Opis aukcji wygląda tak:
"...
Nowy, wzmocniony kabel Audio 2x mini-Jack 4-pin. Kabel służy do połączenia np. telefonu z kinem domowym lub radiem samochodowym przez złącze typu mini-Jack. Przewód pozawala na przesyłanie sygnału audio w formacie analogowym stereo oraz sygnału mono z mikrofonu poprzez złącze 4-pinowe. Duża wytrzymałość, solidne wykonanie!
..."
Przewód nie ma oplotu. Po zdjęciu izolacji są tylko trzy miedziane żyły pokryte emalią z czego jedna ma dodatkowo włókno (zakładam, że to jest to wzmocnienie). Poza tym, tak jak pisałem, na segmencie S nie ma przejścia pomiędzy wtyczkami (sprawdzałem mierząc opór multimetrem). Wygląda to tak jakby te wtyczki 4-pinowe zostały użyte tylko na potrzeby zgodności z gniazdem 4-pinowym, a w rzeczywistości tor mikrofonowy w tym przewodzie nie istnieje. W sumie można tego przewodu użyć do podłączenia telefonu do wejścia AUX w celu przesłania sygnału audio-stereo i będzie działał. Nie wiem, czy specyfikacja takiego wejścia w ogóle obejmuje sygnał z mikrofonu. Nie jestem specjalistą od tego typu połączeń. Może po prostu sprzedający sam nie wie co sprzedaje, ale dziwi mnie, że ludzie to kupują i nikt wcześniej nie zwrócił uwagi. Na innej aukcji ktoś sprzedaje identyczny przewód z takim samym opisem. Może ludzie używają tego tylko do przesyłu audio i nikomu nie przeszkadza, że nie ma toru mikrofonowego. Zapytałem tutaj, bo pomyślałem, że może jest coś o czym nie wiem przy konstrukcji takiego łącza. Np. w sieciach elektroenergetycznych występują linie przesyłowe trzyprzewodowe, w których są tylko trzy fazy, a nie ma neutralnego, ale tu chyba po prostu jest fałszywe złącze 4-pinowe i błędny opis aukcji. A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?