logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do pieca z zdalnym czujnikiem temperatury

jinx1984 21 Maj 2017 11:26 1734 8
  • #1 16487680
    jinx1984
    Poziom 9  
    Witam,

w dziedzinie pieców, sterowników itp jestem kompletnym laikiem.
    Mam następujący problem. Mam piec IMMERGAS NIKE STAR 24 3 E, który ogrzewa dwa mieszkania (kiedyś było jedno, ale rodzina się rozrosła i wydzieliliśmy drugie). Mieszkania są użytkowane niezależnie, mają osobne wyjścia. Sterownik jest w tym samym mieszkaniu co piec, co czasem powoduje, że w drugim mieszkaniu jest zimno jak w psiarni (bo piec się wyłącza bo akurat w tym mieszkaniu gdzie jest czujnik temperatury jest ciepło).

Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Myślałem, że rozwiązaniem może być np. zewnętrzny czujnik temperatury, ale sterownika z czymś takim nie znalazłem. To znaczy, jest sobie sterownik przy piecu, ale informację o temperaturze ma z drugiego mieszkania. Jakie urządzenia polecacie do rozwiązania takiego problemu? Zależy mi, żeby sterownik był w tym samym mieszkaniu co piec, bo nad piecem itak trzeba czuwać, bo czasem się na przykład 'zawiesza' i trzeba go włączyć i wyłączyć.

Są jakieś rozwiązania np. z więcej niż jednym czujnikiem?
  • Pomocny post
    #2 16487717
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Czujnik i sterownik to jedno. Pytanie - czy masz rozdzielone obiegi grzewcze obu mieszkań? Bo jak nie to co ci dadzą same dwa czujniki? Przecież może dojść do takiej sytuacji, że w jednym mieszkaniu będziesz miał te zadane 20 stopni a w drugim tylko 17 stopni. Kocioł więc zacznie grzać i temperatura będzie rosnąć tak w jednym jak i w drugim mieszkaniu (bo przecież kocioł nie odróżnia grzejników jednego mieszkania od drugiego) i w efekcie w jednym mieszkaniu będziesz miał ciepło a w drugim nieznośny gorąc.

Dlatego wymagana jest ingerencja w hydraulikę instalacji CO. Zobacz choćby tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1175536.html
  • #3 16487770
    jinx1984
    Poziom 9  
    Obieg jest jeden,
    choć może da się z tego zrobić 2 pętle bez wielkiego remontu. Co w takim wypadku? Da się to jakoś rozwiązać zostawiając jeden piec?
    Chodzi o to, że to drugie mieszkanie jest bez dostępu do pieca, jak w mieszkaniu z piecem ma za ciepło to może zawsze sobie skręcić kaloryfery, a w drugą stronę się już nic się nie da zrobić, jeśli w pierwszym nikogo nie ma i jest za zimno. Chodzi o to by była informacja o tym jaka jest temperatura w drugim mieszkaniu.

Szukam jak możliwie małym kosztem zwiększyć funkcjonalność takiego mieszkania.
    Drugi piec zupełnie nie jest opcją, bo nawet nie ma go gdzie wstawić, bo po podziale oba mieszkanka są malutkie (~ 25m2) i piec stoi w jedynym pomieszczeniu spełniającym normy tak, że gazownik z kominiarzem się zgodzili.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Zastanawiam się, czy można jakoś sensownie użyć czegoś takiego:
    https://www.emultimax.pl/pl_PL/p/Termostat-el...F14O6jNr2Q2V_geQxB9Gp33_9II22cmTxwaAnyY8P8HAQ

Ale niebardzo wiem, jak by to trzeba było poskładać. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy szukam w dobrym kierunku i gdzie dalej szukać by wiedzieć z czego składa się takie sterowanie i jak zmodernizować istniejące ogrzewanie przy użyciu takich urządzeń?
  • #4 16489239
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    jinx1984 napisał:
    Mam piec IMMERGAS NIKE STAR 24 3 E

Jest to najzwyklejszy kocioł 2-funkcyjny. Nie wiem jakie są jego możliwości jeśli chodzi o rozbudowanie automatyki, ale jeśli byś chciał rozdzielić układ hydrauliczny na dwa osobne obiegi, to może być problem - czasami układ rur nie pozwala na rozdzielenie. Jednak chcąc to zrobić poprawnie (od strony hydraulicznej) to musiał byś zastosować za kotłem sprzęgło hydrauliczne i dwie osobne pompy na każdy z obiegów i do tego odpowiednią automatykę sterującą z możliwością podpięcia dwóch termostatów: do każdego z mieszkań osobno.

jinx1984 napisał:
    Zastanawiam się, czy można jakoś sensownie użyć czegoś takiego:
    https://www.emultimax.pl/pl PL...QxB9Gp33 9II22cmTxwaAnyY8P8HAQ

Ale niebardzo wiem, jak by to trzeba było poskładać. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy szukam w dobrym kierunku i gdzie dalej szukać by wiedzieć z czego składa się takie sterowanie i jak zmodernizować istniejące ogrzewanie przy użyciu takich urządzeń?

Możesz zbudować taki system sterowania grzejnikami oparty na głowicach Danfoss, ale nie jest to tania "impreza" - wszystko zależy od ilości grzejników, bo musisz kupić tyle głowic ile masz grzejników w instalacji, plus do tego jednostkę centralną (Panel centralny CC) i przekaźnik do kotła (BR). Do pełni szczęścia brakuje sieci Wi-Fi i sparowania panelu centralnego z nią i mamy możliwość sterowania temp. każdego pomieszczenia osobno za pomocą aplikacji na smartfona.
  • #5 16494397
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    proponuje przenieść sterownik do najchłodniejszego pomieszczenia w obydwu mieszkaniach, tam gdzie bedize za gorąco to zawory przymkną. Inną opcją bez inwazji jest regulacja wg pogodówki (o ile ten kocioł ma taką możliwość) i grzać wg krzywej - też termostaty poprzykręcają.
    rozdzielenie na dwa obiegi i znacznie ułatwiło by sterowanie.
  • #6 16494404
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    A czy nie wystarczy przykręcić grzejników w cieplejszym pomieszczeniu?
    No i dlaczego po podziale, tam jest zimniej? Wcześniej jak się domyślam było ok.

Wszystko da się wyregulować grzejnikami i nie wiem po co te kombinację.
  • #7 16494731
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 155
    Zacznij od kryzowania grzejników, nic cię to kompletnie nie kosztuje a może dużo pomóc i jak się da zwiększ to prędkość pompy na piecu. W zimniejszym mieszkaniu daj kryzy grzejników na maksa a w cieplejszym daj np. na połowę( czym bliższe grzejniki pieca małe kryzy, najdalsze kryzy maks), musisz się pobawić. Jeśli nic to nie da spróbuj przenieść termostat do najzimniejszego pokoju lub zimniejszego mieszkania, bądź kupić jakiś termostat bezprzewodowy koszt 200-300 zł typu on-off np salus czy euroster, oczywiście jeśli twój piec go obsłuży. Możesz też rozdzielić na 2 obiegi, sprzęgło i niezależne sterowanie na przekaźnikach, ale to już poważny "babranek" hydrauliczny i wtedy już można dać oddzielny piec. Na początek popróbuj kryzy - w większości przypadków się sprawdza. Mam nadzieję, że głowice na kaloryferach masz pootwierane, bo jak masz na 2-2,5 to nic dziwnego, że dobija ci tylko do 17 stopni.
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #8 16494932
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    W większości głowic ustawienie w pozycji 2 odpowiada temperaturze pomieszczenia 17 stopni, czyli przez większość sezonu grzewczego byłyby to pomieszczenia ... nieogrzewane.
  • #9 16495646
    wnojtek
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Przede wszystkim napisz jaki masz ten sterownik do kotła i czy grzejniki są wyposażone w zawory termostatyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piecem IMMERGAS NIKE STAR 24 3 E, który ogrzewa dwa niezależne mieszkania, co prowadzi do sytuacji, w której jedno mieszkanie jest zimne, gdy czujnik temperatury w drugim jest w cieple. Proponowane rozwiązania obejmują: przeniesienie sterownika do najchłodniejszego pomieszczenia, zastosowanie zewnętrznych czujników temperatury, regulację grzejników oraz rozdzielenie obiegów grzewczych. Użytkownicy sugerują również użycie głowic termostatycznych Danfoss oraz systemu sterowania, który umożliwia kontrolę temperatury w każdym pomieszczeniu za pomocą aplikacji. Kryzowanie grzejników i zwiększenie prędkości pompy pieca to dodatkowe metody, które mogą poprawić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA