logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje GSI 682 ES3 - Przelewanie wody dołem drzwiczek, jak zdiagnozować?

ak6 26 Kwi 2017 00:44 1902 6
REKLAMA
  • #1 16437220
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Dzień dobry

Zmywarka Gorenje GSI 682 ES3 zaczęła od jakiegoś czasu przelewać wodę dołem drzwiczek.
    Od czego zacząć diagnozę?
  • REKLAMA
  • #2 16437474
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Wyczyścić ramę i uszczelki.Jeśli skruszałe wymienić na nowe.Nic więcej tam nie ma
  • REKLAMA
  • #3 16446320
    ak6
    Poziom 31  
    Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
    Problem w tym, że zmywarka pobiera za dużo wody. Dolne dysze są pod wodą.
    Myślałem raczej nad problemami z hydrostatem, tylko nie bardzo wiem jak to ugryźć. Nie rozbierałem wcześniej zmywarki i potrzebuje trochę wskazówek, żeby nie narobić się bez sensu i nie tracić czasu na to co nie istotne.

Do tej pory zrobiłem porządne czyszczenie wnętrza i filtrów. Przedmuchałem odpływ. Wymontowałem i wyczyściłem ten dolny, biały odstojnik, w którym siedzi filtr. Na razie bez efektów.

Jeśli będzie potrzeba to porobię zdjęcia i wrzucę.

EDYTA:

Ponieważ nie mam żadnych odpowiedzi, to zrobiłem zdjęcia od spodu zmywarki. Może one coś rozjaśnią i pomogą.

Poczytałem jeszcze trochę w necie o hydrostatach i zapychanych rurkach dochodzących do niego.

Zdjąłem więc rurkę "1" z elementu "2" i spróbowałem ją przedmuchać. Powietrze nie przechodzi. Słychać natomiast podczas dmuchnięcia cichy klik w elemencie "3". który jest pośrednio połączony z tą rurką.
    Czy to jest hydrostat?
    Czy ta rurka powinna być drożna?

W tej chwili wyjeżdżam na kilka dni. Dalsze testy będę robił po powrocie. Może do tej pory ktoś coś dopomoże i coś napisze.

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 16446463
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Tak to hydrostat.Wężyki muszą być idealnie czyste i nigdy nie ma przedmuchu przez hydrostat.
  • #5 16447009
    ak6
    Poziom 31  
    guciq napisał:
    i nigdy nie ma przednich i przez hydrostat.

Czego nie ma??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16447126
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    ak6 napisał:
    Zdjąłem więc rurkę "1" z elementu "2" i spróbowałem ją przedmuchać. Powietrze nie przechodzi. Słychać natomiast podczas dmuchnięcia cichy klik w elemencie "3". który jest pośrednio połączony z tą rurką.
    Czy to jest hydrostat?
    Czy ta rurka powinna być drożna?

Robisz wszystko na opak. Należy zdjąć wężyk z hydrostatu "3" i dopiero dmuchać, ale w kierunku do misy. Wprawdzie dokumentacja Gorenje jest dość uboga, lecz można podejrzewać, że w tej maszynie, oprócz hydrostatu, jest również przepływomierz, który kontroluje ilość pobranej wody.
  • #7 16566161
    ak6
    Poziom 31  
    Wróciłem z delegacji, wraca więc temat zmywarki ;)
    Dziękuję kolego @nares za odpowiedź.

Zdjąłem jeszcze raz obudowę i przedmuchałem wszystkie wężyki. Są drożne. Zmywarka przelewa wodę nadal.

Zrobiłem mały eksperyment, żeby sprawdzić, czy w ogóle zamykany jest zawór. Postawiłem pod przednie nóżki małe klocki, żeby zmywarka stanęła pod małym kątem do tyłu i żebym nie musiał jej zaraz wyłączać ratując setny raz podłogę przed zalaniem. Puściłem program. Okazało się, że zawór jest zamykany, jednak najprawdopodobniej mam problem z programatorem.
    Na każdym programie zmywarka rusza, nalewa wodę, pracuję kilka minut, wypompowuję częściowo wodę i zatrzymuje się zaraz na początku programu. Wyłączyłem zmywarkę, przestawiłem troszkę programator do przodu i włączyłem ponownie. Efekt na jednym z programów był taki, że zmywarka na zmianę pobierała i wypompowywała wodę. I tak bez końca.

Co o tym sądzicie?

EDYTA:
    Walki ze zmywarką ciąg dalszy.
    W międzyczasie był majster i również walczył z hydrostatem. Zdjął go sprawdził miernikiem. Jak okazało się, że jest sprawny, podpiął z powrotem do zmywarki, żeby poszukać innej przyczyny, ale zmywarka zaczęła pracować prawidłowo. Zostawił temat i kazał testować.

Dziś znów zaczęła przelewać wodę.
    Zdjąłem więc ponownie hydrostat i sprawdziłem miernikiem. Prawidłowo przełącza obwód elektryczny. Podpiąłem go do zmywarki i podczas napełniania zmywarki wodą spróbowałem dmuchnięciem bezpośrednio w hydrostat sprawdzić czy odłączy dopływ wody. Nie odłączył. Przedzwoniłem więc przewody idące od panelu do hydrostatu, czy może przypadkiem któryś nie ma przerwy, ale również nic nie znalazłem.
    No i znów utknąłem w martwym punkcie.

Co dalej mogę sprawdzić?

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Gorenje GSI 682 ES3 zaczęła przelewać wodę dołem drzwiczek, co skłoniło użytkownika do diagnozy problemu. Początkowe kroki obejmowały czyszczenie ramy, uszczelek oraz filtrów, jednak problem z nadmiernym poborem wody pozostał. Użytkownik podejrzewał hydrostat i sprawdził drożność wężyków, ale zmywarka nadal przelewała wodę. Po eksperymencie z kątem ustawienia zmywarki, zauważył, że zawór jest zamykany, ale podejrzewał problem z programatorem, ponieważ zmywarka nie kończyła cyklu i na przemian pobierała i wypompowywała wodę. Użytkownik kontynuuje poszukiwania rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA