logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jednoczesne zesparowanie dwóch słuchawek bluetooth pod jeden TV

sebry 10 Maj 2017 21:17 43104 12
REKLAMA
  • #1 16468572
    sebry
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Posiadam TV Panasonic: TX-47AS650 oraz dwie pary słuchawek bluetooth: Sony DR-BTN200M, Sony SBH60.
    Chciałbym jednocześnie korzystać z obu słuchawek oglądając TV.
    W praktyce wygląda to tak, że TV widzi obie słuchawki ale sparować chce się tylko z jedną (mogę sobie wybrać).
    Czy ktoś zna i może polecić jakieś tanie, sprawdzone, wygodne i w miarę estetyczne rozwiązanie tego problemu?
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 16469180
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Telewizor, w właściwie jego połączenie BT może obsłużyć tylko jedno urządzenie w danej chwili.
    Wynika to z standardu BT.

W tym przypadku widzę dwa rozwiązania:

1 - słuchawki SBH60 można bezpośrednio podłączyć do telewizora. TV posiada wyjście słuchawkowe.

2 - zaopatrzyć się w nadajnik BT i podłączyć go do TV np. wyjście optyczne. Każda para słuchawek miałaby swój dedykowany nadajnik BT.
    Uwaga: ten dodatkowy nadajnik musi obsługiwać funkcję NFC ("Near Field Communication")
    aby połączenie z daną parą słuchawek zadziałało. Obydwie pary słuchawek mają wbudowaną tę funkcję.
    Przykład takowego nadajnika -> Link
  • #3 16469222
    sebry
    Poziom 10  
    Witam Polon_us
    Podłączenie po kablu nie wchodzi w grę.
    Transmiter z linka którego podałeś odpada ze względu na cenę.
    Ja znalazłem coś takiego (transmiter dwukanałowy obsługujący dwie słuchawki H-366T):
    http://www.dx.com/p/h-366t-1-to-2-bluetooth-v4-0-audio-transmitter-black-383556#.WRQERTVAqso
    Czy nie będzie z tym problemów?
    I jeszcze pytanko, czy możliwa jest taka konfiguracja:
    jedne słuchawki zesparowane z TV a drugie zesparowane z transmiterem ( jednokanałowy np: http://allegro.pl/bluetooth-nadajnik-adapter-audio-bezprzewodowy-i6791281606.html ) podpiętym pod wejście słuchawkowe TV?
    Czy z taką konfiguracją nie będzie problemów, czy będę musiał odłączać transmiter z wejścia słuchawkowego TV żeby móc słuchać TV już bez słuchawek?
    I na koniec: czemu ten dodatkowy transmiter musi koniecznie obsługiwać NFC?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16469347
    Polon_us
    Poziom 42  
    sebry napisał:
    Ja znalazłem coś takiego (transmiter dwukanałowy obsługujący dwie słuchawki H-366T):

No cóż, trudno mi się wyrazić o tym wynalazku. Poszukałem trochę opinii na temat tego urządzenia. Są podzielone 50%/50%.
    Generalnie, parowanie jest kłopotliwe choć wykonalne.
    W jednym czy dwóch przypadkach osoby skarżyły się na asynchronizację pomiędzy dźwiękiem a obrazem na TV.
    Kolega spróbuje, majątku to nie kosztuje.

sebry napisał:
    I jeszcze pytanko, czy możliwa jest taka konfiguracja:
    jedne słuchawki zesparowane z TV a drugie zesparowane z transmiterem

Przecież piszę o tym w moim wpisie - opcja #2. Przykładowy nadajnik wziąłem pierwszy z listy, jaką pokazał mi Google bez zwracania uwagi na cenę, chciałem pokazać ideę połączenia.
    Polon_us napisał:
    Każda para słuchawek miałaby swój dedykowany nadajnik BT.

Jednym nadajnikiem byłby TV, a drugim dokupiony nadajnik. Chyba mało precyzyjnie wyraziłem tę ideę.
    sebry napisał:
    Czy z taką konfiguracją nie będzie problemów,

Jeśli kolega ma na myśli ten nadajnik z Allegro, to proszę sobie najprzód odpowiedzieć na pytanie
    "Jak ja sparuję słuchawki z tym nadajnikiem?"
    sebry napisał:
    I na koniec: czemu ten dodatkowy transmiter musi koniecznie obsługiwać NFC?

Podpowiem - ma to związek z pytaniem postawionym wyżej " Jak ja ..."
    Słuchawki posiadane przez kolegę mają wbudowaną tą funkcję, także wystarczy przejrzeć ich instrukcję. I wszystko będzie jasne.
  • REKLAMA
  • #5 16470273
    sebry
    Poziom 10  
    Witam Polon_us
    Z tego co się doczytałem to NFC nie jest konieczne do nawiązania połączenia między urządzeniami bluetooth, a już kompletnie nie ma sensu przy urządzeniach (nadajnik-odbiornik) oddalonych o kilka metrów (ja tak paruje słuchawki z moim TV).
    Na co w takim razie uważać przy zakupie sender-a/transmitera/nadajnika bluetooth, żeby bezproblemowo parował się ze słuchawkami bez korzystania z NFC?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 16471884
    Polon_us
    Poziom 42  
    Niech kolega skontaktuje się z jakimś sprzedawcą tych nadajników/odbiorników BT.

Proszę zapytać, jak wygląda praktycznie procedura parowania słuchawek z nadajnikiem sprzedawanym przez danego delikwenta.
  • REKLAMA
  • #7 16472827
    sebry
    Poziom 10  
    Witam
    Gdyby nie wątpliwości co do sposobu i skuteczności parowania oraz jakości połączenia urządzeń sprzedawanych na rynku to by tego wątku nie było. Najciekawsze jest to że na Youtube itp. wszystko wygląda tak banalnie - ja jednak mam wątpliwości (wynikające z niewiedzy) stąd ten wątek.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 16473335
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Polon_us napisał:
    Proszę zapytać, jak wygląda praktycznie procedura parowania słuchawek z nadajnikiem sprzedawanym przez danego delikwenta.

Odpowiedzi się nie doczekasz...
    To się ma sprzedać (nie koniecznie ma działać - biorąc pod uwagę cenę, dużo ludzi to po prostu wywali do śmieci miast odsyłać i żądać zwrotu pieniędzy).
    @sebry
    Proszę też pamiętać, że o ile wbudowany w tv BT ma "wiarygodność" działania, to nie pokładałbym wielkich nadziei w dodatkowym "wynalazku".
    BT to nic innego jak fale wifi - jeśli Kolega korzysta z sieci wifi mogą pojawić się problemy (BT działa w pasmie 2,4 GHz).
  • #9 16474441
    sebry
    Poziom 10  
    Witam Kocurek1970
    Zgadzam się z Tobą co do praktyk niektórych producentów (zwłaszcza tych z Chin) - to nie koniecznie musi działać ale ważne żeby się sprzedało.
    Dziwi mnie trochę cena nadajników BT, bo przy renomowanej firmie trzeba wydać ponad 200zł (za nówkę).
    Co do problemów z kolizjami BT-WiFi to dziś testowałem działanie w pobliżu routera WiFi takie pary:
    TV (BT) - słuchawki1 (BT), smartfon (BT)- słuchawki2 (BT) - wszystko pięknie działało (jednocześnie) bez opóźnień i zrywania połączenia.
    Na koniec: będę szukał nadajnika wśród renomowanych używek, bo sprawdzać w ciemno chińczyka już nie chcę.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 16490604
    Mihau19
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jest gotowy nadajnik na dwie pary sł.rewelka tylko cena 180 z naładowany działa pare godzin zgrabny i ma wejście mini jack.Praktycznie do tv,kom.radia i tp.
  • Pomocny post
    #11 16490911
    Polon_us
    Poziom 42  
    @Mihau19 - interesujące ...

Może więcej szczegółów - model/producent i adres strony, gdzie można znaleźć te cudo.
    To jest forum techniczne - "rewelka" niewiele tu znaczy ...
  • Pomocny post
    #12 16587559
    tadeosto
    Poziom 6  
    Ocena: 19
    Mam dwa odbiorniki BT, w dwóch pokojach. Czy laptop może "nadawać" jednocześnie do jednego i drugiego?
  • #13 17432460
    sebry
    Poziom 10  
    Porzuciłem temat - korzystam tylko z jednego odbiornika - nadajniki są zbyt drogie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Panasonic TX-47AS650 oraz dwie pary słuchawek Bluetooth: Sony DR-BTN200M i Sony SBH60. Chciałby jednocześnie korzystać z obu słuchawek, jednak telewizor może sparować tylko jedną parę. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie słuchawek SBH60 bezpośrednio do wyjścia słuchawkowego telewizora lub zakup nadajnika Bluetooth, który umożliwi jednoczesne połączenie obu par słuchawek. Użytkownicy dyskutują o różnych modelach nadajników, ich cenach oraz funkcjonalności, zwracając uwagę na problemy z parowaniem i jakością połączenia. Wskazano również, że NFC nie jest konieczne do parowania, a kluczowe jest, aby nadajnik był kompatybilny z posiadanymi słuchawkami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA