Ostatnio dysza wirującą przestała dawać wirujący strumień. Myślałem początkowo że coś dostało się do niej i należy ją przedmuchać powietrzem z dwóch stron. Podziałało, ale na krótko. Pompa podczas pracy z tą dyszą przerywała okresowo pracę okresy przerw były krótkie ale po wznowieniu pracy strumień też nie wirował. Kupiłem nową dyszę wirującą. Założyłem i przez ponad trzy godziny dawała strumień wirujący choć wydawało się że jakby słabszy. Po trzech godzinach pracy, po kolejnym założeniu (wymieniałem ją okresowo na dyszę vario dla spłukania/wymiecenia brudu z mytego kamienia) znowu ten sam problem. Nie wiruje tylko daje jeden strumień i pompa przerywa. Dziwne, nowa dysza, czyżbym kupił wadliwą, a może jakiś problem z pompą ciśnieniową. Mam trochę piasku w podawanej wodzie co widać na corocznie czyszczonych filtrach wylewek umywalkowych. Czyżby to piasek jest powodem, czy mógł dostać się do pompy. A może "blokuje' właściwy przepływ wody i nie ma właściwego ciśnienia ? I to może być powodem niewłaściwej pracy dyszy wirującej ?