Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Electrolux ESF 45030X - błąd i20

25 Sty 2019 00:15 1176 13
  • Poziom 9  
    Witam!
    Ponieważ nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na forum postanowiłem założyć nowy temat. Kupiłem zmywarkę Electrolux ESF 45030X jako uszkodzoną - sprzedająca powiedziała, że zmywarka działa, przechodzi cały cykl, ale nie grzeje wody. Wzywałem nawet serwisanta, który sprawdził, że grzałka jest sprawna i postawił diagnozę - uszkodzona elektronika.

    Po zakupie od razu wymontowałem moduł sterujący i zauważyłem okopcony przekaźnik od grzałki. Zakupiłem nowy i wymieniłem. Po złożeniu wszystkiego zmywarka uruchomiła się, po krótkim czasie zauważyłem, że obudowa robi się ciepła więc stwierdziłem, że naprawa powiodła się. Niestety, zmywarka nie dokończyła mycia i wyskoczył błąd i20.

    Odłączyłem przewody od pompy, podałem napięcie na krótko, faktycznie pompa spustowa nie pracowała tylko buczała. Wyjąłem ją, rozebrałem i zauważyłem zblokowany wirnik przez jakiś element, usunąłem go, poskładałem wszystko i uruchomiłem zmywarkę. No i niestety kolejne rozczarowanie - po kilku minutach pracy pompy spustowej ponownie wyskakuje błąd i20. Po wlaniu wody do zmywarki zostaje ona odprowadzona, natomiast pompa pracuje dalej aż wyrzuci błąd.

    Hydrostaty sprawdzone, rurki doprowadzające drożne. Najciekawsze jest to, że jeżeli po uruchomieniu zmywarki na dowolnym programie, gdy zacznie pracować pompa, odepnę jeden obojętnie który przewód od hydrostatu, zmywarka przechodzi dalej i normalnie pobiera wodę i myje. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Wczoraj robiłem zmywarkę Elektroluxa, tylko że inny model, i też był błąd i20. Grzałka jak nowa, elektronika się błyszczy, hydrostat nowy wstawiony, czujnik przezroczystości wody też nowy a błąd jak był, tak dalej jest (w serwisówce również).
    Odwróciłem hydrostat o 180 stopni i stał się cud, zmywarka zaczęła normalnie działać. Więc skasowałem program, odwróciłem hydrostat do oryginalnej pozycji i bum, znowu błąd i20, to ponownie odwracam hydrostat i zmywarka idzie. Przeszła jeden program, wszystko pięknie ładnie, kolejna próba uruchomienia zmywarki przy oryginalnym położeniu hydtrostatu, która.... zakończyła się powodzeniem. Po tych "czarach" zmywarka wróciła do normalnej pracy na swoich starych częściach (hydrostat i czujnik był podmieniany dla pewności).

    Ktoś może wie, dlaczego zmywarka tak dziwnie reagowała na pozycję hydrostatu? Nic nie było przytkane i ciśnienie też się żadne nie robiło.


    ////
    Takie trochę offtopic, ale może komuś się przyda :D
  • Poziom 9  
    To jest niewiarygodne...
    Właśnie odszedłem od swojej zmywarki, w końcu zadowolony, ponieważ działa... Najlepsze jest to, że dokonałem podobne czynności!
    Wymontowałem hydrostaty, podłączyłem je poza obudową zmywarki, napełniłem zmywarkę wodą i sprawdzałem pracę hydrostatów. Drugi się zwarł, natomiast pierwszy milczał. Zamieniłem wężyki miejscami, pierwszy się zwarł drugi milczał. Pokombinowałem tak chwilkę, aż zaczęły pracować obydwa, dałem je na miejsce i... DZIAŁA!!! Ma już za sobą 5 różnych programów od początku do końca bez żadnych błędów.
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 21  
    Wyczyścić komory powietrzne PRESOSTATÓW. Jeśli do środka dostała się woda-wysuszyć presostat. Skasować błędy zapisane w pamięci. Wykonać cały program testowy.
    Dopiero teraz można uruchomić cykl sprawdzający. Powodzenia.
  • Poziom 17  
    Arcus1977 napisał:
    Wyczyścić komory powietrzne PRESOSTATÓW. Jeśli do środka dostała się woda-wysuszyć presostat. Skasować błędy zapisane w pamięci. Wykonać cały program testowy.

    No właśnie tak zazwyczaj powinno się postępować ale w moim przypadku takie działanie było bezcelowe i to już jest druga zmywarka z elektroluxa w której tak to się dzieje. Pomagało jedynie odwrócenie hydrostatu
  • Poziom 1  
  • Poziom 17  
    skryn napisał:
    Za ten tekst, dostałeś ode mnie "pomogła"

    Haha dzięki :D
  • Poziom 2  
    Witam

    U mnie nie ma błędu i20 ani żadnego innego...

    Sprawdziłem rurki do presostatu osuszyłem komory w zmywarce, ale pompa odprowadzająca wodę cały czas pracuje (wirnik nie jest zablokowany) mimo, że zmywarka jest nie włączona pokrętłem. Potrafi się sama załączyć zauważyłem dzieje sie to w tedy jak brudne naczynia są np. opłukane i woda spływająca do ociekacza powoduje jakieś "zamkniecie obwodu" i samoczynne załączenie pompy.

    Pomaga jak odepnę pompę wody i te niewielką ilość wody wytrę.

    Wygląda to tak jakby następowało jakieś zwarcie co powoduje samoczynnie załączenie wody lub jakiś pływak, które pod wpływem wody załącza pompę (które nie widzę). Nie chce wzywać serwisu ponieważ obawiam sie, że serwis przyjedzie i zrobi te same czynności co ja aby zmywarka zaczęła działać, a problem sie powtórzy.

    Bardzo proszę o informacje co może być powodem lub kto spotkał sie z tym problemem.

    Pozdrawiam
    Andrzej Sokulski
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedz ale jak rozumieć "woda na spodzie zmywarki. "

    Czy mogę prosić o rozwiniecie

    Podrawiam
  • Poziom 17  
    No z tego co napisałeś wnioskuje że jest woda na spodzie zmywarki która załącza mikro przełącznik na pływaku systemu przeciwzalaniowego
    Sprawdź czy nie ma wody na spodzie zmywarki
  • Poziom 1  
  • Poziom 2  
    Do Skryn jakbyś przycztał ze zrumienieniem zanim pisał o Laiku "pomaga jak odepnę pompę wody i te niewielką lilość wody wytre" siłą rzeczy nie da się chyba wyjąc pompy wody(odprowadzającej) bez demontażu obudowy i wyjęcia zmywarki .


    Do uczenEL jak tylko pompa w zmywarce sama sie załączy zobaczę czy nie ma tam wody ale według mnie tam było sucho ale raczej to nie to .
  • Poziom 2  
    Problem udało mi sie rozwiązać okazało sie w miejscu gdzie jest czujnik tzw. przeciwzalaniowy to w prawdzie nie było wody, ale styropian, który ma spowodować po naporem wody załączyć przełącznik, a następnie uruchamiał pompę.

    Powodem było ukruszenie styropianu oraz plastik mocowania czujnika z biegiem czasu również sie troche opuścił i w momencie kiedy np. ruszał się drzwiami, wkładało naczynia etc. potrafił sie niefortunnie okręcić w taki sposób, że załączał przełącznik. Podparłem dodatkowo cale mocowanie tak by czujnik był cały czas w powietrzu i działa.

    Pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003