Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Myjka Karcher 7.400 - Dysza wirująca daje stały strumień, przestaje wirować

wlodek04 13 May 2017 18:11 18207 7
    wlodek04
    Level 9  
    Ostatnio dysza wirującą przestała dawać wirujący strumień. Myślałem początkowo że coś dostało się do niej i należy ją przedmuchać powietrzem z dwóch stron. Podziałało, ale na krótko. Pompa podczas pracy z tą dyszą przerywała okresowo pracę okresy przerw były krótkie ale po wznowieniu pracy strumień też nie wirował. Kupiłem nową dyszę wirującą. Założyłem i przez ponad trzy godziny dawała strumień wirujący choć wydawało się że jakby słabszy. Po trzech godzinach pracy, po kolejnym założeniu (wymieniałem ją okresowo na dyszę vario dla spłukania/wymiecenia brudu z mytego kamienia) znowu ten sam problem. Nie wiruje tylko daje jeden strumień i pompa przerywa. Dziwne, nowa dysza, czyżbym kupił wadliwą, a może jakiś problem z pompą ciśnieniową. Mam trochę piasku w podawanej wodzie co widać na corocznie czyszczonych filtrach wylewek umywalkowych. Czyżby to piasek jest powodem, czy mógł dostać się do pompy. A może "blokuje' właściwy przepływ wody i nie ma właściwego ciśnienia ? I to może być powodem niewłaściwej pracy dyszy wirującej ?
    Sniezynka
    Level 33  
    Witam,
    A filtr na zasilaniu ( króćcu ssawnym ) jest założony? Jeżeli nie to wszystko mogło się dostać do dyszy.
    wlodek04
    Level 9  
    Sniezynka wrote:
    Witam,
    A filtr na zasilaniu ( króćcu ssawnym ) jest założony? Jeżeli nie to wszystko mogło się dostać do dyszy.

Tak jest założony. Montowałem zgodnie z instrukcją i ten też założyłem.
  • Helpful post
    Sniezynka
    Level 33  
    Najczęstszą przyczyną złej pracy dyszy jest osadzający się kamień w jej wnętrzu .
    Starą dyszę zanurz w occie na ok. półgodziny i spróbuj ponownie , a jeszcze delikatnie przeczyść otwór wylotowy dyszy.
    wlodek04
    Level 9  
    Sniezynka wrote:
    Najczęstszą przyczyną złej pracy dyszy jest osadzający się kamień w jej wnętrzu .
    Starą dyszę zanurz w occie na ok. półgodziny i spróbuj ponownie , a jeszcze delikatnie przeczyść otwór wylotowy dyszy.

Dzięki wielkie, starą dyszę zanurzyłem, poczekam i zobaczę. Tyle że nowa dysza po trzech godzinach pracy nie mogła się zakamienić. Przeczyściłem też filtr na wejściu wody, był zapchany - może to pomoże. Sprawdzę jutro
    wlodek04
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Nowa lanca/dysza działa bez problemu. Pewnie po "odblokowaniu" filtra jest już właściwe ciśnienie i przepływ wody.
    Starą rozkręciłem (jak na ruskiej instrukcji). Części są po prostu wyrobione, kulka opadła zbyt nisko i wyrobiła się uszczelka na której opiera się półkolista końcówka dyszki i sie nie kreci tylko blokuje w jednej pozycji. Kupię repair kit (jeśli dostępny) i wymienię. Jak nie dostanę to pokombinuję z "podkładkami" z twardego plastyku.