logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pomoc w rozwiązaniu problemu - żarówka nie świeci

JaromirCzewa 10 Maj 2017 20:57 1128 19
REKLAMA
  • #1 16468492
    JaromirCzewa
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Witam, nie jestem specem w tej tematyce więc proszę o pomoc, remontuje piwnice u dziadków, w jednym z pomieszczeń roboczych od lat nie mieli światła , wkręciłem żarówkę , włączyłem przełącznik i nic, żarówka nie świeci, wykręciłem ją, poszedłem do drugiego pomieszczenia, wkręciłem do oprawki, załączyłem i świeciła. Wróciłem do feralnej oprawki, odłączyłem prąd i ku mojemu zdziwieniu do oprawki żarówki, ze ściany wychodzi i jest zamontowany jeden przewód i jest to przewód siłowy, który podaje napięcie, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 16468536
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Ile żył ma ten przewód siłowy?
  • REKLAMA
  • #3 16468545
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    JaromirCzewa napisał:
    Witam, nie jestem specem w tej tematyce więc proszę o pomoc, remontuje piwnice u dziadków, w jednym z pomieszczeń roboczych od lat nie mieli światła , wkręciłem żarówkę , włączyłem przełącznik i nic, żarówka nie świeci, wykręciłem ją, poszedłem do drugiego pomieszczenia, wkręciłem do oprawki, załączyłem i świeciła. Wróciłem do feralnej oprawki, odłączyłem prąd i ku mojemu zdziwieniu do oprawki żarówki, ze ściany wychodzi i jest zamontowany jeden przewód i jest to przewód siłowy, który podaje napięcie, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Kolego, instalatorstwo nie jest dziedziną teoretyczną, lecz praktyczną. Nie da się zdiagnozować usterki korzystając z tak mętnych objaśnień. To trzeba pooglądać i pomierzyć. Poszukaj jakiegoś znajomego elektryka i zleć mu takie zadanie.
  • #5 16468550
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2489
    JaromirCzewa napisał:
    Wróciłem do feralnej oprawki, odłączyłem prąd i ku mojemu zdziwieniu do oprawki żarówki, ze ściany wychodzi i jest zamontowany jeden przewód i jest to przewód siłowy, który podaje napięcie, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Napisz to jeszcze raz bo lekki chaosik

Dodano po 52 [sekundy]:

JaromirCzewa napisał:
    Posiada jedną żyłę

?
  • REKLAMA
  • #6 16468555
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Jak ma jedną żyłę to działać nie może. Po czym wnosisz że to przewód siłowy?
  • #7 16468562
    JaromirCzewa
    Poziom 7  
    karolark napisał:
    JaromirCzewa napisał:
    Wróciłem do feralnej oprawki, odłączyłem prąd i ku mojemu zdziwieniu do oprawki żarówki, ze ściany wychodzi i jest zamontowany jeden przewód i jest to przewód siłowy, który podaje napięcie, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Napisz to jeszcze raz bo lekki chaosik

Do oprawki żarówki , wychodzi ze ściany jeden kabelek i jest to kabelek siłowy w którym jest napięcie ( jeśli włączę włącznik ) , lub nie ma napięcia ( jeśli włącznik jest w pozycji wyłączonej ) , ze ściany nie wychodzi żaden inny przewód , tylko ten jeden , z jedną żyłą.
  • #8 16468571
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    No to druga żyła (i ewentualnie pozostałe) pozostały w ścianie.
    Chyba bawią się w chowanego :D
  • REKLAMA
  • #9 16468574
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    JaromirCzewa napisał:
    jest zamontowany jeden przewód i jest to przewód siłowy
    JaromirCzewa napisał:
    Posiada jedną żyłę

???
  • #10 16468584
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Czy ten punkt kiedykolwiek działał? Jeżeli tak, poszukaj ułamanego przewodu w okolicy wejścia do ściany. Być może ktoś go zagipsował (takie cuda też widziałem). Nie ma fizycznej możliwości, by to działało na jednym przewodzie.

Naprawa tego, to praca dla wykwalifikowanego elektryka.

P.S.: Masz prawdopodobnie na myśli przewód fazowy, nie siłowy.
  • #11 16468587
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Dopiero zrozumiałem że chodzi o żyłę ,,pod napięciem,,
  • #12 16468590
    JaromirCzewa
    Poziom 7  
    Haha , obstawiałem własnie ze montował to jakiś elektryk z bożej łaski i to zapewne ze wcześniejszą zaprawą %%% , bo jedyne co wychodzi ze ściany, wygląda tak
    Załączniki:
    • Pomoc w rozwiązaniu problemu - żarówka nie świeci kabel-przewod-omyp-2x05-300v-100m-dolnoslaskie-wroclaw-401409357.jpg (8.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 16468593
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    JaromirCzewa napisał:
    wychodzi ze ściany jeden kabelek i jest to kabelek siłowy

Nie jest to kabelek siłowy tylko fazowy a jeśli jest jeden przewód to instalacja jest do wymiany.
  • #14 16468605
    JaromirCzewa
    Poziom 7  
    mawerix123 napisał:
    JaromirCzewa napisał:

Nie jest to kabelek siłowy tylko fazowy a jeśli jest jeden przewód to instalacja jest do wymiany.

Dzięki, sorry z góry za nie fachowe określenia, tak jak wspominałem jestem zielony w tej tematyce, poszukam w okolicy fachowca żeby zrobił z tym porządek,
  • #15 16468614
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    mawerix123 napisał:
    JaromirCzewa napisał:

Patrz na zdjęcie. Wykonawca obierał/rozdzielał żyły na kilku-kilkunasto metrowej długości ?
    Wierzyć się nie chce.
    Nawet murarze akrobaci kładą co najmniej 2-żyłowe.
  • #16 16468616
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    JaromirCzewa napisał:
    poszukam w okolicy fachowca żeby zrobił z tym porządek

Ooo i to jest dobre podejście do problemu.

Dodano po 2 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Patrz na zdjęcie. Wykonawca obierał/rozdzielał żyły na kilku-kilkunasto metrowej długości ?

Zdjęcie zostało wklejone kiedy pisałem posta ... a widziałeś kiedykolwiek przykładowo przewód YDY 1x1,5 taki jak wkleił po obróbce graficznej autor :?:
  • #17 16468774
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Pokaż zdjęcie tego przewodu.
  • #18 16468785
    JaromirCzewa
    Poziom 7  
    Brivido napisał:
    Pokaż zdjęcie tego przewodu.

Nie mam autentycznego zdjęcia , ale jedyne co wychodzi ze ściany wygląda tak
    Załączniki:
    • Pomoc w rozwiązaniu problemu - żarówka nie świeci kabel-przewod-omyp-2x05-300v-100m-dolnoslaskie-wroclaw-401409357.jpg (8.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 16468789
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    Niech kolega poszuka pod tynkiem brakującego przewodu(przy braku napięcia) albo niech zrobi to wynajęty elektryk :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oprawką żarówki w piwnicy, gdzie po wkręceniu żarówki nie świeciła, mimo że przewód siłowy podawał napięcie. Po wymianie informacji okazało się, że w oprawce znajduje się tylko jeden przewód, co jest niewystarczające do prawidłowego działania instalacji elektrycznej. Użytkownicy zasugerowali, że brakujący przewód mógł być ukryty pod tynkiem, a naprawa powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka. Ostatecznie problem został rozwiązany, gdy użytkownik odkrył brakujący przewód pod tynkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA