logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zasilanie do auta zabawki Rock Crawler zamiast 4xAA?

rosak 24 Kwi 2017 11:55 3468 14
  • #1 16433045
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Witam,
    kupiłem synowi tanie chińskie auto na zdalne sterowanie, dosyć popularne na portalach aukcyjnych, Rock Crawler:

Jakie zasilanie do auta zabawki Rock Crawler zamiast 4xAA?

Sterowane jest jakimś układem do którego nie znalazłem datasheet, trafiłem na jakąś dyskusję na rosyjskim forum ale jest wiele niewiadomych,

Problem z tą zabawką polega na tym, że na orginalnych bateriach- czyli połączonych w szereg 4 akumulatorach AA auto jeździ jakieś 10-20 minut.

Włożyłem zamiast tego stary akumulator 18650 i syn bawił się cały dzień bez ładowania. Problem w tym, że 18650 ma niższe napięcie i dlatego auto jeździ dużo wolniej. W komorze na baterie jest dosyć miejsca na 2 czy nawet 3 18650 jednak obawiam się, że 2 akumulatory o łącznym napięciu 7.4V (czy nawet 8.4) mogą uszkodzić sprzęt (w pełni naładowane 4xAA mają ok 6V). Próbowałem użyć mały step-up do 18650 jaki akurat miałęm pod ręką jednak jego wydajność to tylko 2A i silniki nie ruszają.

Pobór prądu przy 6V kiedy koła się kręcą bez obiążenia to ok 600mA, jednak z obciążeniem, czy podczas skręcania kół podchodzi do 2A. Podczas samego startu wydaje mi się, że może być nawet więcej. Nie ma żadnego stabilizatora, w miarę wyczerpywania się baterii auto jeździ wolniej.

Mam więc 3 opcje na usprawnienie zasilania:
    1- kupić 4 porządne akumulatory AA
    2- zastosować 2x18650 równolegle + wydajny step up
    3- zastosować 2x18650 szeregowo + wydajny step down

Opcja z 18650 byłaby dla mnie najbardziej ekonomiczna, bo mam ich sporo. Połączenie równoległe ze step up też byłoby najlepsze bo dałoby się je równocześnie ładować, w przeciwieństwie do połączenia szeregowego.

Pytanie czy step up/down da radę? Czy może są jeszcze inne, lepsze rozwiązania?
    Pytam tutaj, bo nie mam doświadczenia z silnikami DC.

Z góry dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 16433122
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1363
    rosak napisał:
    połączonych w szereg 4 akumulatorach AA auto jeździ jakieś 10-20 minut.
    rosak napisał:
    w miarę wyczerpywania się baterii auto jeździ wolniej.

Jest to normalne proponuję pakiet modelarski przykładowo 2500 mAh 7,2V i Ubec 3a max 5a 5v 6v hobbywing rc (6537443526).

Oczywiści możliwe inne rozwiązania.
    REDOX Pakiet odbiornika LiFe 1600 mAh 6,6V RX (JR) (6533938563)

Przy silnikach szczotkowych zalecana jest jazda około 10 minut i ostudzenie silnika przez wolniejszą mniej agresywną jazdę.
    Wstaw zdjęcia układu elektroniki jeśli to możliwe.
  • #3 16433143
    rosak
    Dzięki, czyli zwykły step-down da radę. Nie rozumiem tylko dlaczego na tym UBEC pisze, że jest do LiPo, jakie znaczenie ma chemia żródła?
    Oczywiście auto nie jeździ non stop.
    Szczerze mówiąc nie chce mi się go znów rozbierać, były zdjęcia na rosyjskim forum i chłopaki niewiele z tego rozszyfrowali, oznaczenie układu w DIP16 do niczego sensownego nie prowadziło.
  • #4 16433148
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Chyba najlepsze rozwiązanie bez udziwnień pakiet lub podobne
    REDOX Pakiet odbiornika LiFe 1600 mAh 6,6V RX (JR) (6533938563) powinien rozwiązać czym zasilić.
    Tylko lepsza ładowarka będzie potrzebna.
  • Pomocny post
    #5 16434615
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    rosak napisał:
    Dzięki, czyli zwykły step-down da radę. Nie rozumiem tylko dlaczego na tym UBEC pisze, że jest do LiPo, jakie znaczenie ma chemia żródła?

Inne rozładowanie, napięcia graniczne, inna wydajność prądowa i nieco inne programy obsługi. Zasilacze UBEC do modeli czy BEC zintegrowane z regulatorami, mają odpowiednie programy do obsługi źródła. Np. odcięcie zasilania napędu przy zbyt głębokim rozładowaniu.

Problem jest też to, że ogniwa 18650 nie grzeszą dobrą wydajnością prądową.
    W laptopach czy podobnych urządzeniach, zapewnia to długą pracę z danej pojemności. Ale przy napędach, gdy w gre wchodzą nie rzadko spore prądy rozruchowe czy udarowe, to potężna wada.
    Pakiet powinien mieć na tyle dużą pojemność, by maksymalne prądy pobierane przez napęd, nie przeciążały samych ogniw.

Ogniwa powinny być łączone równolegle po kilka cel, by zwiększyć pojemność, i dopiero takie bloki łączone powinny być szeregowo, dla zwiększenia napięcia.
    Albo zakupić akumulator LIPO - modelarski, jak wspominał wcześniej kolega Paweł.
  • #6 16434675
    rosak
    Dzięki Madrik.

Madrik napisał:
    Inne rozładowanie, napięcia graniczne (...)
    odcięcie zasilania napędu przy zbyt głębokim rozładowaniu.

Szybkie zapytanie do googla podaje, że LiPo mają dużo wyższy limit rozładowywania, czyli byłoby bezpieczniej, ale w sumie nie ma sensu zakup tego modułu, zmontuję poprostu wydajny step down.

Madrik napisał:

Jeśli piszesz o teorii to rozumiem.
    Nijak się to jednak ma do mojego pytania o zasilanie autka zabawki, które pod obciążeniem pobiera 2-3A. Niech nawet w peaku na ułamek sekundy weźmie 10A.
    Na co dzień używam "e-papierosa" z grzałką 0,5 Ohm co przy napięciu 3,7V daje 7.4A, jeden akumulator 18650 średnio przeżywa rok po czym wymieniam na nowy zazwyczaj ze względów kosmetycznych. Czasem "dla zabawy" obciążam grzałką 0.1 Ohm co daje 37A, ogniwa 18650 nie mają z tym problemu. Zaznaczę, że bardzo daleko mi jeszcze do "maniaków" którzy wyciągają ponad 200W mocy z jednego ogniwa.

Zakup akumulatora LiPo trochę mija się z moim celem, jak wspomniałem, 18650 mam sporo a wydajność jednego takiego ogniwa to kilkaset procent "orginalnej" baterii.
  • Pomocny post
    #7 16434697
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Madrik napisał:
    W laptopach czy podobnych urządzeniach, zapewnia to długą pracę z danej pojemności. Ale przy napędach, gdy w gre wchodzą nie rzadko spore prądy rozruchowe czy udarowe, to potężna wada.
    Pakiet powinien mieć na tyle dużą pojemność, by maksymalne prądy pobierane przez napęd, nie przeciążały samych ogniw.

Ogniwa powinny być łączone równolegle po kilka cel, by zwiększyć pojemność, i dopiero takie bloki łączone powinny być szeregowo, dla zwiększenia napięcia.
    Albo zakupić akumulator LIPO - modelarski, jak wspominał wcześniej kolega Paweł.
    Stek bzdur. Zauważyłeś w ogóle o czym mowa? To nie wkrętarka a chiński samochodzik. Po co tu potężna wydajność prądowa? co to jest 2A chwilowe dla 18650? Nic.
    Ile pobiera samochodzik skoro jeździł cały dzień bez ładowania? Kilka cel do zabawki która pobiera średnio 1A a może i mniej?

Na własną odpowiedzialność możesz dać dwa ogniwa szeregowo bez żadnego obniżania napięcia. Ja nie zagwarantuje, że coś sie nie spali, ale powiem Ci, że kilka takich eksperymentów robiłem i elektronika nadwyżkę 2V wytrzymała a samochodzik dostawał wigoru. Prawdopodobnie siedzi tam ten sam układ co w większości tanich zabawek, a ten jak wiem wytrzymuje 8V.
  • #8 16435416
    rosak
    Dziękuję WędkarzStoLica.
    Poznajesz ten układ?:

Jakie zasilanie do auta zabawki Rock Crawler zamiast 4xAA? Jakie zasilanie do auta zabawki Rock Crawler zamiast 4xAA?

Jestem skłonny zaryzykować próbę 8.4V, musiałbym tylko dodać jakieś proste zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem bo na tych dwóch ogniwach nawet przy minimalnym napięciu autko będzie miało tyle wigoru, co na w pełni naładowanej orginalnej baterii.

Dodano po 24 [minuty]:

Podłączyłem 8.4V i z auta powstała rakieta :)
    Nic się od razu nie spaliło ale zobaczymy po dłuższym używaniu, choć w miarę wyczerpywania się baterii będzie coraz bezpieczniej. Muszę tylko jeszcze dołożyć to zabezpieczenie.
  • #9 16441979
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Patrz czy się nic nie grzeje, może na rozebranym aucie ze sztucznym obciążeniem?
    U mnie był podobny w jednym modelu, w pozostałych zupełnie inne z tranzystorami i scalakiem RX-2.
  • #10 16442033
    rosak
    Silniki się grzeją a w środku nie sprawdzałem. Jeździ już kilka dni. W sumie nawet jak się coś spali to dla takiej frajdy warto było ;)
  • #11 16442067
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Szczotkowe to normalne że się grzeją 10 minut intensywnej jazdy i trochę zwolnić dla przestudzenia, lepiej sprawdzić temperaturę elektroniki.
  • #12 17182839
    darco2
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Jak połączyłeś ogniwa szeregowo czy równolegle ? Syn ma podobną zabawkę i na pakiecie który jest jeżdzi z 7 minut a ładowania jakieś 6 h ... Wrzucę ogniwa 18650
  • #13 17183347
    rosak
    Tak, szeregowo, bez żadnej regulacji. Na początku autko jeździ bardzo szybko, wręcz szaleństwo. Baterie wytrzymują kilka-kilkanaście razy dłużej niż orginalne.
  • #14 18357940
    szaajbus1988
    Poziom 2  
    Witam Panowie😁 moja zabawka również dostała upgrate w postaci 2 ogniw samsung 18650. I podczas pierwszej jazdy próbnej wszystko bylo ok. ( nic sie nie grzało). Druga próba na zewnątrz i na początku wszystko wydawalo sie ok,ale po może ok 30 s nale zatrzymal się i cos sie zakopcilo. Zabralen do domu i po ściągnięciu obudowy widzę spalone elementy. I moje pytanie czy warto naprawiać,oraz czy jest do kupienia dany element? Dziękuję z góry za informacje dla początkującego hehe Jakie zasilanie do auta zabawki Rock Crawler zamiast 4xAA?
  • #15 21603400
    oliwek99
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam podobny problem.
    Przygotowałem pakiet 2S1P z 18650 z BMS, najpierw 20 A, później 5 A i w żadnym przypadku autko nie ruszyło. Za to na jednym 18650 jedzie, jednak wolniej. Jestem laikiem i nie mam pojęcia, dlaczego tak jest. Każda pomoc na wagę złota i z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania chińskiego samochodu zdalnie sterowanego Rock Crawler, który fabrycznie używa 4 akumulatorów AA (ok. 6V), co zapewnia krótki czas jazdy (10-20 minut). Próby zastąpienia ich ogniwami 18650 przyniosły dłuższy czas pracy, lecz niższe napięcie pojedynczego ogniwa powodowało spowolnienie pojazdu. Użytkownicy rozważali zastosowanie dwóch lub trzech ogniw 18650 połączonych szeregowo (7,4V do 8,4V), co zwiększało prędkość, ale budziło obawy o uszkodzenie elektroniki. Zalecano stosowanie pakietów modelarskich LiFe lub LiPo o napięciu około 7,2V z regulatorami UBEC o wydajności prądowej 3-5A, które zapewniają stabilne napięcie i zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem. Podkreślano, że ogniwa 18650 mają ograniczoną wydajność prądową przy dużych obciążeniach, co może wpływać na działanie silników szczotkowych. Kilka osób potwierdziło, że elektronika tanich zabawek wytrzymuje napięcie do 8V bez uszkodzeń, a zastosowanie prostych zabezpieczeń przed nadmiernym rozładowaniem jest wskazane. Wskazano, że silniki szczotkowe nagrzewają się podczas intensywnej jazdy i wymagają przerw na chłodzenie. Jeden z użytkowników doświadczył uszkodzenia elementów elektronicznych po zastosowaniu dwóch ogniw 18650, co sugeruje konieczność ostrożności i ewentualnej wymiany części. Inny użytkownik miał problem z pakietem 2S1P 18650 z BMS, który nie uruchamiał auta, mimo że pojedyncze ogniwo działało, co wskazuje na możliwe problemy z konfiguracją lub kompatybilnością pakietu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA