logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Re: Win XP reinstalacja - nie działa internet

Andrzej Ł 11 Maj 2017 12:30 4359 11
REKLAMA
  • #1 16469558
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Zainstalowałem od nowa na partycji C win XP wraz z SP2 (widoczny w systemie)
    chcąc zainstalować firefoxa wyskakuje przy instalacji błąd " Ta wersja programu ff wymaga procesora z obsługą Microsoft windows XP SP2" sciągnołem i zainstalowałem poprzez pendriva SP3, nic to nie zmieniło. Większość stron się nie otwiera, nie mogę nic sciągnąć, ani javy ani nic(w program files sa jakieś dwa foldery java 6 i 7).
    Nie mogę zarejestrować również tego XP (jest legalny z kluczem i naklejką, był na tym pc przed formatowaniem.
    Ustawienia LAN są poprawne (jak na drugim pc z XP -IP auto ,dns 8.8.8.8 alternatywny 8.8.4.4 (mam netię, takie mi podali), nawet na auto dns nic nie działa ,połączenie jest można pingować, może brak jakiegoś składnika jeszcze ?
    Parę lat temu instalowałem wiele razy xp na różnych pc-tach nigdy nie miałem takich objawów. Czy jest to związane z brakiem wsparcia od MS ?
    Na innym sprawnym pc z xp nie może się też połączyć z witryną MS z aktualizacjami.
    Proszę o pomoc, Pc muszę uruchomić do zadań specjalnych (speaker workshop, Holmimpulse), internet nie będzie na nim intensywnie używany ,tylko aby pościągać wszystkie przydatne i niezbędne dodatki jak flashplayer, java, firefox , adobe reader, etc.A tu mi nie działa nic.
    W managerze widać ze sterowniki do wszystkich komponentów płyty są ok (z windowsa) poza kartą SB-5.1 do której muszę je pobrać i zainstalować.
  • REKLAMA
  • #2 16469579
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Inne przeglądarki także nie działają poprawnie?
    Sprawdź na jakiś wcześniejszych wersjach!

Na pewno chodziło o SP2 a nie o SEE2?
    https://support.mozilla.org/pl/kb/twoj-procesor-nie-jest-juz-wspierany

Data jest ustawiona poprawnie?

Andrzej Ł napisał:
    Nie mogę zarejestrować równierz tego XP (jest legalny z kluczem i naklejką , był na tym pc przed formatowaniem.

Jakiś komunikat?
  • REKLAMA
  • #3 16469593
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Cytat:
    Na innym sprawnym pc z xp nie może się też połaczyć z witryną MS z aktualizacjami.

Trzeba ściągnąć i zainstalować IE8 oraz agenta windows update w wersji 3.0.

Niemożność otwierania stron poprzez ff nie jest związana z brakiem wsparcia wxp.
  • #4 16469597
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    zawsze się zapala taka strona tekstowa czarno-biała " nie można wyświelic strony"( tak jak przy normalnej eksploatacji gdy zaniknie lan , oraz wyświeltają się porady " aby podjąć próbę rozwiązania problemów...."
    np. na elektrodę mogę wejść ale obraz jest nie taki jak powinien być .
    inne strony w ogóle nie chodzą tylko ten komunikat.Instalator mozilli podaje :
    "... z obsługą Microsoft Windows XP SP2.
    Kliknij Ok, by uzyskać dodatkowe informacje "
    klika Ok i znowu zapala się strona przeglądarki z tym " i" nie można wyświetlić strony

Trzeba ściągnąć i zainstalować IE8 oraz agenta windows update w wersji 3.0.

rozumiem że Internet explorer ?

Jak otwieram explorer ( jest 6 , pokazuje komunikat że poziom bezpieczeństwa ...itd -aby żciągnąć 8 ) to po kliknięciu na link otwiera się jakaś strona gazeta.pl i znowu nie może wyświetlić strony, błędne koło .
    Czyli explorer 8 zciągnąć np. na innym pc i zainstalować z pendriva ?
    A jeżeli chce korzystać z firefoxa to koniecznie muszę 8 zainstalować ?
    Google chrome tez nie idzie , bo patrz pkt.1
  • #5 16469607
    sylweksylwina
    Skombinuj płytkę z SP3 i zainstaluj na czysto bo coś jest ewidentnie nie tak.
  • REKLAMA
  • #6 16469615
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    SP3 zciągnołem z dobreprogramy 301MB, przyjoł , zainstalował w menedzerze / system- jest
  • Pomocny post
    #7 16469704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 16469712
    sylweksylwina
    Ja od razu zalecam instalację IE8.
  • Pomocny post
    #9 16469850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16469856
    sylweksylwina
    To raczej oczywiste :D
    Niestety WU wymaga IE, no chyba że korzystamy tylko z aktualizacji automatycznych.

Co do otwierania stron w FF to należało by upewnić się czy data/godzina są prawidłowe.
    Poza tym to co jest po drugiej stronie przewodu sieciowego -router? Jaką masz kartę sieciową? Po co ustawiasz DNS? Ustaw wszystko na auto. W cmd wklep ipconfig /all i wrzuć screen z wynikiem.
  • #11 16471935
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Po odznaczeniu SSL 2.0 3.0 poszło, nie aktualizowałem IE tylko pobrałem od razu Firefoxa pod XP, teraz wszystko już śmiga.Dziękuję za pomoc.
    W ustawieniach TCP/IP to już kombinowałem z różnymi ustawieniami, nie tylko auto,
    żeby zaczęło to działać
  • #12 16471956
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Jak masz już wszystko poinstalowane i na chodzie to warto zrobić sobie obraz partycji.
    Przywracanie później wszystkiego z niej do stanu początkowego to bajka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował system Windows XP z Service Pack 2, jednak napotkał problemy z instalacją przeglądarki Firefox oraz z dostępem do stron internetowych. Wskazano, że problem nie jest związany z brakiem wsparcia dla Windows XP, a zalecano zainstalowanie Internet Explorera 8 oraz agenta Windows Update w wersji 3.0. Użytkownik miał problemy z ustawieniami sieciowymi, ale po wyłączeniu SSL 2.0 i włączeniu TLS 1.0, a także po zainstalowaniu Firefoxa, wszystko zaczęło działać poprawnie. Użytkownik został również poinformowany o możliwości utworzenia obrazu partycji po zakończeniu instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA