logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie mostkiem H z AVT - czy wystarczy napięcie z dodatkowego źródła?

tomaszek15 25 Maj 2017 09:36 1398 12
REKLAMA
  • #1 16494602
    tomaszek15
    Poziom 7  
    Witam,
    Zamówiłem ze sklepu AVT mostek H na zajęcia. Zbudowałem go i jest gotowy do użytku. Problem w tym, że muszę czymś sterować, aby otwierać odpowiednie bramki tranzystorów. Moje pytanie: Czy mogę sterować tym mostkiem H za pomocą samego napięcia z dodatkowego źródła czy musi być sterownik? Jaki jest najprostszy sposób na sterowanie tym mostkiem? W załączeniu wstawiam schemat mostka.
    Załączniki:
    • Sterowanie mostkiem H z AVT - czy wystarczy napięcie z dodatkowego źródła? IMG_20170525_093303.jpg (51.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16494643
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16494674
    tomaszek15
    Poziom 7  
    Tak, chodzi tylko o zmiane kierunku. Czyli wystarczy podać napięcie z zasilacza i na przykład zmieniać wejścia IN1 i IN2?
  • REKLAMA
  • #4 16494729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16495082
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Warto by pomyśleć o układzie uniemożliwiającym załączenie górnych i dolnych tranzystorów w tej samej gałęzi. Pytanie jeszcze jak duże obciążenie kolega chce załączać? Może warto dodać jakiś transil dwukierunkowy żeby uchronić się przed przepięciami.
  • REKLAMA
  • #6 16496635
    tomaszek15
    Poziom 7  
    Obciążenie jest dowolne, zastosowanie dowolne, napięcie dowolne. Muszę przedstawić jak działa ten układ. Więc jeśli jest jakiś gotowy sterownik do kupienia to bym prosił o link. Potrzebuję zbudować układ z mostkiem tak, że jak podłącze do zasilania to będzie działać. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem w tym kompletnie zielony :(
  • #7 16496911
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    To tak się nie da. Wynika to nawet z samych parametrów tranzystorów. Musi kolega znać napięcie znamionowe i prąd znamionowy silnika.

Jeśli jest to tylko pokazowy układ to nie ma dużego problemu. Najmniejszy silniczek z zabawki wystarczy do zademonstrowania zmiany kierunku obrotów. Tutaj prąd i napięcia są pomijalne.
  • #8 16497124
    tomaszek15
    Poziom 7  
    Akurat o odbiornik się nie martwię. Kompletnie nie wiem czym sterować mostek. Co podłączyć do IN1, IN2 i GND (schemat). Co jest najtańszym i najszybszym elementem do kupienia/zrobienia? Proszę o pomoc :(
  • #9 16497360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 16498118
    tomaszek15
    Poziom 7  
    Dziękuję! Dobrze zrozumiałem? :)
    Załączniki:
    • Sterowanie mostkiem H z AVT - czy wystarczy napięcie z dodatkowego źródła? IMG_20170527_134921.jpg (3.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 16498176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16498340
    tomaszek15
    Poziom 7  
    To jeszcze zadam ostatnie pytanie. Jaką wartość najlepiej podać na IN1 i IN2 żeby otworzyć bramki tranzystorów? W Internecie przeczytałem że 3 V powinny wystarczyć, starczy?
  • #13 16498433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował mostek H z zestawu AVT i pyta, czy do jego sterowania wystarczy napięcie z dodatkowego źródła, czy potrzebny jest sterownik. Odpowiedzi wskazują, że do zmiany kierunku wystarczy prosty przełącznik, który aktywuje odpowiednie wejścia IN1 i IN2, ale należy unikać jednoczesnego aktywowania obu wejść. Zaleca się zastosowanie układu zabezpieczającego przed załączeniem górnych i dolnych tranzystorów w tej samej gałęzi oraz dodanie transila dla ochrony przed przepięciami. Użytkownik pyta o konkretne połączenia i wartości napięć, a odpowiedzi sugerują użycie przełącznika 3-pozycyjnego oraz informują, że do otwarcia bramek tranzystorów wystarczy napięcie 1V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA