logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Girder 3.3.7 - Problemy z konfiguracją odbiornika podczerwieni i pluginem igor

SuNsHinE85 26 Lip 2005 22:56 1140 5
REKLAMA
  • #1 1684673
    SuNsHinE85
    Poziom 11  
    Witam.... zdaje sobie sprawe, ze tematow o Girderze bylo juz mnostwo, ale po przeczytaniu kilku nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie... Mam problem: zrobilem odbiornik podczerwieni wg. schematu z programu, zainstalowalem program w wersji 3.3.7 (pelna wersja) i plugin "igor".... wszystko jest niby OK.... program odczytuje sygnal z pilota co jest sygnalizowane miganiem ikonki, jednak gdy juz skonfiguruje jakas funkcje i zapisze to nic sie nie dzieje.... Wszysko robie wg. instrukcji z pliku help, jednak nie przynosi to zadnego skutku.... Tzn. raz na jakis czas dana funkcja zadziala (np. funkcja podglasniania dzwieku: wciskam przycisk na kilkanascie sekund a dzwiek podglasnia sie co chwile - nie jest to ciagle zglasnianie - tak jakby przerywalo sygnal) Nie wiem czy jest to normalne, ale gdy wciskam jakis przycisk na pilocie to w oknie Girdera (na dole) zaczynaja sie pojawiac kombinacje cyfr i liter..... Czy nie powinno byc tak, zeby po wcisnieciu jednego przycisku pojawial sie jeden kod ??? Prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 1684688
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Jaki masz system?? Mialem problemy z girderem na XPku ale nie podam Ci konkretnych wersji bo nie pamietam.. w kazdym razie zmienilem wersje na starsza o 1 i zaczelo dzialac dobrze...

Jesli zmienia Ci sie kod chociaz naciskasz ten sam przycisk to moze byc wlasnie to samo....

Sam kod moze zawierac zarowno liczby jak i litery ale musi byc taki sam dla danego przycisku...

Poza tym pamietaj zeby ustawic opoznienie [nie pamietam jak to sie nazywa w girderze] zeby po odczytaniu przycisku czekal 0,1 -0,3 sekundy zanim odczyta jako ponowne wcisniecie [szczegolnie w opcjach wlacz/wylacz]

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 1684710
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Sprawdzales pilota czy dziala na tv,czy od czego on tam jest,bo taki objaw wskazuje na uszkodzenie kwarcu w pilocie.Pozdr...
  • REKLAMA
  • #4 1684725
    SuNsHinE85
    Poziom 11  
    No własnie mam XPka.... Sprobuje sprawdzic jakas wersje 2.X.X.... ale najbardziej dziwi mnie to, ze kod sie zmienia.... Probowalem 3 roznymi pilotami i jest tak samo; kod wciaz sie zmienia... Moze to wina odbiornika ??
  • REKLAMA
  • #5 1684780
    maciej_kaz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam taki sam problem chociaż pracuje na win2000. Większość pilotów od magnetowidów powinno działać lepiej, przynajmniej tak jest u mnie. Kody które myli są u mnie kombinacją 4-znakową. Mój pilot od magnetowidu Sanyo wysyła kombinacje 8-znakową i Girder nigdy nie myli tego kody. Dlaczego myli się na niektórych pilotach chociaż są sprawne to do dzisiaj stanowi dla mnie wielką tajemnicę.
  • #6 1684821
    SuNsHinE85
    Poziom 11  
    Wlasnie zaciagnalem z oficjalnej strony wtyczki Igor jego wersje pod WinXP: LINK.... W ustawieniach wtyczki opcje "Enable last bits" dalem na zero i "Command order" rowniez na zero i problem poniekad sie rozwiazal poniewaz teraz pokazuje mi sie 9 cyfrowy kod i w zasadzie na jeden przycisk przypadaja jakies 3 kody, wiec funkcje chodza raczej plynnie.... Jeszcze potestuje ta wtyczke i moze reszta sie wyjasni!!!

Dodano po 4 [minuty]:

Jednak lipa bo kody sie powtarzaja i funkce sie poprostu nakladaja na siebie... Moze jest jakis alternatywny Plugin ??
REKLAMA