logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani wykonawa PCB, tanie wysyłka, panele z małymi PCB

MES Mariusz 25 Kwi 2017 14:56 4200 26
  • #1 16435638
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Jednym z najsłynniejszych tanich dostawców PCB jest chyba pcbway. Można zamówić 10 sztuk płytki 10x10 cm za 10 dolarów. Niby tanio. Tylko, że to muszą być wymiary pojedynczej płytki. Myślałem, że zpanelizuję płytkę i dostanę 10 sztuk paneli zawierających po 16 płytek. Okazuje się, że tak się nie da. Cóż 10 sztuk obszaru 10 x 10 cm za 10 USD to chwyt marketingowy (chyba, że ktoś zamawia rzeczywiście pojedyncze płytki o wymiarach 10x10 cm.

Szukam dostawcy, który rzeczywiście wykona tanio obwody np. 25 x 25 mm, 30 x 40 mm (generalnie małe wymiary). Kogo polecacie? Krajowi? Z Chin? Zwykłe obwody jedno i 2 stronne, miedź końcowa 1 Oz, zwykły HALL, opis, może być dowolny laminat (CEM1, CEM3, FR4). Grubość 1...1,5 mm w zupełności wystarczy.
  • #2 16435686
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 558
    Patrzyłeś kilka wątków niżej?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3332393.html

Dodano po 8 [minuty]:

Jeśli masz pytania odnośnie panelizacji chętnie pomogę.
  • #3 16435731
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Cytat:
    Cóż 10 sztuk obszaru 10 x 10 cm za 10 USD to chwyt marketingowy

Chwyt marketingowy? W takim razie spróbuj zamówić w Polsce 10 płytek, nawet bardzo małych, ale z soldermaskę i opisem za 40zł :)
  • #4 16435763
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    krzysssztof napisał:
    Chwyt marketingowy? W takim razie spróbuj zamówić w Polsce 10 płytek, nawet bardzo małych, ale z soldermaskę i opisem za 40zł

Chodziło mi o to, że czy zamówisz płytki o rozmiarze 25 mm x 25 mm, czy zamówisz 100 mm x 100 mm zapłacisz tyle samo (mimo, że płytek (zpanelizowanych dałoby się wsadzić na jeden panel 100 x 100 16 sztuk...).
  • #6 16435788
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ok, gerbery poszły.
    Napisałem z prośbą o wycenę 4 projektów.

Dam znać, jaki rezultat.

Pozdrawiam
  • #7 16435842
    rosak
    Jest tylko jeden szczegół o którym musisz pamiętać przy panelizacji. Aby nie płacić dodatkowo za kilka projektów na jednym panelu, wszystkie płytki muszą mieć takie same wymiary (w moim wątku są 2 różne projekty ale mają te same wymiary). Innymi słowy, wycięcia (V-carve) muszą biegnąć przez cały panel. Jeśli masz płytki o różnych wymiarach na jednym panelu, będziesz musiał zapłacić za 2 (lub więcej) różne projekty choć na to też jest sposób. Zamiast wyznaczać płytki warstwą Dimensions robisz obrys na warstwie opisowej i wycinasz płytki samemu. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jest to dobrze opisane w EasyEDA. Nie musisz też pytać o wycenę, ja poprostu puściłem gerbery (ale już zpanelizowane) i zapłaciłem tyle, ile system obliczył.

• #8 16435870
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Kolega twierdzi, że w PCBway próbował panelizować, nawet fikcyjnymi ścieżkami powielone bloki łączył, i nie przeszło. Dziwne. Chyba muszę sam sprawdzić. Mam nadzieję, że w Easyeda mają inne podejście.
  • #9 16435875
    rosak
    W EasyEDA otwarcie podają, że można panelizować, bez żadnych kombinacji poza tym, o czym napisałem (te same wymiary lub wycinanie samemu). Wiem, że inne serwisy kasują za to więcej.
  • #10 16437426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16437523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16437583
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Tak to mniej więcej wygląda w rzeczywistości z PCBway:

Cytat:

Ja
    I would ask you to confirm this PCB: can be multiplied x8 on standard 100x100mm panel to get price: 5$ + shipping follow your calculation online:then 10 x 8 PCB per panel, means 80 PCB 40x25mm final price is 5$ divided by 80 PCB of PCB, so single PCB 40x25 mm price is 0,0625 USD (plus shipping). And final order cost (80 PCB 25mm x 40 mm) is 5$ + shipping cost. Correct?

PCBWay:
    No, it is not correct.

Ja
    If I send you Gerber data including area multiplied 8 times, then you need to proceed as common single PCB 100x100mm. There are no any reasons not to produce 10 PCS of 100x100 single pcb's (even if some area of PCB is multiplied 8 times). It's easy to imagine one single device (one PCB) including eight separated functional blocks.

PCBWay:
    If you want to have 8pcs 40x25mm boards panelized in one PCB, Then the size for one panel is about 86x106mm(exceed 100x100mm).

Ja
    Then I need to change from 40x25mm to 40x24 mmor 40x23

PCBWay:
    Besides, minimum order qty for panelized boards is 5 panels. Then you have total 5x8 panels, saying 40pcs.

Ja
    OK. 5 panels is no any issue. But I would like to get 10 PCB's (panel's 5x8) means 80 PCB's in price 5$ + shipping. No any PCB separation is needed to avoid any additional cost. (final price 5$ + shipping)

PCBWay:
    Kindly note 5 dollars for 10pcs is for single boards. Although, you do not need separation but we still consider it as panelized boards. Please kindly understand.

Ja
    It's easy to imagine one single device (one PCB) including eight separated functional blocks.Then these 8 separate blocks is one single PCB (mounted inside machine, computer or some other device. Please imagine edge connector on that 100x100 board, and every of functional blocks is connected into one pad of the edge connector. Let's say its an PCB-Express card int PC computer.

PCBWay:
    I see. If every customer think the same and do the same that you want to do. You can image the cost and energy that we input. Kindly understand.

Ja
    But if this is really PCB express card including 8 multiplied blocks? Im according to your requirements (PCB less than 100x100mm). So there is no any reason to refuse such order. You are smart and clever. Engeneers too.
    So. I'm going to order PCI Express card (please understand). It's even a bit smaller than 100x100 so this is not a worse perspective for PCBway.

PCBWay:
    Hi dear, as i said before, 5 dollars is for single boards. Though you have only one design in one panel, it is also panelized boards not a single board.

Ja
    Fine. As it was said this is one single PCI Express Card. So 5$ for 10 pcs of these single PCI Express card. And no reasons to refuse...

I tutaj dyskusje się skończyła. Nie sądzę jednak, by podjęli się realizacji zamówienia.

Jedna rzecz jest ciekawa - wczoraj było 10$ za 10 sztuk PCB max 100x100mm
    A dzisiaj widzę, że jest 5$ za 10 sztuk 100x100 mm. Więc chyba jakiś progres.

Czyli jak bym zamówił 10 sztuk płytki 25x40 mm to zapłacę 5$ (jakieś 20 zł). Czyli 20 zł na 10 płytek wyjdzie jakieś 2 zł za płytkę 25x40 mm.
    Oczywiście tyle samo bym zapłacił za płytki o wymiarach 100x100 mm. Więc może i tragedii nie ma. Ale wciąż nie jest to rozwiązanie dla wielu (dziesiąt / set) płytek np. 20x20 mm.
  • #13 16437604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16437689
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16437697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16437701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16437708
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    atom1477 napisał:
    Bo w tej dyskusji co zamieściłeś chodziło o 80 płytek.
    O to samo chodziło w wypowiedzi rosaka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3334243.html#16435842
    Nic dziwnego że wtedy cena wzrasta bo oni chcą to ciąć na niezależne płytki.
    Trzeba odpowiednio zadać pytanie. Od razu napisać że chodzi o pojedyncze płytki 10x10cm, z projektem dostarczonym jako jeden gerber 10x10cm. I że to co będzie wewnątrz nie ma być rozcinane. I wtedy trzeba zobaczyć jaka będzie odpowiedz.
    Ktoś już próbował, i wyszło że tak się da bez wzrostu ceny.

Mylisz się. Bella z PCBWay wyraźnie napisała, że wszyscy klienci chcieli by tak robić, ale oni chcą ugrać cenę na tym, że nie zależnie od tego, czy zamówisz PCB 3x3mm czy 100x100 mm finalnie zapłacisz tyle samo. Nawet, jeśli poprosisz o nierozcinanie, to Bella dała do zrozumienia, że oni widzą, że to jest wiele płytek (na jednym obszarze), i że za każdą z nich cię skasują. Niezależnie od tego, czy ty sobie to potniesz czy nie. Taki Chiński chwyt marketingowy. Chcesz, to pogadaj z Bellą.

Nawet zaprojektowanie PCB w taki sposób, by wyglądała jak karta PCI Express, z powielonymi x8 obszarami podłączonymi do innch padów w złączu krawędziowym mieszcząca się w rozmiarze 100x100 nie przekonało Belli, choć postawiło pod ścianą, i poprosiła o podesłanie gerberów coby przyjrzeć się karcie.

Odpisałem, że może wyślę później, a póki co poszukam suppliera, który zaoferuje rozsądną cenę dla małych płytek, takiego, który małą płytkę wyceni taniej niż płytkę 100 x 100 mm (bo to mnie nie urządza).
  • #18 16437717
    rosak
    Piotrus_999 napisał:
    rosak napisał:
    Nie musisz też pytać o wycenę, ja poprostu puściłem gerbery
    To co pokazałeś jest źle spanelizowane frez nie na jak wjechać aby zrobić ładne zaokrądlenia.

Z każdej strony musza być "wolne" kawałki płyki aby frez mógł poprawnie zaparkować.

Gdybym zrobił odstęp, między każdą płytką musiał bym mieć 2 wycięcia. Nie chodziło mi o idealne zaokrąglenia w celach kosmetycznych a o to, by płytki weszły do obudowy. I tak wyszło bardzo dobrze:

Cytat:
    Nie rozumiem jak rozumieć @rosaka "i wycinasz płytki samemu."

Skoro nie rozumiesz mnie, zrozum producenta:

Cytat:
    The V-cut line must cross the whole panel or else the factory can't add a V-groove on the PCB because the milling cutter may destroy any sub-PCBs on the V-cut line. They also cannot stop part way across the panel. The V-cut lines shown below are not acceptable.

Different Design in Panel

Some customers would like to merge more than 1 PCB in the same gerber. We know you want to save money but this may make it hard to cut the board outline and more importantly this will take a lot more time to pick up and package the PCB. Although by ,doing this, you just have the one order, this complicates the fabrication of the panel and separation of the individual PCBs, so we will usually charge more for this. Similarly, using holes or slots as breakoff sections between boards are treated the same way as putting more than one design on a panel, each with its' own board outline.

Note: This additional charge only applies if the PCBs on a panel are different. Boards such as in the left hand image below will not incur an additional charge because they are easy to pick up but boards such as in the right hand image would incur an additional charge.

If you are just in the prototype phase and want to save money, then you can use the following trick. Place your different designs all inside one overall board outline and use lines drawn in the silk layer to mark out the separate the PCBs. Then, when you receive the PCB, carefully cut them apart yourself (we recommend you do this before you assemble the PCBs!). Like the PCB shown below, the yellow lines are drawn in the silk layers showing how you can merge 3 different PCBs in one gerber without incurring any extra costs.

https://easyeda.com/Doc/Tutorial/PCBOrderFAQ
  • #19 16437721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16437728
    rosak
    atom1477 napisał:
    To sugeruje że rozcięcie wewnątrz panelu też ma być wykonane przez firmę a nie przez zamawiającego samemu.

Naprawdę nie rozumiem po co ta dyskusja i czego tu nie rozumieć. Taki panel

niezależnie czy zawiera 1 czy 20 projektów wewnątrz, kosztuje tyle samo co jedna płytka o tych samych wymiarach. 10 takich panelów ze zdjęcia kosztuje $8.21.[/img]
  • #21 16437747
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    atom1477 napisał:
    Ja myślę że ta Bella na początku źle zrozumiała a potem nie wiedziała o to chodzi.
    Pytanie czy warstwa opisu dużo kosztuje?
    Bo jak nie to ja bym dał lipny opis z elementami przechodzącymi pomiędzy płytkami.

Uwierz mi, że zrozumiała bardzo dobrze (i przeczytaj raz jeszcze dyskusję).
    Kolega z pracy też wałkował z PCBway temat.
    Ta ekstra cena dla płytek "do 100 x 100" nie wzięła się z powietrza.
    Na tych klientach, co zamówią płytkę 100 x 100 tracą lub wychodzą na zero.
    Ale odbijają to sobie po wielokroć na klientach, którzy zamówią mniejsze płytki.

Tutaj masz kalkulator, pobaw się jeśli chcesz:
    https://www.pcbway.com/orderonline.aspx

Oczywiście możesz zamówić panel, ale cena natychmiast przestaje być ekstra ;-p
  • #22 16437759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 16437768
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Piotrus_999 napisał:
    Ale uważam że próbowanie przepchnięcia w tym dodatkowych cięć za delikatnie rzecz ujmując przegięcie

Wyraźnie napisałem Belli, że ja żadnych dodatkowych cięć nie chce. Ale ona napisała "nie ważne, my i tak wiemy, że to panel, cwaniaczku" - w wolnym tłumaczeniu sytuacji...

PS. Twój kalkulator ( http://www.allpcb.com/ ) generuje dużo lepsze oferty. I z tych lepszych ofert zamierzam skorzystać.
  • #24 16437786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 16437805
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    To ja się powinienem obrazić, bo nie chcieli mi wyprodukować 8 płytek obok siebie (bez żadnej depanelizacji) na obszarze nie przekraczającym 100 x 100 zgodnie z ofertą wygenerowaną z ich kalkulatora. Ale tu się nie ma o co obrażać (nie zamierzam), bo to po prostu biznes i polityka (zmyślnie przygotowana oferta) i zgodnie z zasadami rynku trzeba poszukać dostawcy z ofertą, która bardziej odpowie wymaganiom moich rozmiarów PCB i tyle.
  • #26 16437867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 16442209
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Piotrus_999 napisał:
    Ale i tak ją obraziłeś i postawiłeś siebie w złym świetle (straciłeś twarz). Ludzie wschodu są wrażliwi na tym punkcie. Japonczycy potrafia odmówic podpisania kontraktu z takiego powodu. Azja to nie Polska, nic nie powiedzą, ale już w najlepszym razie nie będa pomocni.

Jeśli twierdzisz, że ludzie wschodu są tak czuli na punkcie swojej "twarzy"
    - to ja zapytam, gdzie się podziała etyka tej pani jako dalekowschodniego partnera handlowego?
    Dlaczego jej firma stosuje chwyt, który łatwo obnażyć już na początku rozmowy?
    Tak więc ta pani sama powinna się wstydzić, a nie ten, kto zamawia i widzi ten "chwyt", pokazując go w umiejętnej panelizacj :)
    Pani stosuje metodę Kalego - jej wolno, mi nie.

To, na co "załapie" się majsterkowicz - profesjonalista pokazał, jak na dłoni i to on obraża i jest "be"?
    Daj spokój.

Będę wciąż powtarzał: handlarz to nie handlowiec.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania tanich dostawców PCB, szczególnie dla małych płytek o wymiarach 25x25 mm i 30x40 mm. Użytkownik zauważa, że oferta PCBWay, która reklamuje 10 płytek 10x10 cm za 10 dolarów, jest w rzeczywistości marketingowym chwytem, ponieważ cena nie zmienia się niezależnie od wymiarów zamawianych płytek. Uczestnicy forum dzielą się doświadczeniami z różnymi dostawcami, takimi jak EasyEDA i AllPCB, wskazując na możliwość panelizacji płytek bez dodatkowych kosztów, pod warunkiem, że wszystkie płytki mają te same wymiary. Wskazują również na problemy z komunikacją i polityką cenową w PCBWay, gdzie zamówienia na mniejsze płytki mogą być droższe niż zamówienia na większe. Użytkownicy podkreślają znaczenie jasnej komunikacji z dostawcami oraz poszukiwania ofert, które lepiej odpowiadają ich potrzebom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA