logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałbym dorobić dodatkowe gniazdo USB w tablecie.

paweliam 09 Maj 2017 18:08 2106 10
  • #1 16465901
    paweliam
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem że mam w tablecie tylko jedno gniazdo USB , potrzebuję jednocześnie używać gniazda do OTG oraz ładować tablet. Mam zamiar spróbować wlutować się gdzieś pod układ ładowania w płycie głównej i wyprowadzić na zewnątrz dodatkowe micro USB do ładowania tabletu. Czy jest to realne do wykonania i czy ma rację bytu czy lepiej będzie kupić osobny układ do ładowania li-ion ] Link . Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję . Jeżeli pomysł z wlutowaniem się do układu ładowania w płycie głównej ma rację bytu to rozbiorę tablet i poślę zdjęcie płyty głównej .

Moderowany przez Madrik:

Poprawiłem temat. Poprzedni wprowadzał w błąd.

• #2 16465943
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Po co od razu pruć tablet, poszukaj odpowiedniego kabla, w zależności jakie masz gniazda. Są wszelkiego rodzaju kable, gdzie mają dodatkową wtyczkę USB do ładowania.
    np: 2x Złącze męskie USB 2.0 A + 1x Złącze męskie mini-USB 2.0 B
  • #4 16466340
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Jesteś pewien, że ten kabelek zapewni jednoczesne ładowanie tabletu i tryb OTG. W opisie aukcji jest informacja "nie ładuje telefonu/tabletu".
  • #5 16466531
    paweliam
    Poziom 10  
    Co do kabelka na USB (huba ) niema możliwości by tablet pracował w trybie OTG i ładował urządzenie . Trochę się interesowałem tematem , pisałem do sprzedawców i dostałem jednoznaczną odpowiedź że rozdzielacz nie ładuje tabletu tylko zasila urządzenia podpięte do niego. Sprawdzę metodę z rezystorem i dam znać czy działa .
  • #6 16466568
    TvWidget
    Poziom 38  
    Mnie się udało kupić taki adapter. Był dedykowany do konkretnego tabletu. Działa jednak innym modelami z systemem Windows jak i Android
    Adapter nie jest prostym kabelkiem. Zawiera płytkę z elektroniką. Kiedyś nawet odrysowałem schemat. Możną zasymulować działanie płytki odpowiednią kolejnością podłączania kabelków i jednym włącznikiem. Nie jest to jednak wygodne.
  • #7 16466920
    paweliam
    Poziom 10  
    Jeżeli znajdziesz gdzieś w internecie rozdzielacz o którym piszesz był bym wdzięczny za link .
  • #8 16466966
    TvWidget
    Poziom 38  
    paweliam napisał:
    Jeżeli znajdziesz gdzieś w internecie rozdzielacz o którym piszesz był bym wdzięczny za link .

To jest oryginalny adapter do tabletu firmy Toshiba z systemem Windows. Musiałem go kupić u oficjalnego dystrybutora za granicą.
  • #9 16467016
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Tablet do którego są połączone urządzenia OTG, staje się dla nich zasilaczem.
    To z tabletu czerpią zasilanie, przez co tablet nie może być w tym momencie ładowany. Oferowane kabelki z funkcja zasilania, zasilają jedynie urządzenia podpięte, odciążając tym samym tablet, który jest zasilany z własnej baterii.
    Jest to ustawione programowo, a hakerów mamy dobrych, wiec i to można przeprogramować.
    Tu podaje, Link do forum androida, co prawda linki podane na forum androida ponoć wygasły, ale można temat drążyć dalej, kto wie, może elektroda znajdzie na to lekarstwo.
  • #10 16467984
    paweliam
    Poziom 10  
    Dzięki za konkretną odpowiedź . Szukam po internecie ale nie mogę znaleźć oprogramowania dla androida które ładowało by w trybie OTG wiec chyba pozostaje mi umieszczenie gdzieś w wnętrzu tabletu układu ładowania baterii li-ion i wyprowadzenie na zewnątrz micro USB . Mam pytanie bo widzę że moduły ładowania li-ion które można znaleźć maja prąd maksymalny 1A czy to będzie wystarczająco ( bateria w tablecie 5000 mAh )czy mogę podłączyć dwa moduły równolegle ? . Link . A może jest możliwość podpięcia się gdzieś do układu ładowania w tablecie tak by ominąć OTG ?
  • #11 17806253
    ali101
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Temat archiwalny a jednak aktualny, wcześniejsze tablety posiadały gniazdo USB i dodatkowo gniazdo zasilania na 5 V. W związku z tym mam pytanie czy można wstawić osobne gniazdo ładowania na wzór starszych modeli, gdzie przychodzi jedno nap. 5V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie dodatkowego gniazda USB do tabletu, który ma tylko jedno gniazdo, co uniemożliwia jednoczesne ładowanie i korzystanie z OTG. Proponowane rozwiązania obejmują użycie odpowiednich kabli z dodatkową wtyczką USB do ładowania, jednak niektóre z nich nie umożliwiają jednoczesnego ładowania i pracy w trybie OTG. Użytkownicy sugerują, że rozdzielacze USB nie ładują tabletu, a jedynie zasilają podłączone urządzenia. Wskazano również na możliwość wlutowania dodatkowego gniazda micro USB do układu ładowania w tablecie, co wymagałoby rozebrania urządzenia. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości podłączenia modułów ładowania li-ion oraz ich wydajności w kontekście pojemności baterii tabletu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA