logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do dysku NAS przez LAN po routerze TPLink przez FTP

pasieczko 29 Maj 2017 12:48 1905 5
REKLAMA
  • #1 16500938
    pasieczko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam Serdecznie!

Od czterech godzin męczę się z pewnym tematem. Mam router TP Link TL-WR841N połączony kabelkiem LAN z anteną port LAN (nie WAN), DHCP wyłączone, w konfiguracji przypisane adresy IP dla drukarki i dysku NAS. Drukarka działa bez problemu (Samsung CLX6220FX), problem jest z dyskiem w obudowie TRACER SATA 742 AL. Po podłączeniu dysku przez LAN do routera nie można uzyskać dostępu do FTP mimo poprawnej konfiguracji w dysku przykładowo przypisany adres IP 10.0.0.142 i nie działa połączenie przez router WiFi na ftp://10.0.0.142. Natomiast gdy połączę się z dyskiem bezpośrednio przez WiFi to adres ftp://10.0.0.142 działa bez problemu. Gdzie może być problem? Aktualnie z dysku korzystam przez USB bo nie mam czasu co chwilę przełączać się między sieciami. Macie jakiś pomysł, w jaki sposób mogę odblokować dostęp do dysku przez FTP na połączeniu przez TPLINK a nie dysk TRACER?

Będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 16500955
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    pasieczko napisał:
    Mam router TP Link TL-WR841N połączony kabelkiem LAN z anteną port LAN (nie WAN)
    Weź to narysuj albo sformułuj inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 16500973
    pasieczko
    Poziom 12  

Opisując:
    Antena od internetu połączona jest z routerem przez LAN (RJ45) - nie przez WAN
    Dysk w obudowie NAS podłączony jest z routerem przez LAN (RJ45)

Zarówno router i obudowa NAS posiadają wbudowane WiFi jako router (udostępnianie).
    Gdy łącze się z WiFi dla obudowy NAS i wchodzę na adres ftp://10.0.0.142 pojawiają się pliki jak na FTP
    Gdy łącze się z WiFi w routerze i wchodzę na adres ftp://10.0.0.142 pojawia mi się że strona nieosiągalna/błędny adres
  • REKLAMA
  • #4 16500993
    m.jastrzebski
    pasieczko napisał:

Opisując:
    Antena od internetu połączona jest z routerem przez LAN (RJ45) - nie przez WAN
    Dysk w obudowie NAS podłączony jest z routerem przez LAN (RJ45)

Zarówno router i obudowa NAS posiadają wbudowane WiFi jako router (udostępnianie).
    Gdy łącze się z WiFi dla obudowy NAS i wchodzę na adres ftp://10.0.0.142 pojawiają się pliki jak na FTP
    Gdy łącze się z WiFi w routerze i wchodzę na adres ftp://10.0.0.142 pojawia mi się że strona nieosiągalna/błędny adres

Po pierwsze, to przepnij kabel od dostawcy do gniazda WAN. Na tą chwilę dostawca internetowy ma w zasadzie dostęp do Twojej sieci oraz NAS'a. Nie wchodząc w szczegóły średnio szczęśliwy pomysł.

A w obecnej sytuacji.
    1. Czy masz poprawnie na NASie i kopmuterze z któego łączysz się poprzez WiFi TPlinka, ustawiony adres, maskę i bramę domyślą?

2. Czy "antena" ma włączony DHCP? Czy kopmuterowi też nadajesz ręcznie adres IP czy dostaje jakiś z "anteny" (które jest także routerem).
  • REKLAMA
  • #5 16501015
    pasieczko
    Poziom 12  
    m.jastrzebski napisał:
    Po pierwsze, to przepnij kabel od dostawcy do gniazda WAN. Na tą chwilę dostawca internetowy ma w zasadzie dostęp do Twojej sieci oraz NAS'a. Nie wchodząc w szczegóły średnio szczęśliwy pomysł.

A w obecnej sytuacji.
    1. Czy masz poprawnie na NASie i kopmuterze z któego łączysz się poprzez WiFi TPlinka, ustawiony adres, maskę i bramę domyślą?

2. Czy "antena" ma włączony DHCP? Czy kopmuterowi też nadajesz ręcznie adres IP czy dostaje jakiś z "anteny" (które jest także routerem).

NAS ma podaną ręcznie konfigurację statyczną, w routerze mam przypisany adres IP dla MAC nasa.
    Router jest skonfigurowany ręcznie, tak jakby to antena była routerem z przypisanym adresem IP (dane wstukane, WAN wyłączony). Nie mam dostępu do anteny. Przy próbie podłączenia anteny przez WAN do routera - za chiny nie może się połączyć z internetem. Włączałem mu DHCP, wyłączałem itd. Nic nie działa. Powróciłem do konfiguracji wcześniejszej i działa.

Czy jest jakaś opcja w TP Linku, gdzie np ustawię mu adres IP + port i będzie pozwalał na połączenie przez FTP?
  • #6 16501019
    m.jastrzebski
    pasieczko napisał:
    m.jastrzebski napisał:

A w obecnej sytuacji.

NAS ma podaną ręcznie konfigurację statyczną, w routerze mam przypisany adres IP dla MAC nasa.
    Router jest skonfigurowany ręcznie, tak jakby to antena była routerem z przypisanym adresem IP (dane wstukane, WAN wyłączony). Nie mam dostępu do anteny. Przy próbie podłączenia anteny przez WAN do routera - za chiny nie może się połączyć z internetem. Włączałem mu DHCP, wyłączałem itd. Nic nie działa. Powróciłem do konfiguracji wcześniejszej i działa.

Czy jest jakaś opcja w TP Linku, gdzie np ustawię mu adres IP + port i będzie pozwalał na połączenie przez FTP?

Z TPLInka korzystasz jak ze switch'a. Skoro masz tam wyłączone DHCP to link IP-MAC jest i tak nie potrzebny.

Podaj:
    adres, maske i bramę NAS'a i komputera podpiętego pod WiFi TPLinka.

P.S. Przywróć TPlinka do ustawień fabrycznych to zadziała pewnie. W ostateczności TPlinkowi musisz nadać ręcznie adres WAN, odpowiedni do tego jaki ma "antena".
REKLAMA