logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 2.0DTL 1999 - Miękki pedał hamulca po postoju z włączonym silnikiem

ziooober88 22 Maj 2017 23:52 1431 4
REKLAMA
  • #1 16490764
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 490
    Witam, posiadam Opla Astrę G z 1999r. Dzisiaj przyjechałem na miejsce i chwilę auto stało na postoju z zapalonym silnikiem. Wsiadam do auta chcę wycofać, naciskam na pedał hamulca i był strasznie miękki. Po przejechaniu kilkunastu metrów do przodu i podpompowaniu hamulca wszystko wróciło do normy.

Hamulce normalnie hamują ok. Ostatnio czyściłem wszystkie zaciski hamulcowe. Teraz na obecną chwilę jak nacisnę pedał hamulca na odpalonym aucie to bardzo powoli opada w dół.
    A jak postoi chwilę z zapalonym silnikiem jakieś 5-10 minut to pedał leci w dół jakby hamulców nie było.

Układ odpowietrzyłem. Zrobiłem oględziny podwozia w poszukiwaniu ewentualnych wycieków ale nic nie znalazłem. Płynu nie ubywa ze zbiorniczka.
    Dodam, że po nocy jak nacisnę pedał hamulca to jest strasznie twardy, natomiast po odpaleniu robi się normalny tzn taki jak zawsze w czasie jazdy i hamowania.

Co może być ewentualną przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 16491554
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Wszystko wskazuje na zapowietrzenie hamulców.Prawidłowe odpowietrzenie to podanie ciśnienia do zbiorniczka z płynem hamulcowym i odpowietrzanie zaczynamy od najdłuższego odcinka./Odpowietrznik nałożony wężyk,butelka z płynem.Popuszczenie odpowietrznika wypuszczamy bąbelki razem z płynem aż do wycieku samego płynu.Tak odpowietrzamy wszystkie koła. Ciśnienie w układzie hamulcowym utrzymujemy pompując do zbiorniczka z płynem nawet pompką do kół lub z napompowanego koła bez wentylka.
    W dawnych czasach każdy szanujący się warsztat miał przyrząd do odpowietrzania hamulców /DTR B-07.06.a/
    Po odpowietrzeniu hamulców sprawdził bym wspomaganie. Naciskam pedał hamulca,zapalam silnik pedał lekko się cofa.

Pozdrawiam Miro.Nasz
  • REKLAMA
  • #3 16491813
    ziooober88
    Poziom 15  
    Kolego tylko w jaki sposób te hamulce mogłyby się zapowietrzyć? Druga sprawa to jak objawia się uszkodzenie pompy hamulcowej? Co świadczy o jej wadliwym działaniu? Hamulce odpowietrzałem i tam nie było żadnych bąbelków powietrza. Odpowietrzałem układ mimo tego że nie był rozszczelniony w żaden sposób.

I co ma wspomaganie do takiego działania? Jak wspomaganie odpowiada za co innego.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Witam, koledzy zdemontowałem pompę hamulcową wraz ze zbiorniczkiem. Chciałem zobaczyć co znajduje się w środku takiej pompy ale od razu mam dwa problemy jak zdemontować zbiorniczek w takiej pompie? Z boku są dwa zatrzaski, podważam je i mam z dużą siłą wyrwać ten zbiorniczek? Czy może jest on gdzieś przykręcony?

Oraz drugi problem to seger na tym tłoczku. Tam nie ma żadnych otworów na to by włożyć jakieś szczypce. Są jakieś metody żeby go wyciągnąć?

Poniżej przedstawiam zdjęcie jak taka pompa wygląda (zdjęcie z internetu)
    Astra G 2.0DTL 1999 - Miękki pedał hamulca po postoju z włączonym silnikiem
  • REKLAMA
  • #4 16504216
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Tłoczki wyjmowałem powietrzem z kompresatora. Po dokładnym oczyszczeniu z osadu i jego rozruszania.
    Przy odpowietrzaniu sprobój podać ciśnienie do zbiorniczka i odpowietrzaj - rurka jednym końcem na odpowietrznik a drugi do butelki.

Gwarantuje,ze pedał będzie dobry.

Pozdrawiam Miro.Nasz
  • #5 16792379
    ziooober88
    Poziom 15  
    Okazało się, że źle było poskładane jedno koło. Chodzi o złożenie tej sprężyny w przednim kole. Nie tak była założona jak powinna i dlatego tak się działo
REKLAMA