logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przerwy w grach online - ASUS RT-N10, brak dostępu do routera

Marcineq01 29 Gru 2019 00:11 1284 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić, czy kilkusekundowe przycinki w grach online są winą routera ASUS RT-N10, skoro nie mogę dostać się do jego panelu?

Najpierw sprawdź internet z pominięciem Asusa: podłącz komputer bezpośrednio do kabla od operatora/POE zamiast do WAN routera i przetestuj gry oraz ping, najlepiej także wieczorem [#18366765][#18367673] Jeśli po takim obejściu lagi znikną, winny jest router ASUS RT-N10, a nie sam link od dostawcy [#18367509] W starym routerze możliwa jest też usterka zasilacza albo spadek pojemności kondensatorów na zasilaniu [#18366108] Dodatkowo warto sprawdzić komputer na jednym z portów LAN1–LAN4 routera, bo to pomaga potwierdzić, czy problem siedzi w samym Asusie [#18366164]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18366096
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Mam problem z Internetem. Na wstępie dodam, że kontaktowałem się już z dostawcą i on twierdzi, że wszystko jest w porządku z połączeniem. Problem występuje tylko w grach sieciowych(np. Apex Legends, CS:GO czy LOL). Cały czas notorycznie występują zatrzymania obrazu i wszystko stoi dookoła, po kilku sekundach wszystko wraca do normy, ale często już zostaje zabity albo wyrzuca mnie z serwera/gry. Jest może jakiś sposób aby to naprawić z mojego komputera? Może to wina routera? Posiadam już go na pewno 5lat, może nawet 7-8. Do routera jestem podłączony kablowo, brat korzysta z Wifi, ale jak nie korzysta z komputera to też są te problemy tylko rzadziej.

Dodam jeszcze, że na stronę routera nie mogę się dostać, bo po wpisaniu jego IP, które ma na obudowie nie łączy się z witryną(Przekroczono limit czasu połączenia).
    Jeśli coś zapomniałem dodać to śmiało pytajcie.

Router: ASUS RT-N10
    System: Win 10 Pro

Dodaje jeszcze obrazek jak to wygląda w speedtest:
    Przerwy w grach online - ASUS RT-N10, brak dostępu do routera

Według dostawcy powinno być w tym pakiecie pobieranie 8Mb/s i wysyłanie 2Mb/s. Na pewno nie jest to wina wolnego Internetu, bo kiedyś było dobrze i nie było żadnych problemów w grach, nigdy nie występowały takie przerwy w grach. Jedyna różnica to nieco większy ping i pobieranie, bo wcześniej miałem coś w okolicach 2-3ms i 9MB/s
  • REKLAMA
  • #2 18366108
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    Adres podany na spodzie routera mógł zostać zmieniony na dowolny inny. Tak więc jak chcesz się zalogować na niego to sprawdź jaki ma adres twoja karta sieciowa w komputerze (właściwości sieci).
    Ale jak wnioskuję po sformułowanym problemie dostanie się do panelu routera na wiele ci się nie zda. Ja obstawiałbym tętnienia z zasilacza lub utratę pojemności kondensatora (kondensatorów) wewnątrz routera, na zasilaniu.
  • #3 18366112
    Marcineq01
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    Adres podany na spodzie routera mógł zostać zmieniony na dowolny inny. Tak więc jak chcesz się zalogować na niego to sprawdź jaki ma adres twoja karta sieciowa w komputerze (właściwości sieci).
    Ale jak wnioskuję po sformułowanym problemie dostanie się do panelu routera na wiele ci się nie zda. Ja obstawiałbym tętnienia z zasilacza lub utratę pojemności kondensatora (kondensatorów) wewnątrz routera, na zasilaniu.

Czyli wymiana routera powinna pomóc? Bo już mnie to tak denerwuje, że byłem gotowy już kupić nowy router nawet bez pewności, że to jego wina. A nowy zasilacz gdzie można kupić, bo faktycznie mam coś takiego podłączone do listwy i operator mówił mi, że tylko jak czerwona lampeczka będzie się na nim świecić to trzeba wypiąć i wpiąć z powrotem, a gdyby problem nie ustąpił to zgłosić to do nich.

Podobnie wygląda do tego:

Nie wiem czy o to Ci chodzi?
  • REKLAMA
  • #4 18366118
    krakarak
    Poziom 42  
    @Marcineq01 widzę, że sobie żarty robisz... Na zdjęciach jest router Asus?... Przecież to PLC. Dobranoc.
  • #5 18366121
    Marcineq01
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    @Marcineq01 widzę, że sobie żarty robisz... Na zdjęciach jest router Asus?... Przecież to PLC. Dobranoc.

Nie robię sobie żartów, nie wiem o co Ci chodzi?

Tak wygląda Router:
    A tak ten (zasilacz?) co jest do listwy podłączony i dwa kable idą do routera:

Jeśli Ci chodziło o inny zasilacz to przepraszam, nie wiem jak to się nazywa.

Już chyba wiem o co Ci chodziło, to takie podłużne i to jest zasilacz routera(to było chyba w komplecie z routerem).

Ja jestem w tych sprawach zielony, dlatego też założyłem temat w dziale "sieci początkujący". Czyli sama wymiana routera powinna załatwić sprawę tak?

W takim razie chciałbym jeszcze zapytać, jaki polecacie router? Zależy mi głównie na stabilności i dobrym zasięgu(powiedzmy, że budżet do 200-300zł).
  • #6 18366164
    krakarak
    Poziom 42  
    Na początek podłącz komputer bezpośrednio kablem do routera Asus, do jednego z wolnych gniazd opisanych jako LAN1 - do LAN4 i sprawdź czy zaszły jakieś zmiany na lepsze.
  • #7 18366184
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    @Marcineq01
    A co to za internet? - to radiówka jak wnoszę :D
    Kiedyś to i pewnie operator miał mniej klientów podpiętych pod jedną antenę :D
  • #8 18366765
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Pewnie że to kiepska radiówka,jako punkt dostępowy jakiś CPE zasilany POE i od niego kabel do tego Asusa. na poczatek testy tej radiówki z pominięciem Asusa czyli kabel z LAN zasilacza POE zamiast do WAN routera bezpośrednio do komputera i sprawdzasz zachowanie internetu w grach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18367335
    Marcineq01
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Marcineq01
    A co to za internet? - to radiówka jak wnoszę :D
    Kiedyś to i pewnie operator miał mniej klientów podpiętych pod jedną antenę :D

Tak, radiówka.

Dodano po 46 [minuty]:

matek451 napisał:
    Pewnie że to kiepska radiówka,jako punkt dostępowy jakiś CPE zasilany POE i od niego kabel do tego Asusa. na poczatek testy tej radiówki z pominięciem Asusa czyli kabel z LAN zasilacza POE zamiast do WAN routera bezpośrednio do komputera i sprawdzasz zachowanie internetu w grach.

Powiem tak. Zrobiłem tak jak pisałeś, ale na drugim komputerze(brata) nie było Internetu. Nie mógł się połączyć poprzez wifi. Testowane u mnie było jakieś 10min w grze i nie wystąpił żaden lag, tylko co z tego jak na drugim komputerze nie idzie się połączyć z siecią....

Kiedyś chodził Internet normalnie i jakoś nie było lagów na obu komputerach, więc to może po prostu wina starego już routera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18367509
    KOCUREK1970
    Marcineq01 napisał:
    Zrobiłem tak jak pisałeś, ale na drugim komputerze(brata) nie było Internetu. Nie mógł się połączyć poprzez wifi. Testowane u mnie było jakieś 10min w grze i nie wystąpił żaden lag, tylko co z tego jak na drugim komputerze nie idzie się połączyć z siecią....

Skoro pominąłeś własny router a sprzęt operatora nie ma wifi - to chyba normalne, że w takiej sytuacji wifi nie działa :D

Skoro po pominięciu Asusa jak piszesz jest progres, zatem winę można upatrywać w Asusie.
  • REKLAMA
  • #11 18367529
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Ok, dzięki za pomoc. Teraz mam pytanie, jakie routery polecacie? Nie wykluczam, że będę wymieniał w przyszłości na szybszy Internet, może światłowód(100Mb/s). Najważniejsza jest stabilność łącza, tak aby na obu komputerach wszystko śmigało i był dobry zasięg.
  • #12 18367541
    KOCUREK1970
    Marcineq01 napisał:
    Teraz mam pytanie, jakie routery polecacie?

Ile gotówki na wydanie - ceny rozsądnych propozycji zaczynają się od 200 zł w górę.
  • #13 18367544
    Marcineq01
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Marcineq01 napisał:
    Teraz mam pytanie, jakie routery polecacie?

Ile gotówki na wydanie - ceny rozsądnych propozycji zaczynają się od 200 zł w górę.

Maksymalnie do 300zł.

Patrzyłem na tego, ale jest tani. Nie wiem czy brać coś takiego pod uwagę? Producent chwali się wbudowanym procesorem, dzięki czemu osiąga lepszy zasięg i stabilność.
    https://www.morele.net/router-tenda-ac6-1790632/
  • #14 18367584
    KOCUREK1970
    Marcineq01 napisał:
    Nie wiem czy brać coś takiego pod uwagę? Producent chwali się wbudowanym procesorem, dzięki czemu osiąga lepszy zasięg i stabilność.

Więc daruj sobie coś co trzeba nieudolnie zachwalać reklamą i postaw na coś sprawdzonego, np Asus AC1200+
  • #15 18367661
    Marcineq01
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Marcineq01 napisał:
    Nie wiem czy brać coś takiego pod uwagę? Producent chwali się wbudowanym procesorem, dzięki czemu osiąga lepszy zasięg i stabilność.

Więc daruj sobie coś co trzeba nieudolnie zachwalać reklamą i postaw na coś sprawdzonego, np Asus AC1200+

O ten Ci chodzi?
    https://www.ceneo.pl/43008056#

czy te:
    https://www.ceneo.pl/55707069
    https://www.ceneo.pl/77888930

Czym one się różnią tak w ogóle?

Ten też jest ciekawy:
    ASUS RT-AC57U
    Z tego co widzę ma dobrą cenę teraz: https://www.ceneo.pl/74859570#
  • #16 18367673
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    A ja bym jeszcze nie wydawał wyroku tylko potestował radiówkę bezposrednio na tym kablu z pominięciem routera przez jakiś czas, szczególnie teraz w godzinach wieczornych w grach oraz zrobił jakieś testy ping. Do radiówek, szczególnie z takimi prędkościami podchodzę zawsze ostrożnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18372155
    Marcineq01
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    A ja bym jeszcze nie wydawał wyroku tylko potestował radiówkę bezposrednio na tym kablu z pominięciem routera przez jakiś czas, szczególnie teraz w godzinach wieczornych w grach oraz zrobił jakieś testy ping. Do radiówek, szczególnie z takimi prędkościami podchodzę zawsze ostrożnie.

No to ładnie mnie teraz załatwiłeś. Posłuchałem się aby jeszcze popróbować z pominięciem routera i teraz mam taki Internet.

W dodatku potem są problemy żeby w ogóle połączyć się z siecią, trzeba nieźle kombinować aby powróciło... Dobra teraz musicie mi pomóc jak to naprawić znowu, od razu dodam, że jest jeszcze gorzej z pominięciem routera.
  • #18 18373761
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Jest tragedia, nie idzie w nic pograć, jedyne co dobrze chodzi to ładowanie stron i youtube :( Jutro zadzwonię do operatora zgłosić problem i zobaczymy czy coś poprawi, bo wydaje mi się, że to jednak jest ich wina.
  • #19 18376671
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Marcineq01 napisał:
    Jest tragedia, nie idzie w nic pograć, jedyne co dobrze chodzi to ładowanie stron i youtube :( Jutro zadzwonię do operatora zgłosić problem i zobaczymy czy coś poprawi, bo wydaje mi się, że to jednak jest ich wina.
    Masz adresy IP-zrób testy i screen-y w trakcie używania gry (jednocześnie, po kolei-aby znaleść źródło problemu i wówczas reklamuj-gdybyś miał Apple z Mac OSX to byłoby banalnie prosto, chociaż linuxa-też byłoby łatwiej, pod Windows też można-za pomocą dodatkowych programów: Putty... ).
  • #20 18384078
    Marcineq01
    Poziom 11  
    We wtorek będzie u mnie nowy router, jak to nie pomoże to ostro biorę się za sprawę z dostawcą. Jak tego nie naprawi to nie dostanie pieniędzy. Byłem już zgłosić i nie dostałem nawet telefonu czy mają zamiar coś z tym zrobić. Internet nadal do kitu.
  • #21 18384158
    KOCUREK1970
    Marcineq01 napisał:
    Jak tego nie naprawi to nie dostanie pieniędzy

I tu się mylisz - zapłacić musisz bo inaczej nie rozpatrzy reklamacji :D
    Jak rozpatrzy reklamację na Twoją korzyść, to dopiero możesz żądać oddania kasy.

Ale w sumie to już nie wiem co postanowiłeś - bo niby winny Twój stary router.
  • #22 18385245
    Marcineq01
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Marcineq01 napisał:
    Jak tego nie naprawi to nie dostanie pieniędzy

I tu się mylisz - zapłacić musisz bo inaczej nie rozpatrzy reklamacji :D
    Jak rozpatrzy reklamację na Twoją korzyść, to dopiero możesz żądać oddania kasy.

Ale w sumie to już nie wiem co postanowiłeś - bo niby winny Twój stary router.

Jutro będę już wszystko wiedział, bo przyjedzie kurier z nowym routerem. Jak to nie pomoże to oczywista wina dostawcy. Co do reklamacji to u mnie tak jest, że ja decyduje za co płacę i jak widzę, że transfery się nie zgadzają z umową to mam prawo nie zapłacić za ten Internet. A jak coś się nie spodoba to jest wiele dostawców w okolicy, którzy chętnie pozyskają nowego klienta :)
  • #23 18388016
    Marcineq01
    Poziom 11  
    No dobra, na to wygląda, że jednak router. Wróciły stałe transfery 8/2Mb/s i filmy na youtube lecą nawet w 1440p, gdzie na poprzednim max to był 1080p przy dobrym Internecie kilka miesięcy temu. Działa na razie bez konfiguracji, bo w żaden sposób nie mogę zmienić IP routera, ani dostać się na stronkę routera. Chyba musi to ogarnąć dostawca Internetu. Kablowo wszystko działa, tylko wifi nie ma, ale to mogę przeżyć na razie. Jeśli jest jakaś możliwość, że mogę zrobić to sam, to mile widziana podpowiedź.
  • #24 18388063
    krakarak
    Poziom 42  
    Jeśli możesz to w starym routerze podmien zasilacz i sprawdź transfery.
  • #25 18388643
    Marcineq01
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    Jeśli możesz to w starym routerze podmien zasilacz i sprawdź transfery.

Testowałem teraz nowy router w grze i niestety są lagi kilkusekundowe jeszcze, ale rzadziej. Pytanie tylko teraz, czy to kwestia konfiguracji tego routera i to zniknie czy jeszcze jest inna przyczyna tego stanu rzeczy... Może też być już przestarzała "tuba/antena" na dachu albo ten adapter, który łączy się z anteną i routerem? Wygląda to tak jakby serwery u dostawcy były przeciążone i w godzinach gdzie najwięcej ludzi korzysta z Internetu jest jeszcze gorzej. Wcześniej dostawca się tłumaczył, że latem może być gorszy Internet ze względu na zarośla, ale mamy zimę i teraz nic nie stoi na przeszkodzie w dobrym sygnale...

Zmieniałem też wczoraj na starym routerze kanały i na wszystkich było podobnie albo gorzej, więc to nie pomaga na 100%.

Co do zasilacza to chodzi Ci o ten co jest dołączony razem z routerem w komplecie? Mimo wszystko wątpię, że to jest zasilacz skoro lagi kilkusekundowe nadal występują w nowym routerze.

Narzędzie od producenta przy nowym routerze wyświetla taki komunikat.

Niestety nie mogę się dostać do strony routera w żaden sposób opisany przez producenta. Wygląda na to, że samemu chyba nie zmienie IP.
  • #26 18388675
    krakarak
    Poziom 42  
    Wcześniej pisałeś, że już jest bardzo dobrze stąd propozycja podmiany zasilacza.
    Marcineq01 napisał:

Niestety nie mogę się dostać do strony routera w żaden sposób opisany przez producenta...

Patrząc na twoje działania chciałbym (bez urazy), abyś poprosił do sprzętu kogoś kto się na tym zna. Nawet jak masz postawić flaszkę to się opłaci.
  • #27 18388728
    Marcineq01
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    Wcześniej pisałeś, że już jest bardzo dobrze stąd propozycja podmiany zasilacza.
    Marcineq01 napisał:

Niestety nie mogę się dostać do strony routera w żaden sposób opisany przez producenta...

Patrząc na twoje działania chciałbym (bez urazy), abyś poprosił do sprzętu kogoś kto się na tym zna. Nawet jak masz postawić flaszkę to się opłaci.

No jest lepiej, bo mam w końcu normalne transfery, a nie jak wcześniej max 1Mb/s i wysyłanie bliskie zera. Tylko, że nadal występują te kilkusekundowe lagi w grze online. Coś się blokuje i nie ma Internetu, po czym znowu jest ok przez pół minuty/minutę. Ściągałem też grę i też były zatrzymania pobierania co jakiś czas i po kilku sekundach dalej leciało pobieranie.

• #28 18388734
    krakarak
    Poziom 42  
    A o czym świadczą komunikaty, których zrzuty umieściłeś post wyżej?...
  • #29 18388737
    Marcineq01
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    A o czym świadczą komunikaty, których zrzuty umieściłeś post wyżej?...

Mówiłem już, że próbuje się dostać do ustawień routera przez stronę i ten program uruchamia tą stronę automatycznie, ale pojawia się ten błąd i nie mogę zmienić IP po wymianie na nowy router. Z tamtym routerem mogłem się normalnie zalogować za pomocą mojego IP w pole wyszukiwarki.
  • #30 18388750
    krakarak
    Poziom 42  
    Przeczytaj post #26 i zrób to.

Dobrej nocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z lagami w grach online, mimo że dostawca internetu twierdzi, że połączenie jest w porządku. Problem występuje na routerze ASUS RT-N10, który ma około 5-8 lat. Użytkownik nie może uzyskać dostępu do panelu routera, co sugeruje problemy z jego zasilaniem lub kondensatorami. Po testach z pominięciem routera, zauważono poprawę, co wskazuje na jego potencjalną awarię. Użytkownik planuje wymianę routera i pyta o rekomendacje, preferując modele stabilne i o dobrym zasięgu w budżecie do 300 zł. W dyskusji pojawiają się różne modele routerów, w tym ASUS AC1200+ i ASUS RT-AC57U, a także sugestie dotyczące testowania sprzętu operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA