logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki do blachy 1mm: TIG czy przerobiony MIG? Koszty i efektywność

|bst| 27 Lip 2005 21:26 7535 9
REKLAMA
  • #1 1687032
    |bst|
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam

Temat moze nie dokladnie na ta grupe ale nie wiem gdzie zapytac..:cry:

Mam do pospawania blachy ~1mm (karoseryjne) i mam dwie spawarki: dosyc dobra tyrystorowa spawarke MMA z plynna regulacja pradu od 30 do 250A i trafo spawalnicze 20-180A (tez calkiem niezle).

Czym taka blache pospawac? Mam do wyboru:
    - dokupic uchyt TIG i butle z argonem, dorobic ew HV - tylko nie wiem czy TIG'iem takie cienkie blachy stalowe chwyce.
    - przerobic trafo na MIG'a
    - dokupic do tej 'lepszej' uchyt TIG, butle z CO2, dorobic naped drutu.

Wiem ze MIG na troche inna charaterystyke pradowo-napieciowa, ale czy bardzo bedzie wyzsze napiecie przeszkadzac?

Nie ukrywam ze wazne sa dla mnie koszty calej imprezy..

Pozdrawiam
    S.
  • REKLAMA
  • #2 1687853
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Do "lepszej dokup podajnik z uchwytem !
  • #3 1688058
    |bst|
    Poziom 15  
    jozefg napisał:
    Do "lepszej dokup podajnik z uchwytem !

Czyli zrobic z niej miga? A nie bedzie przeszkadzalo wyzsze napiecie? (tj ok 70V zamiast tych 30 jakie sa przy spawarce MIG/MAG?).
  • REKLAMA
  • #4 1689280
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Tak ludzie robią - a na tyrystorowej masz regulację :)
    Tylko zdecyduj się czy chcesz MIG czy TIG ...
  • #5 1689890
    sharky13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam wszystkich

Tigiem łapie się jeszcze cieńsze elementy niż blacha 1mm a w ogóle tig-iem wychodzą lepsze spawy
  • #6 1690307
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    sharky13 napisał:
    witam wszystkich

Tigiem łapie się jeszcze cieńsze elementy niż blacha 1mm a w ogóle tig-iem wychodzą lepsze spawy

100 % racji ale......
    spawanie TIGiem to nie to samo co elektrodą
    mozna powiedzieć że to wyższa szkoła jazdy
    ja uczę sie spawać od miesiaca i te spawy to nie sa takie jak być powinny :(
  • REKLAMA
  • #7 1690681
    |bst|
    Poziom 15  
    No dobra, to ze TIG'iem wieksze mozliwosci sa to wiem, ale z technologicznego punktu widzenia spawarce MMA blizej jest do TIG'a niz do MIG/MAG - chodzi mi o charakterystyke zrodla napieciowo/pradowego.

Czy moze nie ma to takiego znaczenia ze przy MIG jest te 30V a przy MMA 70V?
    Spawal ktos spawarka MMA z osprzetem MIG? Bo cenowo to chyba przerobka na MIG'a jest tansza - tansza rekojesc, tanszy gaz, tylko naped trzeba zrobic jakis, przy TIG - bardzo droga rekojesc, drogi gaz i bez HV to chyba nie bedzie za rewelacyjnie (?).
  • #8 1693291
    sharky13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich

zgadzam się z kolegą numerek12 spawania czyn kolwiek nie da się nauczuć w 5 minut ja pracuje u kumpla który robi bramy i niebyło spawacza a on musiał gdzieś pilnie jechać więc ja musiałem pospawać przęsło (migomatem) wszystko było pochytane a ja miałem dokończyć na początku to była porażka potem jakoś to wyglądało (sespect dla spawaczy) trzeba mieć niezły trening żeby dobrze spawać czym kolwiek:| a co dopiero tigiem

Moim zdaniem ta spawara nie nadaje się na migomat bo ma za duże napięcie 70V a w migomacie jest 30 V będzie niezły łuk i chyba będzie duzo odprysków jeżeli byś chciał spawać migomatem o napięciu drut-masa 70V jak bardzo chcesz zrobić migomat to odwiń pare zwojów jeżeli się da

pozdro :)
    :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1694229
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Jeżeli spawarki MMA (elektrodowej) użyje się do spawania metodą MIG-MAG czyli z elektrodą topliwą (drut spawalniczy)w osłonie gazowej nigdy nie uzyska się dobrego spawu.
    Wynika to z charakterystyki prądu spawania tymi metodami przy spawaniu cienkich materiałów metodą MIG-MAG stosuje się łuk zwarciowy (łuk jest na materiale) przy elektrodzie MMA łuk (napięcie spawania jest wyższe pali sie nad materiałem).
    Generalnie stosując źródło prądu elektrodowe i podajnik z drutem łuk będzie cofał się do końcówki prądowej w uchwycie spawalniczym.
    Mogą istnieć źródła prądu spawania dla obu metod ale naprawdę są to urządzenia albo bardzo zawodne (rosyjska WDU-505 tyrystorowa) albo bardzo drogie (Synermig 400-401 produkcji OZAS-ESAB).
    Reszta na PW
  • Pomocny post
    #10 1694281
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    moim zdaniem to tig-IEM zrobisz ta robote,mifgon=mat zrobi ci owszem spaw ale dosc duzy mozna zrobic mniejszy ale spawka bedzie slabsza,proponowalbym zainwestowanie w tiga jesli mozliwa przerobka jak nie to kupno jakiejs uzywki napewno da rade :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru metody spawania cienkich blach karoseryjnych o grubości około 1 mm, z wykorzystaniem posiadanych spawarek: tyrystorowej MMA z regulacją prądu 30-250A oraz transformatorowej 20-180A. Rozważane są trzy opcje: dokupienie uchwytu TIG i butli z argonem, przeróbka transformatora na MIG z podajnikiem i butlą CO2, lub dokupienie uchwytu TIG do lepszej spawarki z napędem drutu. Podkreślono, że spawanie TIG jest bardziej precyzyjne i lepiej nadaje się do cienkich blach, choć wymaga większych umiejętności i wyższych kosztów (droższy uchwyt, gaz, konieczność HV). Przeróbka spawarki MMA na MIG jest możliwa, ale napięcie wyjściowe (około 70V) jest znacznie wyższe niż standardowe 30V w MIG/MAG, co może powodować silniejszy łuk i odpryski. Charakterystyka źródła prądu MMA różni się od MIG, co utrudnia uzyskanie dobrego spawu przy użyciu podajnika drutu i gazu osłonowego na spawarce elektrodowej. Spawanie MIG wymaga łuku zwarciowego na materiale, podczas gdy MMA ma łuk palący się nad materiałem. Wskazano, że profesjonalne urządzenia łączące obie metody są drogie lub rzadkie. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest inwestycja w spawarkę TIG do cienkich blach, jeśli budżet na to pozwala, natomiast przeróbka na MIG może być tańsza, ale mniej efektywna i bardziej problematyczna technicznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA