logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór szkoły i zawodu (związany z elektroniką samochodową)

Patrx723 02 Maj 2017 18:30 1002 7
REKLAMA
  • #1 16450362
    Patrx723
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam. Kończę 3 gimnazjum i mam problem z wyborem szkoły i zawodu. Uwielbiam lutować, a najbardziej grzebać w instalacjach w samochodach, w quadach i motorach. Bardzo dobrze mi to wychodzi i nie robię tego jak typowy Janusz (nieobrażając Januszy). Słyszałem, że te rzeczy są na kierunku elektromechanik, ale w mojej okolicy nie ma szkoły z takim kierunkiem. Jeśli poszedłbym na mechatronika to byłoby coś na ten temat? Jeżeli chodzi o programowanie na informatyce dobrze mi to szło. Mógłbym też coś robić z komputerem samochodowym (mapę wtrysków, itp.).
  • REKLAMA
  • #2 16450396
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    Patrx723 napisał:
    Słyszałem, że te rzeczy są na kierunku elektromechanik, ale w mojej okolicy nie ma szkoły z takim kierunkiem.

Na elektromechanice chyba bardziej jest nacisk na mechanikę i urządzenia stricte elektryczne np. rozruszniki, alternatory. Z elektroniki to raczej mają ograniczony zakres materiału.

Patrx723 napisał:
    Jeśli poszedłbym na mechatronika to byłoby coś na ten temat?

Mechatronika to ogólnie bardzo interdyscyplinarny kierunek - zawiera w sobie po trochu elektryki, elektroniki i mechaniki. Choć raczej nie jest to dziedzina ściśle i bezpośrednio powiązana z samochodami.

Patrx723 napisał:
    Mógłbym też coś robić z komputerem samochodowym (mapę wtrysków, itp.).

Co do tego aspektu poczytaj powyższy wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3324611.html#16386998
  • REKLAMA
  • #3 16466448
    Patrx723
    Poziom 6  
    A jako technik elektronik, z tego co wiem, będę miał wiedzę tylko o instalacjach, itd. Gdybym chciał, tak jak pisałem robić też np. mapę wtrysków to musiałbym pójść na dodatkowy kurs?
  • #4 16466458
    Xantix
    Poziom 41  
    Patrx723 napisał:
    A jako technik elektronik, z tego co wiem, będę miał wiedzę tylko o instalacjach, itd.

Jako technik elektronik to będziesz miał wiedzę tylko o podstawach elektroniki itd.
    Patrx723 napisał:
    Gdybym chciał, tak jak pisałem robić też np. mapę wtrysków to musiałbym pójść na dodatkowy kurs?

Raczej załapać się gdzieś do warsztatu i ciężko harować, ucząc się jednocześnie na własną rękę. A nauka będzie potrzebna, bo w tej branży jest duża dynamika, a wiedza trudno dostępna.
  • REKLAMA
  • #5 16466491
    Patrx723
    Poziom 6  
    A ci ludzie, którzy robią to z zawodu to do jakiej szkoły oni chodzili?
  • #6 16466541
    Xantix
    Poziom 41  
    A to akurat różnie... Jedni są po studiach (są na niektórych uczelniach kierunki "elektronika samochodowa"), inni to przebranżowieni elektronicy, niektórzy to samoucy. W każdym razie nawet jakbyś znalazł odpowiednią szkołę to i tak musisz sobie na własną rękę szukać dróg do zrobienia praktyki (bo szkoła dzisiaj za dużo okazji do praktycznej nauki zawodu nie zapewnia).
  • REKLAMA
  • #7 16466571
    Patrx723
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc, jakoś życie się dalej potoczy. :-)
  • #8 16472981
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Takie rzeczy są na kierunku technik pojazdów samochodowych. Z tego co wiem to w Krośnie jest dobra szkoła kształcąca w tym kierunku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru szkoły i zawodu w kontekście elektroniki samochodowej. Użytkownik, kończący gimnazjum, wyraża zainteresowanie lutowaniem oraz pracą z instalacjami w samochodach, quadach i motorach. Odpowiedzi wskazują, że kierunek elektromechanik koncentruje się głównie na mechanice i podstawach elektryki, a mechatronika jest bardziej interdyscyplinarna, ale niekoniecznie związana bezpośrednio z motoryzacją. Użytkownik rozważa również kierunek technik elektronik, jednak zauważono, że wiedza zdobyta na tym kierunku może być niewystarczająca do pracy z bardziej zaawansowanymi systemami, takimi jak mapy wtrysków, co może wymagać dodatkowych kursów. Wskazano również na kierunek technik pojazdów samochodowych jako odpowiedni dla jego zainteresowań, z sugestią, że w Krośnie znajduje się dobra szkoła w tym zakresie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA