanawiam się jaki przekaźnik podłączyć. Sąsiad używa Zamel Supla SBW-02, ale cena odstrasza, poza tym to przekaźnik wifi, a ja chyba wolałbym jednak coś bardziej rozwojowego, może coś z protokołem zigbee (nawet kosztem dokupienia bramki zigbee)?. Napęd bramy zapewnia zasilanie 24V DC, więc tak zasilane przekaźniki wchodzą w grę, macie coś sprawdzonego i godnego polecenia?[/quote

Witam
    Jestemnowy na forumi na dodatek zielony w sprawach elektronicznych i elektrycznych. Napisałeś, że sąsiad ma napęd promatic 3i podłączył go do sbw-02. Chciałbym zrobić dokładnie to samo. Byłbyś w stanie wysłać mi zdjęcie jak to zamontował lub/i opis co do czego podłączył. Tak, żeby nawet taki laik jak ja zrozumiał. Byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc.
    Andrzej z Wrocławia
  • #5 20025745
    kotbury
    Promatic ma czarną kostkę zaciskową z numerkami 23,5, 21, 20 (rys.11 instrukcji).
    20 napędu to masa - dajesz ją do zacisków A2 i 11 Zamela.
    5 napędu to plus zasilania. Dajesz do A1 Zamela.
    21 napędu to wejście uruchamiania. Dajesz do 14 Zamela.
    Jak zalożyć konto w Supli i jak dopisać do niego Zamela - to już inna bajka i szukaj na forum Supli.

PS. Zamknij klamerkę po słowie /quote.

PPS. Zamiast zacisków mogą być same szpilki - mus we włsnym zakresie dobrać wsuwkę (np ze starego autoalarmu) lub małe zaciski śrubowe.
  • #6 20025835
    andrzej_stas
    Poziom 6  
    Dziękuję Ci bardzo. Jutro ma przyjść sterownik i zabieram się do montażu. Mam nadzieję, że nie będę już więcej zawracał Ci głowy.
  • #7 20033812
    andrzej_stas
    Poziom 6  
    Witam ponownie
    Bez żadnych problemów udało mi się podłączyć to wszystko o czym pisałeś. Działa zarówno brama garażowa, jak i wjazdowa z napędem Somfy. Do wjazdowej musiałem zamienić sbw-02 na sbw-02 z anteną, bo często gubił połączenie i nie działał. Teraz powinno być ok.
    Ale mam inny problem - aplikacja supla działa tylko kiedy jestem podłączony do wifi. A kiedy wifi nie ma - w ogóle nie chce mi się otworzyć aplikacja supla. Cały czas jest łączenie. Jak na zdjęciu. Napęd bramy garaż Hormann ProMatic 3 - jaki przekaźnik smart?
  • #8 20034005
    kotbury
    Zajrzyj tu:
    https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=8351,
    poza tym kiedyś zauważyłem, ze nawiązanie połączenia przez GSM działa dopiero po jakimś czasie (u mnie był to kwadrans) po skonfigurowaniu całości po WiFi.
    No i na czas konfiguracji Supli po WiFi trzeba wyłączyć transmisję danych po GSM.
  • #9 20034260
    andrzej_stas
    Poziom 6  
    Nie mam słów. O co Cię zapytam, to potrafisz pomóc 😁. Odinstalowałem, wyłączyłem dane komórkowe, zainstalowałem ponownie...I działa także bez wifi. Bardzo Ci dziękuję.
    To w takim razie mam jeszcze jedno pytanie, ale nie wiem czy będziesz w stanie na odległość mi pomóc i czy będę w stanie Ci to wytłumaczyć. Otóż jak zainstalowałem najpierw sbw-02 przy bramie wjazdowej, to jakoś udało mi się tak zrobić, że asystent google potrafi mi otworzyć bramę na komendę: "otwórz bramę wjazdową". A teraz kiedy zainstalowałem też na bramę garażowa, to nie otwiera. Po wypowiedzeniu komendy:" otwórz bramę garażowa" powtarza asystent google te wypowiedź, ale reakcji bramy nie ma.

Dodano po 10 [minuty]:

I mam jeszcze kilka innych pytań, ale to już następnym razem Cię pomęczę 😃. Choć tam raczej będzie już trudniej - chodzi o funkcję furtki w bramie wjazdowej i informację czy brama jest otwarta czy zamknięta. Ale z tego co czytałem to już raczej wyższa szkoła jazdy. I nie wiem czy da się prosto zrobić coś a la widżet, żeby łatwiej otwierać bramy.
    Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.
  • #10 20034397
    kotbury
    Co do asystenta - nie mam bladego pojęcia jak sie go konfiguruje więc popytaj na forum Supli, co do bramy - podaj dokladny model napędu.
    PS. Tylko powtarzam ogólnie dostępne informacje - co do tej instalacji Supli - sama apka na dzień dobry podpowiada o wyłączeniu 3G.
  • #11 20036838
    andrzej_stas
    Poziom 6  
    Napęd bramy wjazdowej to somfy exavia 500. A napęd bramy garażowej to promatic 3.
  • #12 20037057
    kotbury
    Co do stanu bramy - centralka nie ma żadnych wyjść sygnalizacyjnych. Musisz gdzieś na skrzydle zamontować czujnik kontaktronowy (np z alarmu) a podpinasz go pod wejście IN1 lub IN2 Zamela. Wizualizacja stanu bramy (czyli właściwie odczyt wejść IN1/IN2 Zamela) jest zaszyta w systemie Supli i nie wymaga żadnych widżetów, a jedynie kofiguracji chmury i apki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przekaźnika do napędu bramy garażowej Hormann ProMatic 3, który obsługuje protokół Zigbee, preferując rozwiązania bardziej rozwojowe niż Zamel Supla SBW-02, który jest drogi i oparty na WiFi. W odpowiedziach zasugerowano użycie przekaźnika Sonoff z oprogramowaniem Supla, który jest tańszy i łatwiejszy w konfiguracji. Użytkownik z powodzeniem podłączył przekaźnik, jednak napotkał problemy z aplikacją Supla, która działa tylko w sieci WiFi. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące integracji z asystentem Google oraz monitorowania stanu bramy, co wymaga dodatkowych czujników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA