logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pod jaką baterie podłączyć wentylatorek komputerowy?

frezsw 24 Kwi 2017 10:41 7956 19
REKLAMA
  • #1 16432925
    frezsw
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,

Nie wiem czy to dobry dział i wiem że problem błahy, ale nie dla mnie więc z góry przepraszam jeśli gdzieś się pomyliłem lub jeśli był podobny temat, ale nawet nie wiem jak zadać pytanie by wyszukać podobny temat.

Mam taki oto wentylatorek:
    Pod jaką baterie podłączyć wentylatorek komputerowy? Pod jaką baterie podłączyć wentylatorek komputerowy?
    Chcę go podłączyć do baterii tak, by po prostu działał. Ale nie wiem pod jaką baterię by nie była za mocna ani za słaba oraz które kabelki, bo są aż 3. Wentylatorek ma się kręcić w normalnym tempie tak by baterii w 5 min nie wyładował. A jeśli ktoś się na tym zna to też odpowiedź ile się pokręci na dobranej baterii, ale to oczywiście takie dodatkowe pytanie. Jestem kompletna noga z elektroniki. Ciężko wyjaśnić co chcę zrobić więc to pominę.

Z góry dziękuję za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16432930
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Jakiekolwiek baterię ogniw na 12 V prądu stałego nie mniej niż 0,3 Ampera.
    Napisane posiadasz na wentylatorku.
    Plus pod czerwony, minus pod czarny.
    Ale na jakiejkolwiek baterii nie pochodzi za długo.
    Chyba że podłączysz pod 12 V akumulator.
  • #3 16432947
    frezsw
    Poziom 7  
    Dziękuję za odp.
    A jaka chodzi o typ np "AAA" ( o ile to 12V bo się nie znam) ? Będzie najbardziej wydajna do ceny nie mówię tu o jakiś dużych bateriach ale o właśnie typu "paluszków"...

Naprawdę jeszcze raz dziękuję.
  • #4 16432956
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    Baterie alkaliczne dadzą radę. 8 sztuk połączonych szeregowo dadzą 12V. Tylko tak jak kolega krzysiozak zasugerował wentylator za długo nie popracuje. Lepsze będą AA - mają większą pojemność.
  • #5 16432961
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    frezsw napisał:
    A jaka chodzi o typ np "AAA" ( o ile to 12V bo się nie znam) ? Będzie najbardziej wydajna do ceny nie mówię tu o jakiś dużych bateriach ale o właśnie typu "paluszków"...

Z Paluszków to bierz LR6 czyli alkaliczne baterie AA. Potrzebujesz 8 - 9 takich baterii połączonych szeregowo. Przy takim poborze prądu baterie powinny starczyć na parę godzin. Musisz tylko mieć na uwadze, że przy bezpośrednim połączeniu wentylatorka i baterii szybkość obrotów śmigła będzie stopniowo spadać w miarę wyładowywania się baterii.
    frezsw napisał:
    Ciężko wyjaśnić co chcę zrobić więc to pominę.

Spróbuj jednak opisać swoją koncepcję. Może uda się wybrać inne, lepsze rozwiązanie...?

Dodano po 2 [minuty]:

frezsw napisał:
    A jaka chodzi o typ np "AAA" ( o ile to 12V bo się nie znam)

Standardowe baterie paluszki - niezależnie od rozmiaru - mają napięcie znamionowe 1,5 V.
  • REKLAMA
  • #6 16432964
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4302
    frezsw napisał:
    Ciężko wyjaśnić co chcę zrobić więc to pominę.
    To co chcesz zrobić jest ważne bo gdy np. chcesz by tylko się kręcił to wystarczy zasilić z 9V zamiast z 12V
    frezsw napisał:
    A jaka chodzi o typ np "AAA" ( o ile to 12V bo się nie znam) ?
    Żenada, potrafisz założyć konto na elektrodzie a nie potrafisz sprawdzić w Google parametrów baterii? :)
    By uzyskać 12V musisz połączyć szeregowo 8 baterii AAA. Lepiej AA bo mają większą pojemność a cena prawie ta sama (czasem identyczna). Jeżeli wentylatorek ma się kręcić dłużej niż 10 godzin to użyj 8 baterii R20.
  • #7 16432982
    frezsw
    Poziom 7  
    Okej kilkach to za mało jak mm kupić 9 bateri to może być bateria jak w latarkach jakaś duża... Chce zrobić coś "ala" podkładka chłodząca do telefonu. Mam Samsunga galaxy S7 i mi spad. bateria ładuje się 2-4% na h przy czym potwornie się grzeje telefon. naprawa ponad 1000zł w nie autoryzowanym serwisie i 1400 u samsunga. Telefon działa ale coś na złączach poszło. Nie znam się. Nie stać mnie na naprawę ani na nowy tel. więc jak zostawiam telefon na noc do ładowania chciał bym coś chłodzącego. Myślałem o podkładkach do laptopów ale nie miał bym gdzie tego postawić itp. muszę mieć coś małego.
  • #8 16432998
    Xantix
    Poziom 41  
    Do takiego zastosowania zasilania bateryjne się nie nadaje - wykończy się finansowo. Jak już to lepiej zastosować akumulatorki - mimo, że koszt zakupu większy to szybko się zwróci.
    Najlepiej jednak rozejrzeć się za zasilaniem jakimś zasilaczem 12 V.
  • REKLAMA
  • #9 16433016
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    Baterie R20 alkaliczne mają kilkakrotnie większą pojemność od paluszków AA. Jeśli brak miejsca nie jest problemem, to takie połącz. Pozostaje jeszcze cena takiego rozwiązania.
  • #10 16433034
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4302
    frezsw napisał:
    bateria ładuje się 2-4% na h przy czym potwornie się grzeje telefon.
    Będziesz go chłodził z zewnątrz ale przyczyny grzania nie usuniesz. Bardzo możliwe, że po kilkunastu ładowaniach padnie zupełnie.
    W temacie zasilania, np: http://www.tme.eu/pl/details/zs12_0.5m/zasilacze-dogniazdkowe/
    mariuszp19 napisał:
    Baterie R20 alkaliczne mają kilkakrotnie większą pojemność od paluszków AA
    Cena jednego kompletu baterii równa lub wyższa od ceny zasilacza :)
  • #11 16433098
    frezsw
    Poziom 7  
    A jaki akumulatorek byście polecili? Jest jedno ale zasilanie musi być usb... Nie może być do gniazdka oraz jak coś takiego przerobić? Dla mnie to czarna magia... Dlatego chce coś małego i przenośnego. Myślałem o power bankach ale nawet nie wiem jak bym miał je przerobić i mają tylko 5V ;/
  • #12 16433112
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Proponuję ci zakup takiego zasilacza [na sławnym portalu aukcyjnym] jak na obrazku, dostarczenie go kilkakrotnie przewyższy jego cenę ale będzie opłacalne na dłuższą metę.
    Proponuję też zakup w sklepie elektrycznym gniazda tak aby nie niszczyć wtyku zasilacza który może się przydać do wielu innych rzeczy.

To na stałe gdy ładujesz. A przenośnie kup do pasujących ci baterii koszyczek też w sklepie elektronicznym.

Pod jaką baterie podłączyć wentylatorek komputerowy?

Dodano po 3 [minuty]:

frezsw napisał:
    Nie może być do gniazdka

Z jakiego powodu?
  • #13 16433120
    Xantix
    Poziom 41  
    frezsw napisał:
    Jest jedno ale zasilanie musi być usb..

To nie kombinuj z akumulatorkami tylko kup sobie wiatrak na 5 V np. taki:
    http://www.tme.eu/pl/details/ee50100s1-999/wentylatory-dc-5v/sunon/ee50100s1-000u-999/
    I podłącz pod port USB.
    Cenowo wyjdzie mniej niż 1 akumulatorek a będziesz miał pewne i ciągłe zasilanie z portu USB. Bez kombinowania.
  • REKLAMA
  • #14 16433315
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    vodiczka napisał:
    Będziesz go chłodził z zewnątrz ale przyczyny grzania nie usuniesz. Bardzo możliwe, że po kilkunastu ładowaniach padnie zupełnie.

O ile wcześniej nie spłonie żywym ogniem - sugeruję ten telefon odłozyć na półkę w trosce o swoje bezpieczeństwo.
  • #15 16434228
    frezsw
    Poziom 7  
    Xantix napisał:
    frezsw napisał:
    Jest jedno ale zasilanie musi być usb..

To nie kombinuj z akumulatorkami tylko kup sobie wiatrak na 5 V np. taki:
    http://www.tme.eu/pl/details/ee50100s1-999/wentylatory-dc-5v/sunon/ee50100s1-000u-999/
    I podłącz pod port USB.
    Cenowo wyjdzie mniej niż 1 akumulatorek a będziesz miał pewne i ciągłe zasilanie z portu USB. Bez kombinowania.

Ok kupuje wentylatorek i jak go podłączyć pod port usb? Ja jestem z tego kompletna noga...
  • #16 16434270
    Xantix
    Poziom 41  
    Używasz kabla, względnie wtyczki USB i podłączasz odpowiednie kable wentylatorka do odpowiednich przewodów w kablu lub styków we wtyczce USB lub kablu. Opis wyprowadzeń USB jest łatwo dostępny w internecie.
  • #17 16434351
    frezsw
    Poziom 7  
    ani słowa nie zrozumiałem, a niewiem nawet jakie zapytanie zadać w google by mi wyszukało odpowiednie podłączenie, ale dzięki że odpisałeś przemyślę tę sprawę...
  • #19 16434734
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    No bez jaj z tym tematem!

Ładuj go w lodówce...
    Taniej i wydajniej.

Nie raz myślałem że mnie już żadne tematy nie zaskoczą na Elce...
    A jednak. Brawo!
  • #20 16436670
    MietekFighter
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Kup sobie baterię 9V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia wentylatora komputerowego do baterii. Otrzymuje porady dotyczące zasilania, w tym zalecenia dotyczące użycia baterii alkalicznych AA (8-9 sztuk połączonych szeregowo dla uzyskania 12V) lub akumulatorów, które są bardziej opłacalne w dłuższej perspektywie. Wskazówki obejmują również możliwość zasilania wentylatora z portu USB, co jest bardziej praktyczne i ekonomiczne. Użytkownik rozważa zastosowanie wentylatora do chłodzenia telefonu, co budzi obawy o bezpieczeństwo. W końcu, porady dotyczące podłączenia wentylatora do USB są udzielane, z wyjaśnieniem, jak podłączyć odpowiednie kable.
REKLAMA