logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio Alpine 9855R w Skoda Octavia II z czujnikiem cofania?

seeit 28 Lip 2005 14:11 5263 2
REKLAMA
  • #1 1688768
    seeit
    Poziom 11  
    Witam
    Chodzi mi o podłączenie odtwarzacza CD w samochodzie Skoda Octavia II z tylnym czujnikiem cofania. Człowiek z serwisu Skody powiedział mi że gdybym miał fabryczne radio Skody to przy włączeniu wstecznego biegu nie dość że słyszałbym sygnalizację dźwiękową to jeszcze by dźwięk dobywający się z danego odbiornika w głośnikach zmalał by prawie do zera (audycje radiowe, CD) bym mógł w spokoju słyszeć dźwięk czujnika cofania. Głośniczki czujnika cofania ponoć są wmontowane w słupkach auta więc działają niezależnie od radia. Lecz chodzi mi tylko o wyciszenie tak jak przy telefonowaniu. I teraz pytanie. Czy jest możliwość podłączenia tej opcji do "nieskodowskiego" radia aby zachowywało się na tej samej zasadzie co oryginalne. Czy może do tego posłurzyć standardowy przewód od wyciszania telefonu czy jest to w ogóle jakiś inny układ lub wtyczka tylko i wyłącznie do oryginalnego radia? Najchętniej podłączył bym radio Alpine 9855R lecz gdyby te nie miało takiej opcji a radio o podobnych parametrach można by było przystosować to z miłą chęcią dokonał bym takiego zakupu.
  • REKLAMA
  • #2 1689528
    jacq
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    99% radioodtwarzaczy ma wejście MUTE wyciszające dźwięk w przypadku podania na nie masy. Podepnij przez przekaźniczek lub tranzystor do + lampy cofania i po wszystkiemu:D
  • #3 1690587
    seeit
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo za podpowiedź myślę że skorzystam z tej porady jak nie znajdę rozwiązania innego natomiast wolałbym podłączyć pod przewód oryginalny w skodzie. Nie musiał bym ciągnąć drugiego kabelka. Czy może ktoś zna jaki sygnał lub napięcie idzie tym oryginalnym kabelkiem lub do czego jest podłączony. No i przedewszystkim jak on wygląda czy jest wpięty w kostkę czy może jest luzem z pojedyńczym pinem.
REKLAMA