logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowe zasilanie w usb otg tableta z zewnętrznym urządzeniem

alicea 08 Gru 2020 23:25 1332 7
  • #1 19100190
    alicea
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych Forumowiczów

mam pytanie na które nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi, z góry dziękuję za pomoc.

Chodzi o to, że do tableta posiadającego 1 złącze USB, podpinam przez standardowy OTG urządzenie zewnętrzne. Urządzenie działa, więc nie ma możliwości ładowania tableta. Ponieważ idea polega na tym, że ma to być połączenie raczej "długoterminowe" tzn. liczone raczej w dniach, tygodniach, to zarówno tablet jak i urządzenie potrzebują prądu na bieżąco (tabletowi wraz z tym urządzeniem baterii starczy na może 3-4 godziny).
    Na allegro znalazłam kilka hubów usb OTG z możliwością ładowania, ale one ALBO ładują ALBO przesyłają dane między urządzeniem a tabletem. Czy podlutowanie takiego rozwiązania jak na poniższym obrazku, z zewnętrznym zasilaczem, nie uszkodzi mi niczego i zapewni prąd do ładowania tableta?

Dodatkowe zasilanie w usb otg tableta z zewnętrznym urządzeniem
  • #2 19100297
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Z tego co pamiętam ze swoich eksperymentów z otg, to w momencie podłączenia zewnętrznego urządzenia software blokuje możliwość ładowania.
    Ale mogę się mylić, dawno to było, może ktoś mądrzejszy się wypowie w temacie ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19100439
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Też kiedyś sie bawiłem z łączenie pinów/rozłączanie (mam nawi na Andku 7 cali i chciałem z niej korzystać na wyjazdach jak z tabletu z klawiatura i myszką), ale po lekturze wielu wątków na forum wyszło, że część (większość?) urządzeń wykrywa połączenie (lub brak) masy z pinem 4 i 5 i przełącza się w tryb ładowania/OTG.

Skończyło się kupnem taniego tabletu (uzywam kilka razy w roku, reszte czasu leży w szafie) z oddzielnym wejściem na zasilanie

Przykłądowe tematy:
    ,
  • #4 19166661
    alicea
    Poziom 2  
    jajacekpl napisał:

Skończyło się kupnem taniego tabletu (uzywam kilka razy w roku, reszte czasu leży w szafie) z oddzielnym wejściem na zasilanie

Jak znaleźć taki tablet? Szukałam ze dwa wieczory na allegro i nic.
  • #6 19166799
    alicea
    Poziom 2  
    jajacekpl napisał:
    Mój to raczej zabytek

Zabytek, nie zabytek, do wyświetlania mapy i danych z aisa, radaru itp, nie trzeba nowoczesnych sprzętów, a nawet wskazany jest lekki zabytek, bo nie będzie szkoda jak wyleci za burtę :D :D :D
  • #8 19166865
    alicea
    Poziom 2  
    jajacekpl napisał:

Rzeczywiście. Pytanie tylko jak je wyodrębnić w allegro :/ nie wyobrażam sobie przeglądania tysiąca ofert, a niestety allegro traktuje zakliknięte ptaszki w filtrach przy "złącze usb" i "złącze inne" nie jako "i" ale jako "lub" :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia zewnętrznego urządzenia do tabletu z jednym złączem USB za pomocą OTG, jednocześnie zapewniając zasilanie dla obu urządzeń. W odpowiedziach wskazano, że podłączenie zewnętrznego urządzenia często blokuje ładowanie tabletu. Niektórzy użytkownicy sugerują, że niektóre urządzenia mogą przełączać się w tryb ładowania/OTG w zależności od połączenia pinów. Wspomniano o zakupie tabletów z oddzielnym zasilaniem, takich jak Tekstory, które mają dwa złącza USB. Użytkownik poszukuje również sposobów na efektywne przeszukiwanie ofert na Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA