logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 1525 - Laptop nie uruchamia się po naprawie gniazda zasilania

maniekqqq 30 Kwi 2017 16:47 1569 5
REKLAMA
  • #1 16446279
    maniekqqq
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Laptop Dell Inspiron 1525 w ostatnim czasie zdarzyło mu się wyłączyć kilka razy bez powodu. Po ponownym uruchomieniu działał. Wtyczka od zasilania była gorąca, sądziłem że to może od radiatora się nagrzewa bo akurat jest umieszczony obok, profilaktycznie jednak wymieniłem wtyk w kablu od zasilania bo izolacja była nadłamana. Od tamtej pory działał dwa tygodnie, wczoraj wyłączył się i już się nie uruchomił. Baterii nie mam bo padła kilka lat temu, używam oryginalnego zasilacza 65W.
    Wtyczka była ciepła. Rozebrałem laptopa na części i zauważyłem że śrubka przy gniazdku jest odkręcona, może od czasów ostatniej wizyty w serwisie a na pinach od plusa z gniazda DC luty są w złym stanie, zaczernione. Wylutowałem całe gniazdo DC, oczyściłem piny i otwory. Wszędzie jest przejście, nie ma zwarć między pinami. Po podłączeniu zasilacza, napięcie jest równe 19V jednak komputer się nie uruchamiał, wiatrak zakręci chwilę i nic się nie dzieje.
    Czytając inne tematy trafiłem na podobny problem Dell 1525 - nie uruchamia się, zrobiłem tak jak ktoś poradził i wymieniłem baterię od podtrzymania ustawień biosu. Po tym komputer się uruchomił jednak wyświetla się informacja "The AC power adapter wattage and type cannot be determined". Jako, że wtyczkę i gniazdo DC wymieniłem, podejrzewam, że przy wylutowywaniu gniazdka mogłem uszkodził płytkę DS2 lio board na której to gniazdko się znajduję. Sprawdzając multimetrem widzę, że napięcie na pinach gniazdka z podłączonym zasilaczem a przed uruchomieniem laptopa wynosi 19,8V oraz 0,25V na pinie środkowym (na którym to pinie ma iść informacja o modelu zasilacza). Po uruchomieniu laptopa napięcie wynosi 19,7V oraz 0,25V.

Do czego powinien być podłączony pin środkowy?
    Gdyż sprawdzając omomierzem nie widzę przejścia między nim a żadnym elementem na płytce DS2 lio board (jak w wyżej wymienionym temacie).
  • REKLAMA
  • #2 16446870
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Platforma Intel'a czy AMD?
  • REKLAMA
  • #3 16447093
    maniekqqq
    Poziom 11  
    Procesor Intel C2D.
    Poskładałem laptopa i działa tak samo jak wcześniej nie widzę żadnego spadku wydajności choć tak wspominał komunikat po uruchomieniu komputera. Po poprawieniu lutów wtyczka się nie grzeje wcale. Jednak w biosie nie widać informacji o zasilaczu. Płytka z gniazdem DC kosztuje kilkadziesiąt złotych dlatego wolałbym upewnić się czy da się tę naprawić. Za kilka dni będę mógł sprawdzić laptopa na zasilaczu z Dell Vostro, o ile parametry ma podobne, aby wykluczyć uszkodzenie zasilacza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16447300
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Uszkodzenie tej płytki jest mało prawdopodobne. Przeprowadź podstawową diagnostykę - podstaw inny ram (sprawdź na jednej kości w obu gniazdach), procesor, pomierz napięcia na cewkach.
    Środkowa "szpilka" to pin identyfikacyjny. Nie wpływa na samo uruchomienie - jedynie może pojawiać się komunikat, zmniejszyć wydajność, nie ładować baterii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16447943
    maniekqqq
    Poziom 11  
    Dziękuję miecho18 za schemat.

Wszystko naprawione, laptop już wykrywa model zasilacza.
    Wstyd mi, że wczoraj nie znalazłem tematu, który odpowiada na moje pytanie, a już istnieje pod tym adresem Dell 1525 w BIOSie (AC Adapter = Unknown Device Installed)
    Przylutowałem cieniutki drut nawojowy łączący pin środkowy gniazda DC z 9. nóżką gniazdka łączącego płytkę zasilania z płytą główną laptopa.
    Tak już wczoraj przypuszczałem, że to będzie ta nóżka gniazdka właśnie bo od niej idzie cieniutka ścieżka w stronę gniazda DC, lecz poprowadzona jest przelotka gdzieś w głąb płyty i nie miałem pewności.

Zatem rozwiązaniem problemu nie uruchamiającego się laptopa było wylutowanie, oczyszczenie pinów i wlutowanie ponowne gniazdka DC. Następnie reset biosu.
    Po wylutowaniu gniazdka DC okazało się że piny do plusa są całkowicie spalone, były krótsze od pozostałych pinów o grubość płytki PCB, nie miałem pod ręką takiego gniazdka a sklepy zamknięte w majówkę więc zrobiłem prowizorkę - do nóżek od plusa przylutowałem krótki drut miedziany i przeciągłem przez otwór w płytce jak normalną nóżkę gniazdka DC.
    Prawdopodobnie przy wylutowywaniu uszkodziłem ścieżkę biegnącą do pinu środkowego ponieważ miałem problem z odlutowaniem gniazda (cyna bezołowiowa) i choć miałem hotaira to bałem się go użyć by czegoś nie przegrzać - nie mam w tym wprawy.
    Obecnie wtyczka zasilacza już się nie grzeje, po wyciągnieciu jej z laptopa jest zupełnie chłodna. Laptop wykrywa model zasilacza.
REKLAMA