logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler Ariston SGHP 50 PL - wyciek z otworów kontrolnych, brak zaworu bezpieczeństwa

mrbond64 26 Kwi 2017 19:48 6759 2
REKLAMA
  • #1 16438580
    mrbond64
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Jak w temacie, po odkręceniu osłony myślałem że zabiorę się do uszczelniania grzałki a tu okazało się że mam nietypowy wyciek. Kapie woda z bojlera otworami do których nic nie jest montowane. Otwory głębokie są na jakieś 20 mm. Zastanawiam się czy nie są to otwory kontrolne świadczące o zakończeniu żywota tego bojlera. Czy ktoś spotkał się z takim wyciekiem, może jakieś sugestie dotyczące naprawy. Dodam tylko że bojler nie posiada zaworu bezpieczeństwa a montowany był przez specjalistów od remontów :). Zaznaczyłem miejsce kapania wody. Nie są to otwory do których przykręcona jest osłona. Bojler Ariston SGHP 50 PL - wyciek z otworów kontrolnych, brak zaworu bezpieczeństwa Bojler Ariston SGHP 50 PL - wyciek z otworów kontrolnych, brak zaworu bezpieczeństwa Bojler Ariston SGHP 50 PL - wyciek z otworów kontrolnych, brak zaworu bezpieczeństwa
  • REKLAMA
  • #2 16438611
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4664
    Cóż ,albo koniec żywota spowodowany starością- dziura, korozją, albo też właśnie brakiem zaworu bezpieczeństwa i związanym z tym naprężeniami, spowodowanymi wzrostem objętości wody podczas grzania.A cieknie tam , bo być może przeciek ma miejsce nie u dołu zbiornika, tylko na boku, albo u góry.
  • #3 16438644
    mrbond64
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    stanislaw1954 napisał:
    Cóż ,albo koniec żywota spowodowany starością- dziura, korozją, albo też właśnie brakiem zaworu bezpieczeństwa i związanym z tym naprężeniami, spowodowanymi wzrostem objętości wody podczas grzania.A cieknie tam , bo być może przeciek ma miejsce nie u dołu zbiornika, tylko na boku, albo u góry.
    Bardzo możliwe, bo tylko te miejsca udało mi się zaobserwować.
REKLAMA