logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

10 zakładów produkujących PCB w Chinach.

ghost666 22 Sty 2019 14:25 21723 127
  • Wiele, jeśli nie wszystkie, z firm produkujących urządzenia elektroniczne korzysta z fabryk ulokowanych w Chinach podczas części lub wszystkich etapów produkcji. Z pewnością jest tak z produkcją i montażem płytek drukowanych. Od niedawna chińskie firmy otworzyły także swoje podwoje dla amatorów i produkcji niskoseryjnych, oferując możliwość wyprodukowania zaledwie kilku płytek o profesjonalnych parametrach w bardzo konkurencyjnej cenie.

W poniższym krótkim zestawieniu (nie jest to ranking - kolejność jest przypadkowa) przedstawimy dziesięć najczęściej wybieranych zakładów produkujących krótkie serie i prototypy, z których bez problemu skorzystać mogą nawet amatorzy.

1. PCBWay

Firma ta ma swoją siedzibę w Shenzhen i specjalizuje się w zarówno w prototypowaniu PCB, produkcji krótkich serii płytek drukowanych, jak i montażu automatycznego elementów na nich. Oferuje szybkie usługi w bardzo przyzwoitych cenach, ze swoją flagową promocją - 5 dolarów (plus koszty przesyłki) za 10 płytek dwuwarstwowych (z metalizacja, soldermaską i opisem) o wymiarach nieprzekraczających 100 mm x 100 mm.

2. JLCPCB

Drugi na naszej liście jest JLCPCB - jet to największy zakład produkcyjny w Chinach w sektorze płytek drukowanych. Specjalizuje się on w prototypowych i niskoseryjnych płytkach drukowanych. Nie oferuje montażu elementów. Na chwilę obecną oferuje promocję podobną do tej, jaką oferuje PCBWay, jednak za jedyne dwa dolary. Ciekawszą jest jednak opcja bardziej zaawansowana - 15 dolarów za 10 płytek drukowanych o wymiarach do 50 mm x 50 mm z czterema warstwami.

3. PCBGOGO

Firma ta poszczycić się może dziesięcioma latami doświadczenia w branży produkcji i montażu układów elektronicznych. Firma ta specjalizuje się w produkcji prototypowej i średnio- oraz krótkoseryjnej.

4. DirtyPCB

Kolejna, rekomendowana przez niektórych firma produkująca płytki drukowane. Cenowo prezentuje się już gorzej niż opisana powyżej konkurencja. Zestaw możliwości technologicznych w zakresie produkcji płytek drukowanych prezentuje się podobnie jak u konkurencji.

5. OurPCB

OurPCB to międzynarodowe konsorcjum, które wykorzystuje swoje zaplecze technologiczne w Chinach do produkcji płytek drukowanych i ich montażu automatycznego na zlecenie. Firma ta ma bardzo imponujące możliwości technologiczne i mimo wyższej ceny i braku promocji, przy bardzo zaawansowanych projektach można rozważyć korzystanie z ich usług.

6. ALLPCB

Firma ALLPCB jest jednym z najszybszych chińskich producentów płytek drukowanych. Firma oferuje swoje usługi w zakresie produkcji PCB, montażu automatycznego i przygotowania szablonów do pasty, itp. Parametry produkcji i cena zamawianych prototypów jest podobna do najtańszych z opisywanych tutaj PCBWay i JLCPCB.

7. PCBCART

PCBCART jest jednym z globalnych liderów, jeśli chodzi o produkcję wysokiej jakości płytek drukowanych czy złożonych modułów elektronicznych. Firma ta od ponad dziesięciu lat dostarcza niedrogie i wysokiej jakości płytki i moduły dla profesjonalnych elektroników. PCBCART przywiązuje wysoką uwagę do jakości i standardów produkcji i korzysta tylko z elementów od autoryzowanych dystrybutorów.

8. RAYPCB

Firma RayMing Technology jest światowym producentem płytek drukowanych, który świadczy także usługi montażu automatycznego. Firma dostarcza dwu- i wielowarstwowe płytki drukowane.

9.FIRSTPCB

Firma ta założona została w 2005 roku. Od tego czasu dostarcza płytki drukowane na cały świat. Obecnie firma oferuje promocję dla nowych klientów - pierwsze zamówienie 10 sztuk płytek dwuwarstwowych za darmo. Kolejne kosztują, dla płytek do 100 mm x 100 mm dziesięć dolarów.

10.4MCPCB

Firma ta jest wiodącym dostawcą płytek drukowanych z Chin. Specjalizuje się w laminatach wielowarstwowych i aluminiowych. Jest obecna na rynku od 2015 roku.

To z pewnością tylko wierzchołek góry lodowej. Czy Wy macie jakieś doświadczenia w korzystaniu z powyższych firm? A może znacie jakieś inne? Podzielcie się z nami swoją wiedzą w komentarzach poniżej.

https://www.eeweb.com/profile/falls/articles/10-pcb-service-company-from-china

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Fizyk z wykształcenia. Po zrobieniu doktoratu i dwóch latach pracy na uczelni, przeszedł do sektora prywatnego, gdzie zajmuje się projektowaniem urządzeń elektronicznych i programowaniem. Od 2003 roku na forum Elektroda.pl, od 2008 roku członek zespołu redakcyjnego.
    https://twitter.com/Moonstreet_Labs
    ghost666 napisał 11961 postów o ocenie 10265, pomógł 157 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 17721056
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3343
    ghost666 napisał:
    2. JLCPCB ... Nie oferuje montażu elementów.

Oferuje, na chińskiej wersji strony.

Nie widzę nigdzie Elecrow, też popularne.
  • #3 17721093
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10265
    piotr_go napisał:
    ghost666 napisał:
    2. JLCPCB ... Nie oferuje montażu elementów.

Oferuje, na chińskiej wersji strony.

Nie widzę nigdzie Elecrow, też popularne.

Korzystałeś kiedyś z tego montażu? Ja brałem od nich tylko PCB.
  • #5 17721178
    Sareph
    Poziom 24  
    Ocena: 378
    ghost666 napisał:
    4. DirtyPCB ... Cenowo prezentuje się już gorzej

Chyba, że chcemy zamówić kilka (różnych) płytek w jednym projekcie. Wtedy DPCB prezentuje się cenowo znacznie korzystniej niż reszta.
  • #6 17721179
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3343
    ghost666 napisał:

Tylko PCB + szablon do pasty + elementy (też sprzedają).
  • #7 17721594
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    piotr_go napisał:
    ghost666 napisał:

Opłaca się brać od nich elementy? Ja zawsze Mouser itp...
  • #9 17721647
    AIIoT
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    ghost666 napisał:
    piotr_go napisał:
    ghost666 napisał:

Opłaca się brać od nich elementy? Ja zawsze Mouser itp...

Ceny mają ok, jak zamawiamy pcb, to mamy jedną dostawę, wiec spoko to wychodzi.

Zresztą oceń sam: https://lcsc.com
  • #10 17721721
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Pytanie - gdzie najtaniej można zamówić PCB wg mojego projektu, oczywiście wliczając w to koszty przesyłki? Czas przesyłki nie ma znaczenia, rozmiar płytek min 50x50mm wystarczy.
  • #11 17721772
    Mscichu
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Ja korzystam z fajnej wyszukiwarki: https://pcbshopper.com/ - podajesz dane i automatycznie przeszukuje różne firmy. Warto oczywiście sprawdzić bo z własnych obserwacji zauważyłem, że np. kolor jest inny w najtańszych propozycjach (co i tak powiadamia wykrzyknikiem) warto też odznaczyć Pad2Pad bo są bardzo drodzy, wyskakuje oddzielna strona, a wynik normalnego wyszukiwania jest w nowym oknie, przez co po zamknięciu strony Pad2Pad nie można zrobić wstecz.
  • #12 17722038
    matii_speed
    Poziom 16  
    Ocena: 73
    Która stronka będzie mieć najtańszą wysyłkę? Propozycja Mscichu jakoś do mnie nie przemawia.
  • #13 17722268
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    And! napisał:
    Przydałaby się też lista firm produkujących PCB, działających na terenie Polski.

Dla mnie, najlepszy jakościowo Elpin.
    Dobre ceny, z jakością bywa różnie Elamax.
  • #14 17722486
    AIIoT
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Która z podanych firm wykonuje nie odpłatnie lub za ile frezowanie płytek(tzw break tabs panels), odnośnie JLCPCB nie mogę znaleźć, ale po zdjęciach widzę ze wykonują takie usługi. DirtyPCB też wykonuje, ale nie wiem co i jak oraz za ile.

Dodano po 23 [minuty]:

mariomario napisał:
    Pytanie - gdzie najtaniej można zamówić PCB wg mojego projektu oczywiście wliczając w to koszty przesyłki ? Czas przesyłki nie ma znaczenia, rozmiar płytek min 50x50mm wystarczy

Tyle udałe mi się sprawdzić:
    Płytki od 50x50 do 100x100 mm

Firma | płytka | koszt przesyłki | typ przesyłki | kolory płytek
    jlcpcb.com | $2 10pcs | $5.65-8.43 | ePacket | zielony - dopłata $8 do czerwony, żółty, niebieski, biały, czarny
    pcbway.com | $5 10pcs | $6-10 | China Post | zielony, czerwony, żółty, niebieski, biały, czarny
    pcbgogo.com | $5 10pcs | $7-11 | China Post | zielony, czerwony, żółty, niebieski, biały, czarny - dopłata do innych
    allpcb.com | $5 10pcs | $10-16 | HK Post | zielony, biały - dopłata $28 do czerwony, żółty, niebieski, czarny - dopłata do innych

firstpcb.com | $10 10pcs | unknown
    dirtypcbs.com | $11.95-16.95 10pcs | unknown
    pcbcart.com | $88.90-105.50 10pcs | unknown
    ourpcb.com | unknown - na zlecenie
    raypcb.com | unknown - na zlecenie
    4mcpcb.com | unknown - na zlecenie

JLCPCB miało też pierwszą dostawę za darmo(nie wiem czy nadal jest)
  • #15 17722676
    igorrr
    Poziom 15  
    Ocena: 136
    Jak z płaceniem za usługę? Któraś z tych firm obsługuje "przelewy24"? lub równie proste metody płatności? Może któraś z tych firm działa też na Aliexpres?
  • #16 17722714
    Mscichu
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    W Chinach szukaj płatności PayPal. Na stronie PayPal masz kalkulator z innej waluty na nasza, przelewasz odpowiednią kwotę szybkimi płatnościami, potem opłacasz chińczyka. Zaletą takiego rozwiązania jest ochrona kupującego, gdzie masz 180 dni na rozpoczęcie sporu.

Co do płytek w Polsce to szukając najtańszych rozwiązań dla prototypów czasami korzystam z satland ale ostatnio przeliczyłem, że taniej i szybciej ściągać z chin.
  • #17 17722816
    FastProject
    Poziom 29  
    Ocena: 194
    Korzystałem z PCBway, AllPCB, JLCPCB (aktualnie w JLCPCB zamawiam większość prototypów i krótkich serii dwustronnych PCB).
    W ciągu miesiąca mam zazwyczaj jedno zamówienie na kilka prototypów co w sumie, po dodaniu przesyłki DHL, kosztów odprawy celnej, VAT (cła nie płaci się za takie płytki) i tak się bardziej opłaca niż kilka płytek w kraju, a płytki z Chin DHL lecą 7 dni (z odprawą) co jest dodatkowym atutem.

Najlepsze z tych 3 wymienionych jakościowo było PCBway, później AllPCB i na końcu JLCPCB, z tym, ze największe różnice w jakości widać na opisach, reszta to drobne różnice. W PCB way zamawiam gdy chcę płytkę w konkretnym kolorze bo nie doliczają za to w prototypach do 10x10cm.
  • #18 17723048
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Ja dopiero raz zamówiłem z JLCPCB. Zamówienie wyszło od nich szybko 10-01, 16-01 jest status że wylądowało na Okęciu i do dziś cisza.
    Nie mogę się z nimi dogadać o co chodzi. Podali mi tylko numer nadania.
    W systemie śledzenia naszej poczty jest status z 10-01 o wysyłce i tyle a kraj nadania widnieje Niemcy.
    Znowu 17track nie znajduje numeru nadania tylko podpowiada że numer należy do przewoźnika DHL, ja DHL-em nie zamawiałem tylko jakiś ePacket.
    Nie wiem co o tym sądzić?
  • #19 17723060
    Sareph
    Poziom 24  
    pier napisał:
    Ja dopiero raz zamówiłem z JLCPCB. Zamówienie wyszło od nich szybko 10-01, 16-01 jest status że wylądowało na Okęciu i do dziś cisza.
    Norma, one tam siedzą koło tygodnia jak ida DHLem.

pier napisał:
    W systemie śledzenia naszej poczty jest status z 10-01 o wysyłce i tyle a kraj nadania widnieje Niemcy.
    Kraj nadania wskoczy na właściwy jak paczkę dostanie PP.

pier napisał:
    Znowu 17track nie znajduje numeru nadania tylko podpowiada że numer należy do przewoźnika DHL, ja DHL-em nie zamawiałem tylko jakiś ePacket.
    Bo to jest DHL, tylko nie normalny DHL a bodaj DHL eCommerce Asia.
  • #20 17723069
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Sareph napisał:
    pier napisał:
    Norma, one tam siedzą koło tygodnia jak ida DHLem.

pier napisał:
    Kraj nadania wskoczy na właściwy jak paczkę dostanie PP.

pier napisał:
    Bo to jest DHL, tylko nie normalny DHL a bodaj DHL eCommerce Asia.

A to spoko, czekam.
    Swoją drogą to nie wiem czemu JLCPCB tak kombinuje z trackingiem zamiast podać od razu numer nadania.

Pochwalić ich trzeba za sprawną reakcję jeśli coś nie tak jest z naszą płytką lub z plikami gerbera. Mi dwa razy cofali zamówienie bo miałem skopaną soldermaskę.
  • #21 17723083
    Sareph
    Poziom 24  
    Jeszcze tak dla celów statystycznych, ostatnia moja paczka wysłana tym nietypowym DHLem eCommerce Asia (jak to 17track nazywa) między "wylądowała na Okęciu" a "dostała ja Poczta Polska" zaliczyła 8 dni leżakowania gdzieś.
  • #22 17723896
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    JLCPCB mi od razu zawsze podaje prawidłowy tracking (ale w prawdziwej przesyłce kurierskiej DHL). Nie idą na żadne zmiany na fakturze (nawet inny opis w nazwie płytki) i zawsze przesyłają równo tyle płytek ile się zamawia. Wysyłka z Chin DHL jak nie trafi się na święto potrafi w 3 dni być łącznie z cleniem tylko wtedy trzeba wysyłać opis zawartości do DHL zanim sami napiszą maila.

PCBWAY z jakością są bardzo na bakier. Osobiście nie raz widziałem u nich poprawki typu przecinanie zwarć i zamalowywaniu tego lakierem/soldermaską. Za to fakturę można im dokładnie pokazać jak ma być i prawie zawsze są dodatkowe płytki więc te "poprawiane" nie muszą iść do klienta.

Zamawiałem też tutaj: https://www.kikipcb.com. Wg mnie są drożsi od JLC i mam wątpliwości czy w ogóle to nie jest jakiś pośrednik.
  • #23 17725603
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Norma w naszym kraju. Niedawno wysyłałem pocztą kartę grafiki do gwarancyjnej wymiany do warszawy i proszę sobie wyobrazić że przesyłka zaginęła na poczcie na żaliborzu. 2 tyg jej szukali masakra, mało że dokumentacja przewozu wskazuje że dotarła do żaliborza a przesyłki na sortowni nie ma hahaha poczta Polska ( trzymać się od nich z daleka ) Chociaż dziwie się że kolega nie skorzystał z opcji produkcji i wysyłki 24h. To dobra chińska firma. Wiele firm pcb w chinach posiada ofertę 24h, Składasz zamówienie na x płytek i od momentu odebrania zamówienia liczony jest czas na produkcję i wysyłkę w dowolne miejsce na świecie, tak wiec swoje płytki odbierasz pod drzwiami po 24 godzinach od zamówienia. Wysyłka DHL'em , większość firm wysyła za free.
  • #24 17725625
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    cooltygrysek napisał:
    Norma w naszym kraju. Niedawno wysyłałem pocztą kartę grafiki do gwarancyjnej wymiany do warszawy i proszę sobie wyobrazić że przesyłka zaginęła na poczcie na żaliborzu. 2 tyg jej szukali masakra, mało że dokumentacja przewozu wskazuje że dotarła do żaliborza a przesyłki na sortowni nie ma hahaha poczta Polska ( trzymać się od nich z daleka ) Chociaż dziwie się że kolega nie skorzystał z opcji produkcji i wysyłki 24h. To dobra chińska firma. Wiele firm pcb w chinach posiada ofertę 24h, Składasz zamówienie na x płytek i od momentu odebrania zamówienia liczony jest czas na produkcję i wysyłkę w dowolne miejsce na świecie, tak wiec swoje płytki odbierasz pod drzwiami po 24 godzinach od zamówienia. Wysyłka DHL'em , większość firm wysyła za free.

No nie do końca ;).

24 h liczone jest od chwili płatności - jeśli nie płacimy PayPalem tylko przelewem zagraniczym (uwaga - kosztowna opcja) to robi to sporą różnicę. Dodatkowo, 24h upływają, ale w momencie wydania kurierowi przesyłki. Nie analizowałem dokładnie opcji PCBWaya, ale wydaje mi się, że najszybsza dostawa to 3..5 dni (regulaminowo).
  • #25 17726061
    zjedrek
    Poziom 1  
    Czy ktoś wie, co to za oprogramowanie do sprawdzania Gerberow online ma JLCPCB?
    Super u nich to działa.
  • #26 17726070
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Do przeglądania plików Gerber polecam program ZofzPCB ;)
  • #27 17727334
    wycior11
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    "10 zakładów produkujących PCB z Chin".
    Proszę poprawić tytuł uważający się za purystów językowych.
    "10 zakładów z Chin produkujących PCB.
  • #29 17729489
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    ghost666 napisał:
    24 h liczone jest od chwili płatności - jeśli nie płacimy PayPalem tylko przelewem zagraniczym (uwaga - kosztowna opcja) to robi to sporą różnicę. Dodatkowo, 24h upływają, ale w momencie wydania kurierowi przesyłki.

Będę musiał zaprzeczyć, gdyż przelew wykonuję raz w miesiącu za całość dostawy. Da się? Pewnie, że się da, trzeba się umieć dogadać, targować się o cenę i warunki dostawy. Oni to uwielbiają, wręcz to ich sport, rzekł bym, narodowy. :-)
  • #30 17729636
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    cooltygrysek napisał:
    ghost666 napisał:
    24 h liczone jest od chwili płatności - jeśli nie płacimy PayPalem tylko przelewem zagraniczym (uwaga - kosztowna opcja) to robi to sporą różnicę. Dodatkowo, 24h upływają, ale w momencie wydania kurierowi przesyłki.

Będę musiał zaprzeczyć gdyż przelew wykonuję raz w miesiącu za całość dostawy. Da się ? Pewnie ze się da trzeba się umieć dogadać, targować się o cenę i warunki dostawy oni to uwielbiają wręcz to ich sport rzekł bym narodowy. :-)

Nadal ciężko mi uwierzyć, że w 24 godziny paczka dociera do Polski z Chin :) Ale opcja bardzo ciekawa - dużo u nich zostawiasz miesięcznie, że tak się dogadałeś?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakładów produkujących płytki drukowane (PCB) w Chinach, które oferują usługi zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Uczestnicy wymieniają popularne firmy, takie jak PCBWay, JLCPCB, AllPCB, Elecrow, oraz DPCB, podkreślając ich konkurencyjność cenową i jakość usług. Wiele osób korzysta z tych zakładów ze względu na niskie koszty produkcji, szybki czas realizacji oraz możliwość zamówienia małych serii płytek. Wskazano również na różnice w jakości między firmami oraz na problemy z płatnościami i dostawami. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami związanymi z zamówieniami, jakością płytek oraz obsługą klienta, a także poruszają kwestie związane z cłem i VAT-em przy zamówieniach z Chin.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA