logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć głośność buzzera bez generatora przy zasilaniu 3V z ATTINY13?

lotnick 22 Cze 2006 13:13 4426 6
REKLAMA
  • #1 2753145
    lotnick
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam.
    Męczę się od już dobrych paru dni z buzzerami. Podłączam bezpośrednio do ATTINY13 zasilanej z 3V i puszczam prostokąt o częstotliwości rezonansowej.Sygnał jest słyszalny,ale wydaje mi się że nie osiąga katalogowych 80dB/10cm. Z drugiego pokoju jest już ledwo słyszalny.
    TO TEN BUZZER
    Próbowałem też z innymi buzzerkami i płytkami piezo,ale niestety skutek jest również niezadowalający. Zależy mi na kilku wyskościach dźwięku(dlatego wybrałem bez generatora) i dużej głośności przy jak najmniejszym poborze prądu.
    KPM1240A - to najmocniejszy buzzer jaki znalazłem na 3V,ale zżera kilkadziesiąt mA. Ja liczyłem na prąd nie większy niż 20mA.
    Widziałem, że da się podbić napięcie na buzzerze, podłączając cewkę,ale niestety biegły w elektronice nie jestem i nie wiem jak to zrobić , czy ktoś mógłby podsunąć głośniejsze rozwiązanie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2754846
    lotnick
    Poziom 15  
    Temat wielokrotnie wałkowany i nigdy żadnej konkretnej i zgodnej odpowiedzi. Tylko potwierdzenia, że nie działa każdy z pomysłów. Chyba napisałem wyraźnie , że od kilku dni już szukam odpowiedzi na mój problem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2755507
    lotnick
    Poziom 15  
    Ale Ty jesteś błyskotliwy :-]
    Myślisz,że nie zauważyłem tematu przybitego jak wół na pierwszej stronie?? Problem w tym,że temat ten nie wnosi nic ze strony elektrycznej co by dla mnie było istotne. Nikt w tym temacie nie napisał " działa, jest głośniej, dzięki chłopaki" , bo nie ma tam żadnej konkretnej rady. Ktoś się chwali, że napisał program i na tym koniec.
  • #6 2756026
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    A może podejść do tego inaczej, niż próbujesz ?
    Zasilanie wprost z wyjścia scalaka (i to zasilanego z 3 V), nie da efektów. Trzeba sygnał wzmocnić wzmacniaczem rezonansowym. Dla przykładu, pierwszy z buzzerów. Ma fo = 4500 Hz i pojemność 14 nF. Wychodzi cewka o indukcyjności ok. 89 mH.
    Spróbować coś w tym stylu, jak na rys.
    Dla innego napięcia zasilajacego potrzebny inny dzielnik w bazie tranzystora, chodzi o polaryzację wstepną.
    Na schemacie jest 84 mH, to wynikło z symulacji w EWB.
    Nie próbowałem tego układu, ale powinien działać :wink:
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć głośność buzzera bez generatora przy zasilaniu 3V z ATTINY13? buzzer.gif (2.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zwiększenia głośności buzzera zasilanego bezpośrednio z mikrokontrolera ATTINY13 przy napięciu 3V bez użycia generatora sygnału. Użytkownik stosuje prostokątny sygnał o częstotliwości rezonansowej, jednak uzyskiwana głośność jest znacznie niższa niż katalogowe 80 dB/10 cm, a dźwięk jest słabo słyszalny w sąsiednim pomieszczeniu. Próby z różnymi buzzerami i płytkami piezo nie przyniosły zadowalających rezultatów. Najmocniejszy znaleziony buzzer KPM1240A pobiera kilkadziesiąt mA, co przekracza oczekiwany limit 20 mA. W dyskusji zasugerowano, że bezpośrednie zasilanie buzzera z wyjścia mikrokontrolera przy 3V jest niewystarczające i konieczne jest zastosowanie wzmacniacza rezonansowego z cewką o indukcyjności około 84-89 mH dobraną do pojemności buzzera (np. 14 nF) i częstotliwości rezonansowej (np. 4500 Hz). Schemat takiego układu z tranzystorem i cewką może podbić napięcie na buzzerze i zwiększyć głośność. Dodatkowo podkreślono znaczenie mechanicznego montażu buzzera, który może wielokrotnie zwiększyć efektywną moc dźwięku. Link do podobnego tematu nie zawierał konkretnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA