logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Bosch WTW86580SN - skraplanie wody na obudowie, cieknie na podłogę

aga0aga 24 Kwi 2017 16:10 12264 4
REKLAMA
  • #1 16433560
    aga0aga
    Poziom 1  
    Witam,
    suszarka Bosch z pompą ciepła, kupiona jako nowa, używana 8 lat, prawie codziennie. W okresie gwarancji była bezpłatnie wymieniana dwa razy pompa ciepła - suszarka zapychała się 'kłaczkami'... Serwis Bosch nie czyścił pompy, tylko wymieniał ją na nową (stwierdzili, że zapycha się, bo suszę za często, ale po to jest suszarka...). Później mąż czyścił pompę.

Od niedawna suszarka paruje od środka tzn. skrapla się woda na obudowie pojemnika na wodę i po bokach suszarki w takim stopniu, że woda bokami suszarki (tylko z przodu) cieknie na podłogę. Nie jest tej wody dużo, ale po kilku suszeniach widać wodę na podłodze. Coś się w niej rozszczelniło, podpowiedź co to może być? Czy może już jej życie dobiegło końca i czas kupić nową? Suszarka działa, suszy pranie normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 16433639
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    W jaki sposób mąż czyścił ten wymiennik ? W tym temacie pisze o wymianie klapki, może tam cieknie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2670357.html .Sam w używanej suszarce z pompą ciepła Bosch kupiłem tą klapkę i wypłukałem wymiennik, z przodu i od strony pompki.Powiem ,że nie było tam wiele syfu bo uczuliłem żonę by dokładnie czyściła z kłaczków filtry i otwór. Suszarka dalej nie działała więc ją rozebrałem do zera bo myślałem, że tam głębiej jest zapchany wymiennik , tam było czysto. Miałem zaprosić jakiegoś serwisanta ale u nas mało kto zna się na takim ustrojstwie. Kupiłem nową Simensa też z pompą bo sobie już nie wyobrażam innej a żona pierze i suszy intensywnie, czekam czy coś padnie na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 19884754
    Izzyhool
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    yanes napisał:
    Simensa też z pompą bo sobie już nie wyobrażam innej

Przecież to ta sama suszarka co Bosch. Sam rozbióre ja jutro.
  • REKLAMA
  • #4 19886128
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1026
    Jak paruje to słabo wyczyszczona i para zamiast krążyć w układzie ulatuje gdzies obok.
  • #5 19886177
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6912
    Do porządnego czyszczenia cała suszarka z wymiennikiem na czele. Wymiennik trzeba wymontować z suszarki, inne sposoby czyszczenia to psu na budę robota.
REKLAMA