logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A5 SM-A500FU - Nie uruchamia się

tomasz90p 03 Maj 2017 11:45 9987 7
REKLAMA
  • #1 16451511
    tomasz90p
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, Pacjent to Samsung Galaxy A5 SM-A500FU, telefon jakiś czas temu przestał działać, nie reagował na ładowarke itp, udało się uruchomić poprzez uruchomienie awaryjne i zresetowaniu Hard reset, odzyskał żywotność, ale znów coś świrował i padł. Raz mi się go udało włączyć do opcji resetowania poprzez Power/- /home i znów się wyłączył. Podejrzewam że to coś z ładowaniem/ zasilaniem bo po jakimś czasie leżenia odpala i znów gaśnie jak by gdzieś prąd odcinało, nie nagrzewa się gdy jest podpięty pod ładowarkę. W serwisie jak to w serwisie "płyta do wymiany" szukałem już uszkodzonych telefonów ze spr płytą ale korci mnie spr baterii z jakiegoś telefonu.
    Dodam jeszcze że; posiadam ładowarkę+kabel usb oddzielnie i gdy jest podpięta tylko do sieci wydaje dzwięk bzzzzz, a gdy podłączymy pod spr telefon przestaje, nie wiem czy ktoś kiedyś zwrócił na to uwagę ale Ja np tak rozkminiłem naderwane lekko wejscie usb do ładowania w tablecie, ruszałem wtyczką i raz bzyczało a raz ładowało. A podłączając pod Samsunga dzwięk jest jak by nic nie było podłączone.
  • REKLAMA
  • #2 16451561
    jackq
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Próbowałeś na innej ładowarce albo podłączyć kabel do kompa i sprawdzić czy wtedy ładuje i czy PC wykrywa ten telefon w ogóle.
    Możesz jeszcze spróbować poprawić luty gniazda ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 16451568
    tomasz90p
    Poziom 8  
    jackq, podpinany pod wszystko:)
  • REKLAMA
  • #4 16451572
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    Skoro serwis stwierdził uszkodzona płytę, to co my tu możemy pomóc? Sprawdzić na innej baterii zawsze możesz ale podejrzewam, że serwis to już zrobił.
  • REKLAMA
  • #5 16451596
    tomasz90p
    Poziom 8  
    nutergsm napisał:
    Skoro serwis stwierdził uszkodzona płytę, to co my tu możemy pomóc? Sprawdzić na innej baterii zawsze możesz ale podejrzewam, że serwis to już zrobił.

No okej, ale gdy wrócił z serwisu z papierami o płycie, w domu uruchomiony został przeze mnie za pomocą power/-/home i działał przez jakiś czas, tego już nie sprawdzili, najłatwiej najdroższą rzecz wymienić:/
  • #6 16451610
    jackq
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Ja bym próbował go naładować o ile się da, ewentualnie jak pisałem, poprawić luty przy gnieździe. Jeśli da się wejść w download mode to wrzucić nowy soft odinem.
    Serwisy często tak robią, wymienić pół telefonu i najlepiej jeszcze poza gwarancją na Twój koszt.
  • #7 16461432
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    tomasz90p napisał:
    nutergsm napisał:

No okej, ale gdy wrócił z serwisu z papierami o płycie, w domu uruchomiony został przeze mnie za pomocą power/-/home i działał przez jakiś czas, tego już nie sprawdzili, najłatwiej najdroższą rzecz wymienić:/

Kolega nuter już Ci odpowiedział. A Ty się upierasz. "Uszkodzona płyta głowna to też taka która potrafi działać 1 dzień i nie działać 6 dni i na odwrót.
  • #8 16461624
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    tomasz90p napisał:

Akurat w tym modelu najdroższą rzeczą jest wyświetlacz, sprawną płytę powinno się spokojnie kupić z telefonu z uszkodzonym wyświetlaczem poniżej 100 zł. Jedynie kwestia wymiany, z którą raczej nie eksperymentował bym w domowych warunkach, bo dostęp do telefonu jest możliwy jedynie po wyklejeniu wyświetlacza, który jest bardzo łatwo uszkodzić i jak wspomniałem jest najdroższy z całego telefonu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Galaxy A5 SM-A500FU, który przestał się uruchamiać i nie reaguje na ładowarkę. Po przeprowadzeniu hard resetu telefon działał przez pewien czas, ale ponownie się wyłączył. Użytkownik podejrzewa problem z zasilaniem, ponieważ telefon nie nagrzewa się podczas ładowania. W serwisie stwierdzono uszkodzenie płyty głównej, co użytkownik kwestionuje, ponieważ telefon czasami udaje się uruchomić. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie innej ładowarki, poprawienie lutów w gnieździe ładowania oraz możliwość wymiany płyty głównej lub wyświetlacza, który jest najdroższym elementem w tym modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA