logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką spawarkę wybrać do bramy wjazdowej i ozdób? Castorama czy MIG?

kurzyn 13 Cze 2008 18:23 5359 15
REKLAMA
  • #1 5242814
    kurzyn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie. Jako że nie jestem specem, a odpowiedzi na moje pytanie na forum nie znalazłem chciałem spytać czym mogę pospawać elementy na bramę
    i do tego oczywiście ozdoby (groty itp). Chcę sobie pospawać brame wjazdową z takich elementów, bo po przeliczeniu brama wyjdzie ok 700zł + prąd/elektrody i mój czas. Gotowa kosztuje około 2500zł. Spawarką dziadka raczej nie dam rady bo od razu robi dziurki w materiale o tej grubości (spawarka jest dosyć duża i waży pewnie z 50 kg nie wiem co to za model- ma pewnie ze 30 lat) Czy taką spawarką z Castoramy za 300zł da się to zrobić, czy w grę wchodzi tylko MIG?? Nie chcę wydawać na spawarkę dużo kasy, bo będę z niej korzystał w przyszłości baaaardzo sporadycznie. Z góry dzięki za wskazówki i odpowiedzi.
    Pzdr
    Kurzyn
  • REKLAMA
  • #2 5242844
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2661
    Kiedyś widziałem jak taki jeden spawał bramę na ogródki działkowe małym palnikiem tlenowo-argonowo-propanowym (taki kupiony w Obi lub Castoramie na małe butle). W zestawie są butle. Kupujesz tylko drut do spawania. Całośc ok 500 zł.
  • #3 5243480
    Waldek Osiński
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam. Ja swój płot pospawałem TIG-iem, bo taki miałem w pracy. Ale jeśli trzeba kupić spawarkę to migomat.
  • REKLAMA
  • #4 5243681
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Chyba tylko migomat....TIGiem bardzo długo schodzi.Ja u siebie pospawałem bramę i 10 przęseł płotowych migomatem drutem samoosłonowym w dwa dni.Oczywiście bardzo pomocny jest stół z szablonem.Spawarką elektrodową szkoda się męczyć...potrzebowałbyś cienkie elekrody max 2,5mm.
  • #5 5244066
    kendymen
    Poziom 13  
    Proponuje kupić (koszt około kilkadziesiąt zł) lub zrobić regulator prądu do spawarek. Układ może współpracować z urządzeniami zasilanymi z sieci 1 fazowej 230V, a także z napięcia międzyfazowego 400V. Montaż jest prosty, do zacisków urządzenia dołącza się napięcie zasilające z sieci, oraz spawarkę. Regulacja prądu jest po stronie pierwotnej. Elektrody ER150 lepiej sie sprawdzają w spawaniu spawarką domowej roboty.
  • #6 5244443
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    sam piszesz że jesteś zielony w tych sprawach ...
    więc po mojemu masz 2 wyjścia
    1 zleć pospawanie fachowcom
    2 naucz się spawać

jeśli chodzi o nauke to myslę że około 2 tygodni nauki powinno wystarczyc
    zacznij spawać grube metale i stopniowo spawaj cieńsze
    jak się weźmiesz za spawanie płotu bez pojęcia to napewno wyjdzie cie on znacznie drożej a wyglądać będzie jak ... nie napiszę ...
    piszę bez złosliwości
    spawanie elektrodą to naprawdę trudna sztuka
    TIG Mig czy nawet plazma jest łatwiejsza od łukowego spawania
    wierz mi na słowo odpuść albo weź się za naukę
  • #7 5244459
    kurzyn
    Poziom 10  
    numerek12 napisał:
    sam piszesz że jesteś zielony w tych sprawach ...
    więc po mojemu masz 2 wyjścia
    1 zleć pospawanie fachowcom
    2 naucz się spawać

jeśli chodzi o nauke to myslę że około 2 tygodni nauki powinno wystarczyc
    zacznij spawać grube metale i stopniowo spawaj cieńsze
    jak się weźmiesz za spawanie płotu bez pojęcia to napewno wyjdzie cie on znacznie drożej a wyglądać będzie jak ... nie napiszę ...
    piszę bez złosliwości
    spawanie elektrodą to naprawdę trudna sztuka
    TIG Mig czy nawet plazma jest łatwiejsza od łukowego spawania
    wierz mi na słowo odpuść albo weź się za naukę

Szanowny kolego, zielony to ja jestem jezeli chodzi o budowe i zasade dzialania spawarki, spawanie elektroda nie sprawia mi problemu, a nawet gdybym nie umial to przeciez to moja sprawa i moje ogrodzenie. Ja tez nie pisze tego zlosliwie ale nie napisalem ze nie umiem spawac...
  • #8 5244474
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    faktycznie nie napisałeś że nie umiesz spawać ..sorry moje niedopatrzenie
    ale............ skoro umiesz spawać to już całkiem nie kumam tematu ......ale to mój problem
  • REKLAMA
  • #9 5244487
    kurzyn
    Poziom 10  
    Po Prostu nie spawam zawodowo, tylko korzystam ze spawarki jak cos potrzebuję- wychodzi mi to nawet bardzo dobrze, tylko wczesniej jak wspomniales spawalem trochę "grubsze elementy". Pzdr
  • REKLAMA
  • #10 5244514
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Jeżeli spawanie profili o ściance 2 mm to problem to nie pisz iż umiesz spawać a że dopiero się uczysz spawania. Ciekawe jakie elementy spawałeś do tej pory i kto oceniał jakość spawu (przetop, brak podtopień itp). I nie obrażaj ludzi którzy chcą ci pomóc. Powodzenia
  • #11 5244553
    kurzyn
    Poziom 10  
    W woli wyjaśnienia. Spawanie profili o grubości 2mm to moją spawarką dla mnie duży problem bo momentalnie powstaja "dziurki" Wiem Zbychu034 że Ty jesteś pewnie najlepszy, ale nie każdy musi być taki jak Ty. I nie zaglądaj już więcej do tego tematu jak nie chcesz nic napisać konkretnego. To nie ja obrażam ludzi, bo ich szanuję. A że Ty wklepałeś trochę więcej postów na tym forum nie oznacza że jesteś wielki i możesz po mnie jechać- pewnie większość tych postów była tego typu jak ten wyżej- absurdalne przemyślenia i wywody. Ja też moge powiedzieć że skoro masz prawo jazdy i nie potrafisz wjechać starem na podwórko przez furtke wejściową to nie umiesz jeździć... Zastanów się następnym razem i przeczytaj uważnie tytuł tematu i pierwszy post. I zlituj się już nie pisz więcej wywodów, bo przez takie posty jak Twoje forum przestaje miec racje bytu. Dobrze że są jeszcze konkretni ludzie którzy potrafią pomóc i doradzić...
  • #12 5244621
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    wiesz co kurzyn coś mi sie wydaje że jesteś trochę małym filozofem a Zbych034 ma racje ponieważ jeśli nie jesteś zielony w sprawach spawania to w czym masz problem i co jeszcze odpowiadasz arogancko a to jest forum by sobie pomagać a nie sie kłócić tu mamy sobie pomagac i wymieniać swoja wiedzę
  • #13 5244697
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    W granicach 500zł w marketach budowlanych można już nabyć spawarki inwerterowe i taką Ci polecam. Posiadają one płynną regulacją prądu począwszy od 20-30A, więc przy odrobinie wprawy nie ma mowy o przepalaniu tych 2mm profili. Inwertery dostarczają stałego prądu, więc spawa się bardzo przyjemnie, łuk łatwo się zajarza i nie gaśnie samoistnie jak w przypadku spawarek transformatorowych.
  • #14 5244734
    kurzyn
    Poziom 10  
    Przeciez ja sie nie chce z nikim klocic. Spawalem w zyciu jedna spawarka, tą o ktorej napisałem. Nie korzystalem z niczego innego, a przeciez zebym wiedzial czym i jak to bym pytania nie zadal. Nie wiedziałem na przykład ze inwentorowa jest inna od transformatorowej. Sprobuje wiec na poczatku zrobic rezystor, jak nie bede potrafil w dalszym ciagu, bo bedzie przepalac, pojde do kogos kto ma inwentorowa, sprobuje, jak bedzie ok to kupie, jak nie to zlece komus pospawanie.
    A tak w ogóle to PEACE
    Serdecznie dziękuję za wskazówki
  • #15 5244991
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 117
    Zrób te rezystory z drutu i użyj elektrody 3,25(gdyby cieńsze przepalały).Potrzebuje więcej ciepła na stopienie,więc trudniej przepalić profil.Spawaj krótkimi spawami i przerwa na ostygnięcie. Łuk możliwie jak najkrótszy.Spawane elementy powinny jak najdokładniej przylegać. Każda szczelina ułatwia wypalanie dziury. Jeśli jest możliwość możesz zrobić na wtórnym uzwojeniu spawarki(tym spawalniczym) odczep po 5 zwojach i podłączyć kabel spawalniczy do niego(zmniejszy to prąd spawania chociaż trudniej będzie odpalić łuk elektryczny.
    Do kolegów którzy ,,Teoretyzują". Jeśli nie ma regulacji prądu-to nawet, jeżeli potrafi się spawać ,pospawanie profilu 2 mm prądem np. 250 A graniczy z cudem. Nie dołujcie człowieka, jeżeli nie potraficie mu pomóc.
  • #16 5245208
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Wszystkie stare spawarki miały regulację za pomocą śruby. Wkręcasz ją to zmniejszasz prąd spawania (drut oporowy też do tego służy). A spawanie blachy 2 mm to żaden wyczyn w dodatku przy spawaniu punktowym i jest żadnym ekstremalnym zajęciem. Radzę poćwiczyć na jakichś starych elementach (najlepiej pod okiem osoby która to potrafi) zamiast nerwowo odpisywać na posty.
    A pospawać takie elementy praktycznie można wszystkim (tylko trochę wprawy).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do spawania elementów bramy wjazdowej i ozdób o grubości około 2 mm zaleca się użycie spawarki inwerterowej lub migomatu (MIG/MAG). Spawarki inwerterowe dostępne w marketach budowlanych (np. Castorama) w cenie około 300-500 zł oferują płynną regulację prądu od 20-30A, co pozwala uniknąć przepalania cienkich profili. Spawanie elektrodą otuloną jest trudne przy cienkich materiałach i wymaga cienkich elektrod (max 2,5 mm) oraz doświadczenia, aby nie powstawały dziurki. MIG jest szybszy i wygodniejszy niż TIG, który jest bardziej czasochłonny. Można też rozważyć spawanie małym palnikiem tlenowo-argonowo-propanowym, jednak wymaga to zakupu butli i drutu. Regulacja prądu spawania, np. poprzez rezystory lub odczepy na uzwojeniu transformatora, pomaga kontrolować intensywność łuku i zapobiega przepalaniu. Praktyka i dokładne dopasowanie elementów są kluczowe dla uzyskania dobrego spawu. W przypadku sporadycznego użytkowania i braku doświadczenia można rozważyć zlecenie spawania fachowcom lub naukę spawania na prostych elementach pod okiem doświadczonego spawacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA