logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz prądowy do buzzera z generatorem przy 1,6V?

maciek1221 13 Maj 2017 10:16 1077 6
REKLAMA
  • #1 16473111
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Cześć,
    posiadam czujnik ruchu do którego chcę wstawić buzzer. Po aktywowaniu czujnika ruchem na jednym z układów w odbiorniku pojawia się 1,6V co wystarcza do zasilania buzzera. Niestety buzzer nie wzbudza się. Kiedy stosuję zamiast buzzera diodę led, zaświeca się, ale słabym światłem, stąd podejrzenie o konieczności zastosowania wzmacniacza prądowego.
    Czy możecie mi doradzić jaki najprostszy układ mogę wykonać? Całość projektu opiera się na kupnym bezprzewodowym czujniku ruchu więc nie mam schematu ani żadnego opisu.
  • REKLAMA
  • #2 16473119
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    skoro nie masz zadnego schematu czy opisu to jak zamiezasz ten uklad wykorzystac ? metoda prob i bledow ?
    Powazniej poprostu daj tranzystor npn z rezystorem bazowym do tego punktu 1.6V, emiter do masy a kolektorem strujesz co trzeba.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16473121
    maciek1221
    Poziom 18  
    Zrobiłem kilka prób i niestety przy wykorzystaniu tranzystora nie mam żadnego dźwięku z buzzera. Próbowałem też podawać napięcie na bazę z zasilacza laboratoryjnego i też nie otrzymuję żadnego poboru prądu ani dźwięku buzzera.
  • REKLAMA
  • #4 16473150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16473151
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    maciek1221 napisał:
    Próbowałem też podawać napięcie na bazę z zasilacza laboratoryjnego i też nie otrzymuję żadnego poboru prądu ani dźwięku buzzera.

No to coś pokiełbasiłeś - pokaż schemat.
    Stawiam na pomylone końcówki tranzystora.
  • REKLAMA
  • #6 16473183
    maciek1221
    Poziom 18  
    Uszkodzony był tranzystor. Zmieniłem na inną sztukę i teraz już po podłączeniu do zasilacza buzzer piszczy.
    Po podłączeniu do dzwonka niestety nie. Na buzzer dochodzi napięcie 1.5V (spada z 1,7V) ale niestety nie ma dźwięku.

Emiter połączyłem z masą buzzera i podłączyłem do masy układu.
    Bazę podłączyłem do wyjścia mikrokontrolera gdzie jest 1,7V
    Kolektor podłączyłem do plusa buzzera.
  • #7 16473376
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    maciek1221 napisał:
    Emiter połączyłem z masą buzzera i podłączyłem do masy układu.
    Bazę podłączyłem do wyjścia mikrokontrolera gdzie jest 1,7V
    Kolektor podłączyłem do plusa buzzera.

No to z czego niby ten brzęczyk ma być zasilany? Ujemny jego zacisk łączysz z kolektorem, a dodatni ze źródłem zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego układu wzmacniacza prądowego do buzzera, który ma być zasilany napięciem 1,6V z czujnika ruchu. Początkowo zastosował tranzystor NPN, jednak nie uzyskał dźwięku z buzzera. Po wymianie tranzystora na nowy, buzzer zaczął działać przy zasilaniu z zasilacza laboratoryjnego, ale nie reagował przy podłączeniu do dzwonka, gdzie napięcie spadało do 1,5V. Użytkownik łączył emiter z masą buzzera, bazę z wyjściem mikrokontrolera, a kolektor z plusem buzzera. W dyskusji podkreślono znaczenie poprawnego podłączenia końcówek tranzystora oraz zasilania buzzera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA