logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESF75511LX - wyciek brudnej wody z wężyków podczas wypompowywania

mickey_mike 27 Kwi 2017 21:50 2874 4
REKLAMA
  • #1 16441134
    mickey_mike
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych Forumowiczów!

Dziś przybywam do Was z prośbą o podpowiedź, co może być powodem wycieku brudnej wody na tackę w zmywarce Electrolux ESF75511LX (zakupionej dobre 3 lata temu, więc po gwarancji) z wężyków zaznaczonych kółkami na fotce poniżej:
    Electrolux ESF75511LX - wyciek brudnej wody z wężyków podczas wypompowywania
    Wyciek następuje wyłącznie, gdy zmywarka wypompowuje wodę.

Dla zachowania wszelkich szczegółów powinienem napisać, że awaria objawiła się kodem i30 podczas programu płukanie. Wiedziałem, że chodzi o zalanie, zatem zaraz (po odłączeniu od prądu) rozłożyłem ścianki urządzenia i odnalazłem wodę na tacce. Udało mi się to wytrzeć, ale wiedziałem, że problemu to nie usunie, dlatego załączyłem znów ten sam program co wcześniej i mogłem obserwować kiedy i skąd sączy się woda. Dodam jeszcze tylko, że tak około 2 m-ce temu był u mnie fachowiec wymienić czujnik zabrudzenia wody w tej zmywarce.

Czy ma ktoś jakieś pomysły, co to mogą być za rureczki (Φ≈5mm)? Niestety obie idą gdzieś do środka urządzenia i nie jestem w stanie ani zobaczyć, ani wymacać ręką z czym są połączone bez poważnego rozkładnia zmywarki.
  • REKLAMA
  • #2 16441510
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    mickey_mike napisał:
    Wyciek następuje wyłącznie, gdy zmywarka wypompowuje wodę.

To niemożliwe. Te rurki, odprowadzają nadmiar wody, w przypadku przelania, czyli przekroczenia nominalnego poziomu wody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16441586
    wersion
    Poziom 15  
    Ocena: 112
    Podkręć troszkę przednie nóżki, a jak to nie pomoże to hydrostat do wymiany lub delikatnego czyszczenia...
  • REKLAMA
  • #4 16444090
    mickey_mike
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź.

Dziś/jutro spróbuję zrobić jeszcze jeden test. Napiszcie proszę czy gdzieś nie zrobię głupoty.
    Chciałbym bowiem włączyć jakiś dłuższy program mycia naczyń (np. ten standardowy 1h). Ale zanim załączę zmywarkę położę pod owe rureczki chłonny materiał lub gąbkę i przymknę obudowę. Będę po prostu co jakiś czas (powiedzmy co 5-10 minut, lub po każdej kolejnej fazie mycia) zaglądał do środka i sprawdzał, czy gąbka jest mokra. Uchroni to może przed włączeniem się alarmu zalania (i30), a jednocześnie pozwoli działać zmywarce mniej-więcej bez zakłóceń. Bo jak wcześniej podczas pracy uchyliłem boczną ściankę i świeciłem latarką tam "w bebechy" to zmywarka zgłaszała błąd i10 - nie napełnianie się wodą. Pewnie optyczny czujnik zabrudzenia wody głupiał, bo padało na niego od tyłu światło z mojej latarki LED.

EDIT: Mimo zakrycia obudowy zmywarki dalej występował błąd i10. Stwierdziłem, że zaryzykuję i zamówiłem nowy hydrostat.
  • #5 16466722
    mickey_mike
    Poziom 10  
    Sprawa wygląda na rozwiązaną. Wymiana hydrostatu pomogła. Zmywarka na razie działa jak należy.
REKLAMA