logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXCEL - Dni wolne + świeta na kolorowo

krystex15 25 Maj 2017 12:29 16851 5
REKLAMA
  • #1 16494843
    krystex15
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć.
    W załączniku plik w którym już coś podziałałem ale nie wiem jak zrobic:
    1. chciałbym wybierać sobie rok o miesiąc z listy rozwijanej i żeby mi się w grafiku zmieniały daty
    2. Soboty i niedziele wypełnione kolorkiem + do tego zaznaczone innym kolorem kiedy wypada święto w danym miesiącu
    @editor

Pobawiłem sie jeszcze troche i zrobiłem wybieranie roku i miesięcy z listy - zmienia mi to na grafiku i koloruje
    Treaz tylko nie wiem jak wprowadzić tutaj żeby mi święta zaznaczało ...
    Plik:

Dzięki z góry !.
  • REKLAMA
  • #2 16495013
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    krystex15 napisał:
    1. chciałbym wybierać sobie rok o miesiąc z listy rozwijanej i żeby mi się w grafiku zmieniały daty
    2. Soboty i niedziele wypełnione kolorkiem + do tego zaznaczone innym kolorem kiedy wypada święto w danym miesiącu

EXCEL - Dni wolne + świeta na kolorowo2017-05-2..1).png (55.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Czy o taki efekt chodzi :?: :D

Jeśli tak to skorzystaj z załącznika.
    grafikte...xlsx (24.86 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

BTW formatowanie świąt w kalendarzu możesz zrobić jak pokazano https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3343649.html#16491345
  • REKLAMA
  • #3 16495023
    krystex15
    Poziom 10  
    Prot napisał:
    krystex15 napisał:

Czy o taki efekt chodzi :?: :D

Jeśli tak to skorzystaj z załącznika.

BTW formatowanie świąt w kalendarzu możesz zrobić jak pokazano https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3343649.html#16491345

Hej dzięki jak edytowałem pierwszy post to chyba w tym samym momencie dodałeś odpowiedź :D
    Jak możesz zerknij na to jak ja jeszcze to przerobiłem samemu : (plik w załączeniu).
    Chciałbym aby rok wybierać osobno, a miesiąc osobno. tylko teraz do tego swojego nie wiem jak uwzględnić dni świąteczne ( czy Twój sposób tutaj zadziała, bo inaczej zrobione. )
  • REKLAMA
  • #4 16495060
    Prot
    Poziom 38  
    krystex15 napisał:
    czy Twój sposób tutaj zadziała, bo inaczej zrobione

No niestety nie :cry:

Na mojej liście są wartości numeryczne (daty), które wykorzystywane są w formułach formatowania warunkowego.

Twoje listy są typu tekstowego więc bezpośrednio nie można ich ustawień wykorzystać do wyliczanych formuł :cry:

Ale zawsze możesz pobawić się w konwersje tekstów na liczby :D
  • REKLAMA
  • #5 16495369
    krystex15
    Poziom 10  
    To znaczy wystarczyło by aby w moim arkuszu kolorowalo tylko numerki. Nie muszą być oznaczone kolorem rowniez dni tygodnia (pn -pt).

#edit

Jeżeli ktoś potrafi prosiłbym o dorobienie formuły? czy funkcji, która pokolorowałaby mi wypadające święta w grafiku który mam już zrobiony
  • #6 16498046
    Prot
    Poziom 38  
    krystex15 napisał:
    prosiłbym o dorobienie formuły? czy funkcji, która pokolorowałaby mi wypadające święta w grafiku

W poście #2 pisałem Ci:
    Cytat:
    formatowanie świąt w kalendarzu możesz zrobić jak pokazano https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3343649.html#16491345

Jeśli jednak sprawia Ci problem wykorzystanie tamtego rozwiązania :cry: i uzyskanie takiego efektu jak na zrzucie:
    EXCEL - Dni wolne + świeta na kolorowo2017-05...png (55.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    to zajrzyj do kolejnej modyfikacji Twoich rozwiązań w Arkuszu3 :D
    grafikte...xlsx (32.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA