logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bernard GS 434 - Ustawienie ramienia i przeskakujące płyty

Damian47PL 10 Maj 2017 20:36 7980 35
REKLAMA
  • #1 16468421
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Witam. Zabrałem się za kalibrację GS 434. Nacisk i antyskating ustawiłem i wiem jak to się robi. Ale pytanie jest takie: jaki wpływ na kalibrację gramofonu mają te dwie śruby ? Jedna przy przeciwwadze a druga przy ramieniu? Co one robią? Przyznaję że kręciłem nimi bezmyślnie i coś się totalnie powaliło bo ni cholery nie mogę ustawić poprawnie antyskatingu, zdjąłem go i ramię ucieka do prawej, z założonym też, sprawdzałem tam gdzie nie ma nagrania (przy końcu płyty) i ramię ucieka po przyłożeniu pomiędzy rowki gdy płyta stoi. Mało tego, przy odtwarzaniu nagrania płyta przeskakuje w dowolnych momentach, co uniemożliwia odsłuch nagrania do końca. Zdarza się, że gdy nimi pokręcę to ramię wcale nie opada lub opada po skosie w prawo. Wydaje mi się, że problem tkwi w tych śrubach, jak je ustawić i jaka jest zależność pomiędzy nimi?
    Jeżeli czegoś nie podałem proszę pisać.
    Bernard GS 434 - Ustawienie ramienia i przeskakujące płyty
  • REKLAMA
  • #2 16468463
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9242
    Damian47PL napisał:
    Przyznaję że kręciłem nimi bezmyślnie i coś się totalnie powaliło
    Śruba w korpusie obejmy ramienia (ta na wkrętak) to "zaślepka" i mocowanie zarazem łożyska ostrzowego dźwigni ramienia. Jak nią kręciłeś w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara to właśnie zniszczyłeś ostrze łożyska (jest ono (jak i pozostałe z drugiej strony obejmy) wykonane z czegoś w rodzaju szkła kruche, ale za to twarde. Jak szkło też i pęka... Nie wiem czy dostaniesz takie łożysko ostrzowe - tym bardziej, że ostrze dotyka czubkiem panewki wykonanej również z takiego samego materiału - więc zapewne oba elementy (jak nie dwa komplety - jeśli uszkodziłeś również ostrze w drugim łożysku) są uszkodzone...
    Nauczka na przyszłość - nie znasz się - nie grzeb gdzie nie trzeba...
  • #3 16468474
    Damian47PL
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    Damian47PL napisał:
    Przyznaję że kręciłem nimi bezmyślnie i coś się totalnie powaliło
    Śruba w korpusie obejmy ramienia (ta na wkrętak) to "zaślepka" i mocowanie zarazem łożyska ostrzowego dźwigni ramienia. Jak nią kręciłeś w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara to właśnie zniszczyłeś ostrze łożyska (jest ono (jak i pozostałe z drugiej strony obejmy) wykonane z czegoś w rodzaju szkła kruche, ale za to twarde. Jak szkło też i pęka... Nie wiem czy dostaniesz takie łożysko ostrzowe - tym bardziej, że ostrze dotyka czubkiem panewki wykonanej również z takiego samego materiału - więc zapewne oba elementy (jak nie dwa komplety - jeśli uszkodziłeś również ostrze w drugim łożysku) są uszkodzone...
    Nauczka na przyszłość - nie znasz się - nie grzeb gdzie nie trzeba...

Kręciłem w lewo i w prawo, ale z wyczuciem. Gdy był opór nie dokręcałem. Jak sprawdzić czy łożyska jest całe? Trzeba ramię wyjąć?
  • #4 16468583
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Żeby zniszczyć to delikatne ostrze wcale nie trzeba było siły - przecież tam siła z jaką dociskasz śrubą ostrze jest zwielokrotniona przez gwint - nawet "lekko za mocno" i pęka.
    Odkręć te śruby całkiem - powinieneś dostać się do panewek. Ostrza są wklejane w gniazda na ramieniu. Wyglądać te ostrza powinny jak "kapelusz Baby-Jagi" - okrągła podstawa (taki talerzyk średnicy ok. 5mm) ze spiczastym stożkiem na środku.
    Miałem kędyś takich łożysk kilkadziesiąt - "wyszły" dzięki takim jak Ty klientom...

A tak na marginesie - czemu zabrałeś się do "kalibracji" nie mając pojęcia co do czego? Ustawienie łożysk to naprawdę bardzo wymagająca czynność - luz musi być minimalny, a przy braku doświadczenia i ramię będzie się zacinać, nie trzymać poziomu główki, albo za bardzo dokręcisz te śrubki i - w najlepszym wypadku ramię będzie się przyblokowywać w ruchu pionowym, a w najgorszym zniszczysz łożyska...
    A naprawę nie wiem, czy jeszcze gdzieś są do kupienia...
  • #5 16468670
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Damian47PL napisał:
    Jedna przy przeciwwadze

Ta śruba przesuwa przeciwwagę w stosunku do osi ramienia. Tamto łożyskowanie już kolega wcześniej opisał wraz z niebezpieczeństwem kręcenia.
  • REKLAMA
  • #6 16468705
    Damian47PL
    Poziom 3  
    To jak ustawić przeciwwagę w stosunku do osi ramienia? A ramie po przykręceniu ma mieć minimum luzu. Powoli wszystko staje się jasne.

Dodano po 19 [godziny] 23 [minuty]:

Łożyska rozebrałem i są całe. Wyglądają tak jest plastikowa obudowa w środku miseczka ze szpicem w środku i cztery kuleczki. Nic nie jest pęknięte. Jeżeli już ustawię luz to czemu ramię ucieka w prawo z miejsca gdzie płyta się kończy (pomiędzy rowkami) niezależnie od wartości lub braku antyskatingu?

Łożyska powinny mieć jakiś smar/ olej w środku? Posmarować je czymś?
  • #7 16470075
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Damian47PL napisał:
    Nic nie jest pęknięte.
    Anioł stróż czuwał.
    Damian47PL napisał:
    czemu ramię ucieka w prawo z miejsca gdzie płyta się kończy
    Najwidoczniej jeszcze coś rozregulowałeś.
    Damian47PL napisał:
    Łożyska powinny mieć jakiś smar/ olej w środku? Posmarować je czymś?
    Łożyska powinny pracować na sucho.
  • #8 16470079
    Damian47PL
    Poziom 3  
    A co z ustawienie przeciw wagi względem ramienia?
  • #9 16470132
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jak to co? Powinna być ustawiona według znaczników na taki nacisk, jaki jest dla danego typu wkładki optymalny.
    Nie powiesz mi chyba, ze nie wiesz jak się nacisk ustawia?
  • #10 16470145
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Nacisk wiem jak, ale mogę ją dokręcić w lewo lub odkręcić w prawo. Na zdjęciu jest takie czarne pokrętło, które przesuwa przeciw wagę w prawo lub w lewo. Można ją dzięki temu całą odkręcić wraz z przedłużeniem na którym przykręcony jest ciężarek.
  • #11 16470192
    000andrzej
    Poziom 37  
    Nie wiem czemu to mogło służyć. Ustaw tak, aby przeciwwaga była w osi ramienia. Może jakiś patent na wymienną końcówkę, która czasem się łamała? Z punktu widzenia regulacji - nie widzę zastosowania.
  • #13 16470498
    Damian47PL
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    A tak na marginesie - gramofon stoi na wypoziomowanej podstawie?

Podstawa tak, ale zauważyłem, że podstawa gramofonu jest krzywa, więc ciężko wypoziomować. A teraz się sypnęła kolejna rzecz, obroty. Bardzo niskie na 45 jest może 15. Nasmarowałem talerz (trzpień) nic, wymieniłem pasek nic. Jutro sprawdzę fotorezystor, może padł.
  • #15 16470863
    000andrzej
    Poziom 37  
    Damian47PL napisał:
    Bardzo niskie na 45 jest może 15

A na 33 jest OK? Nie ma falowania?
  • #16 16471120
    Damian47PL
    Poziom 3  
    000andrzej napisał:
    Damian47PL napisał:
    Bardzo niskie na 45 jest może 15

A na 33 jest OK? Nie ma falowania?

Na 33 stoi prawie w miejscu. Coś spowalnia obroty. Potencjometr przekręcony w prawo na max ale różnica jest minimalna.

Dodano po 9 [godziny] 3 [minuty]:

Rozebrałem i jedna z lampek pod fotorezystorem się nie świeci. Mianowicie oznaczona jako Z1 na schemacie, powinna się ona świecić cały czas? Od strony talerz nie widać tego fotorezystora ani lampki, jest ona przy uchwycie ramienia od strony elektroniki. Poniżej zdjęcie Bernard GS 434 - Ustawienie ramienia i przeskakujące płyty Bernard GS 434 - Ustawienie ramienia i przeskakujące płyty
  • REKLAMA
  • #17 16472054
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Powinna się świecić. Ta żarówka współpracuje z czujnikiem końca płyty (przysłona sprzęgnięta z osią obrotu ramienia). Sprawdź czy się nie przepaliła. Może też nie kontaktować w oprawce.
  • REKLAMA
  • #18 16472073
    000andrzej
    Poziom 37  
    Damian47PL napisał:
    Na 33 stoi prawie w miejscu. Coś spowalnia obroty. Potencjometr przekręcony w prawo na max ale różnica jest minimalna.

Który potencjometr według schematu?
  • #19 16472089
    Damian47PL
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    Powinna się świecić. Ta żarówka współpracuje z czujnikiem końca płyty (przysłona sprzęgnięta z osią obrotu ramienia). Sprawdź czy się nie przepaliła. Może też nie kontaktować w oprawce.

Przepraszam, świeci, tylko automat musi był włączony. Zastanawiam się na wyczyszczeniem i smarowanie silnika, tylko jak go rozkręcić? Jest to zwarta obudowa z trzpienie przy talerzu przy którym jest maleńka śrubka, tym się chyba trzpień wyciąga. Jeżeli to nie pomoże to fotorezystor lub jakieś zimne luty się porobiły.

Potencjometr na schemacie to P4. Powinien mieć 2,2 K a ma 2,09 K. Ale wątpię aby to miało aż taki wpływ. Zwłaszcza że przed ustawieniem było ok.

A jeszcze. Jak się powinna zmienić rezystancja fotorezystora? U mnie gdy nic nie robi i jest gramofon wyłączony wynosi ok 1100 Ohm. Jeżeli włączę gramofon i lampa poświeci na niego to rezystancja dochodzi do ok 500 KOhm. Czy nie powinna wtedy spadać w stronę 0.
  • #20 16472207
    000andrzej
    Poziom 37  
    Damian47PL napisał:
    Potencjometr na schemacie to P4.

Ten potencjometr służy do doregulowania obrotów, natomiast masz w środku na płytce 2 podkówkie P1 i P2 odpowiednio do 33 obr i 45 obr. Tymi regulujesz zgrubnie obroty.
  • #21 16472218
    Damian47PL
    Poziom 3  
    000andrzej napisał:
    Damian47PL napisał:
    Potencjometr na schemacie to P4.

Ten potencjometr służy do doregulowania obrotów, natomiast masz w środku na płytce 2 podkówkie P1 i P2 odpowiednio do 33 obr i 45 obr. Tymi regulujesz zgrubnie obroty.

Nie ruszałem ich. Są zaklejone. Lepiej nimi pokręcić niż silnik rozbierać?
  • #22 16472227
    000andrzej
    Poziom 37  
    Podkówka może po latach zaśniedzieć i nie trzymać rezystancji. Skoro mówisz, że na 33 obr masz dobrze, obroty stabilne to istnieje duże prawdopodobieństwo, że podkówka jest walnięta. Spróbuj przeczyścić a jak nie to wymienić.
  • #23 16472235
    Damian47PL
    Poziom 3  
    000andrzej napisał:
    Podkówka może po latach zaśniedzieć i nie trzymać rezystancji. Skoro mówisz, że na 33 obr masz dobrze, obroty stabilne to istnieje duże prawdopodobieństwo, że podkówka jest walnięta.

W sumie cholera wie. Jest trochę lepiej niż było. Na 33 też jest za wolno i na 45 jest za wolno mimo potencjometru na maxa w prawo (czyli zwiększa). Reakcja na potencjometr jest bo w lewo spadają. Nigdzie nie napisałem, że na 33 jest dobrze. Podkówka, czyli?
  • #24 16472238
    000andrzej
    Poziom 37  
    Damian47PL napisał:
    Podkówka, czyli?

Potencjometr montażowy.
    Damian47PL napisał:
    Nigdzie nie napisałem, że na 33 jest dobrze.

Damian47PL napisał:
    Na 33 stoi prawie w miejscu.

A jakie masz napięcia na kolektorze T1 i T2 przy obrotach 33 oraz 45? (na schemacie masz pokazane ile powinny wynosić.
  • #25 16472242
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Damian47PL napisał:
    Na 33 stoi prawie w miejscu.
    [/quote]

Jak stoi to jak się ma kręcić?
  • #26 16472249
    000andrzej
    Poziom 37  
    A... Pisałeś o małych obrotach na 45, ja zapytałem czy na 33 obr jest OK, odpowiedziałeś, że prawie stoi, więc zrozumiałem, że obroty równe, a wskaźniki na talerzu prawie stoją. :) Takie małe nieporozumienie.
    Gdybyś nie pisał o obrotach 45, tylko ogólnie o niskich lub braku obrotów, nie było by nieporozumienia.
    W takim razie do przeglądu cały układ regulacji wraz z silnikiem. A do tego już miernik będzie potrzebny.
  • #27 16472258
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Jak się powinna zmienić rezystancja fotorezystora? U mnie gdy nic nie robi i jest gramofon wyłączony wynosi ok 1100 Ohm. Jeżeli włączę gramofon i lampa poświeci na niego to rezystancja dochodzi do ok 500 KOhm. Czy nie powinna wtedy spadać w stronę 0.
  • #28 16472265
    000andrzej
    Poziom 37  
    Jeśli jest oświetlony - rezystancja powinna maleć. A jak go mierzysz? W układzie?
  • #29 16472273
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Tak, wychodzą od niego dwa białe kable i są przylutowane do płyty. Mierzę przy płycie.
  • #30 16472348
    000andrzej
    Poziom 37  
    Chcesz się "doktoryzować" to odlutuj przynajmniej jeden koniec i dopiero oświetlaj oraz mierz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z kalibracją gramofonu Bernard GS 434, w tym z ustawieniem nacisku, antyskatingu oraz przeskakującymi płytami. W dyskusji omówiono wpływ dwóch śrub: jednej przy przeciwwadze, która przesuwa ją w stosunku do osi ramienia, oraz drugiej przy ramieniu, która może uszkodzić delikatne łożyska. Użytkownik zidentyfikował, że łożyska są w dobrym stanie, ale ramię nadal ucieka w prawo. Wskazano na konieczność odpowiedniego ustawienia przeciwwagi oraz sprawdzenia poziomu gramofonu. Dodatkowo, poruszono problem niskich obrotów talerza, co może być spowodowane uszkodzeniem fotorezystora lub problemami z silnikiem. Po przeprowadzeniu kilku testów, użytkownik ostatecznie ustabilizował obroty gramofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA