logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować sekwencyjne zapalanie 8 żarówek na podjeździe z DomiQ/LCN?

JackieP 26 Maj 2017 11:00 1554 3
REKLAMA
  • #1 16496431
    JackieP
    Poziom 6  
    Witajcie,

Niedawno nabyłem dom, który, po gruntownym remoncie, w ramach ułożenia nowej instalacji elektrycznej, wyposażono w moduły inteligentnego budynku DomiQ / LCN. Jeden ze sterowników steruje bramą wjazdową i zapalaniem świateł na podjeździe, który wygląda tak jak na zdjęciu:

Jak zaprogramować sekwencyjne zapalanie 8 żarówek na podjeździe z DomiQ/LCN?

Na środkowy rząd lamp składa się 16 żarówek, z czego pierwsze 8 jest na osobnych obwodach. I tu pytanie - czy ktoś może polecić jakieś rozwiązanie, które te 8 żarówek będzie zapalać jedna po drugiej, żeby uzyskać taki efekt jak na progu pasa startowego lotniska.

Można to oczywiście zaprogramować w Domiq, ale koszt modułów + ciągnięcie kabli z szafy to trochę dużo zabawy. Chciałbym móc podać napięcie do jakiegoś urządzenia (tylko właśnie nie wiem jakiego) i żeby to urządzenie podawało napięcie sekwencyjnie w odstępach np kilkunastu ms do 8 żarówek w momencie, w którym samo dostaje napięcie. Może nie uzyska się efektu stroboskopu, ale myślę, że będzie to wyglądało ciekawie.

PS - Sorry, z góry za moje lakoniczne opisy, ale za sprawą nieuchwytnych elektryków, którzy robili instalację sam zacząłem się trochę tym bawić (programować) i spodobało się ;-)
  • REKLAMA
  • #2 16497423
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Najpierw musisz mieć od każdej żarówki wyprowadzony przewód. Potem zapalanie sekwencyjne to zabawa.
  • REKLAMA
  • #3 16498088
    JackieP
    Poziom 6  
    Kable są pociągnięte, instalacja przygotowana. Teraz trzeba urządzenie, które to obsłuży.
REKLAMA