logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać flash na Siemens C60 z użyciem UFS-3 Tornado?

Techar 26 Lip 2005 19:09 2343 20
REKLAMA
  • #1 1683965
    Techar
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z Siemens C60. Telefon włancza się ukazuje się niebieskie tło na wyświetlaczu i po 2 sekundach się wyłancza :cry:
    Przeczytałem kilkanaście już postów na ten temat i doszedłem do wniosku że trzeba wgrać flash i zobaczyć czy pomoże. Jednak nie bardzo wiem jak to zrobić bo siemensów jescze nie robiłem. Mam UFS-3 Tornado.
  • REKLAMA
  • #3 1684022
    Techar
    Poziom 17  
    Przy użyciu Tornada wyskakuje:
    ...
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is not powered on

I nic dalej się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 1684078
    vtomek
    Poziom 13  
    czyli tp ,sst i fulflash
    było wiele razy
  • #5 1684115
    Techar
    Poziom 17  
    No właśnie czy tp jest konieczne.
  • #6 1684152
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Jeśli telefon nie odpala, a nie ma się Martecha to trzeba ciąć.
    Prawdę mówiąc to nie wiem czy martech by załatwił sprawę bez cięcia, bo mnie nie stać na niego(cana ok.2000zł), ale piszą, że Martech "potrafi wszystko":D
  • #7 1684392
    Techar
    Poziom 17  
    jak trzeba tp to tak uczynie i zobacze co dalej.
  • Pomocny post
    #8 1684413
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Martechem nie trzeba ciąć. Trzeba użyć TP.
    Powiem tak: Nie wyobrażam sobie pracy w serwisie bez niego.
  • #9 1684547
    Techar
    Poziom 17  
    G&G napisał:
    Martechem nie trzeba ciąć. Trzeba użyć TP.
    Powiem tak: Nie wyobrażam sobie pracy w serwisie bez niego.

Ale bez Martechem czy TP

tp zrobiony i teraz wgrywa się a używam programu Siemens Tools v1.0_f i zaraz okaże się czy wgranie flasha pomogło czy też nie.
  • #10 1684623
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Chodzi o to że do tego modelu trzeba użyć martecha razem z przystawką (test pointem), ale nie trzeba nic ciąć.
    To jest urządzenie naprawde godne polecenia.
    Nie miałem jeszce siemensa uwalonego softowo którego nie postawiłbym Martechem
  • #11 1684691
    Techar
    Poziom 17  
    Gdybym zajmował się głównie Siemensami to może pomyślał bym o kupnie "Martechem".
    Po tp można już wgrywać flesha, EEPROM1 i Bootcore ale po tych czynnościach telefon nie budzi się. Wiem że trzeba jeszce zdjąć simlocka i naprawić IMEI, ale nie wiem jak to ostatnie zrobić w programi "Siemens Tools v1.0_f " bo feria nie widzi telefonu mi przy użyci Tornada.
  • REKLAMA
  • #12 1684714
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    To zrób to we FREIi tak jak w linku który tu podałem wyżej. Ja to robię FREIA V.18. Właśnie dopiero wtedy fonik zaczyna działać. (Zwykły kabelek, nie Tornado)
    Chociaż trochę dziwne, bo mi Tornado przeważnie nie chciało flashować, a simlock poszedł.
  • #13 1684856
    Techar
    Poziom 17  
    Hm a Tornadem nie da rady tego zrobić bo mam jakiś tam kabel orginał od S55 ale przez niego nie da rady ponieważ program FERIA nie widzi telefonu
  • Pomocny post
    #14 1684870
    AndRe
    Poziom 23  
    Ocena: 1
    Czasem nie daje sie naprawic programowo!

Na kilkanaście C60 - trafił mi się jeden, którego nie udało mi sie naprawić ani MARTECHEM, ani SST ;(

AndRe
    DCF-Gsm
  • Pomocny post
    #15 1684875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 1684889
    Techar
    Poziom 17  
    Żeby do tego doszło że zwykły kabel com-owy za około 8 PLN był lepszy od tornada... Się zobaczy...
    Jutro spróbuje przerobić coma na serwisowy i zobaczy się na dziś dosyć męczarni z siemensem czas się brać za motke bo bawiła się w nurka :D
  • REKLAMA
  • #17 1686128
    Techar
    Poziom 17  
    Zrobiłem kabel serwisowy według schematu opisanego wyżej, ale nadal feria nie widzi telefonu.
  • #18 1686182
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Nie wiem co wy macie sie z tymi kablami, ja mam jakis badziew z allegro za pare złotych i komunikuje mi sie ze wszystkimi fonami (s55, c60 , mc60, c65 itp) dodam tylko ze nie przerabialem go.
  • #19 1686227
    Techar
    Poziom 17  
    tak ale do czego ty używasz swojego kabla?

A wracając do tematu wgrałem od nowa Firmware, EEPROM1 i Bootcore i telefon spowrotem włancza się na około 1-2 sekundy poczym się wyłancza, wgrywam to oczywiście Tornadem.
    i tu dalszy ciąg pytań i pracy co dalej czynić.
  • #20 1687207
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Siemka
    żeby go postawić zrób dokładnie tak:
    1. Firmware
    2. Eprom
    3. Freia imei i simlick
    4. Swup
    5. Najnowsze uaktuwalnienie ze strony siemensa (opcjonalnie)

mósi wstać!! jak nie to masz soft zjechany który wgrywasz albo cos na płycie głównej pozdro przemovp
  • #21 1687384
    Techar
    Poziom 17  
    tak tylko jak "imeil" naprawić za pomoco Tornada?
    Bo feria z w/w urządzeniem nie komunikuje się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens C60, który uruchamia się, pokazując niebieskie tło, a następnie wyłącza się po kilku sekundach. Rozwiązaniem ma być wgranie nowego flasha przy użyciu programatora UFS-3 Tornado, jednak pojawiają się problemy z komunikacją i uruchomieniem bootcode'u. Zalecane jest użycie test point (TP) do wgrania firmware, EEPROM1 i Bootcore, co umożliwia dalszą naprawę. Do zdjęcia simlocka i naprawy IMEI polecane są programy Siemens Tools v1.0_f oraz FREIA, jednak z Tornado komunikacja jest utrudniona. Często lepszym rozwiązaniem okazuje się użycie zwykłego kabla COM przerobionego na serwisowy zamiast Tornado. Wskazuje się, że urządzenie Martech z przystawką TP jest bardzo skuteczne i nie wymaga cięcia płyty, choć jest drogie. W niektórych przypadkach programowa naprawa może być niemożliwa. Kolejność wgrywania oprogramowania powinna być: Firmware, EEPROM1, naprawa IMEI i simlocka, a następnie ewentualne aktualizacje. Problemy z komunikacją Tornado i programem FERIA są częste, dlatego zaleca się alternatywne metody i narzędzia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA