logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm

JakCzap 31 Maj 2017 17:20 47586 9
  • #1 16504907
    JakCzap
    Poziom 2  
    Witam
    chciałbym naprawić moje słuchawki które połamały się przy złączce mini jack.
    Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego schematu który pasowałby mi do tych przewodów. Czy moglibyście​ mi w tym pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm 1496243931123900255048.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm 1496243861711-1656873802.jpg (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 16504926
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195
    Zielony w oplocie to mikrofon, czerwony i czarny we wspólnym oplocie to słuchawki ( kanały L i R musisz sprawdzić . Podłączenie w zależności od typu urządzenia :

- Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm

- Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm - Lutowanie przewodu z mini jack 3.5mm
    .
    Spokojnie wszystko jest dostępne w sieci ,wystarczy 3 minuty na odnalezienie.
    W razie wątpliwości pytaj.
  • #3 16504932
    JakCzap
    Poziom 2  
    Dziękuję Ci bardzo. Nie wiem czemu ale nie mogłem nigdzie tego znaleźć.
  • #5 16603859
    GrzegorzPW
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Chciałbym odświeżyć temat, bo moje pytanie również dotyczy przewodu z wtyczką mini jack.
    Uszkodził mi się przewód w słuchawkach pomiędzy wtyczką, a mikrofonem. Nie wiem, w którym dokładnie miejscu jest usterka, więc postanowiłem kupić nowy przewód z fabrycznie zarobioną wtyczką i wymienić cały uszkodzony fragment. Kupiłem przewód z wtyczkami z dwóch stron. Pomierzyłem przejścia pomiędzy segmentami wtyczek i wyszło, że na S (wg oznaczeń TRRS) jest przerwa. Poprosiłem sprzedawcę o przysłanie drugiego przewodu. Okazało się, że też jest przerwa. Uciąłem jedną wtyczkę, bo i tak jest zbędna. Myślałem, że może coś jest niedolutowane i stąd ta przerwa, ale okazało się, że przewód jest trzyżyłowy. Zgłupiałem. Przecież przy wtyczce 4-pinowej i przewodzie trzyżyłowym to nie może działać. Przewód kupiło kilkadziesiąt osób. Czy nikt tego nie zauważył, czy może on jest sprawny, a ja czegoś nie wiem?
  • #6 16603899
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16604177
    GrzegorzPW
    Poziom 11  
    Opis aukcji wygląda tak:
    "...
    Nowy, wzmocniony kabel Audio 2x mini-Jack 4-pin. Kabel służy do połączenia np. telefonu z kinem domowym lub radiem samochodowym przez złącze typu mini-Jack. Przewód pozawala na przesyłanie sygnału audio w formacie analogowym stereo oraz sygnału mono z mikrofonu poprzez złącze 4-pinowe. Duża wytrzymałość, solidne wykonanie!
    ..."
    Przewód nie ma oplotu. Po zdjęciu izolacji są tylko trzy miedziane żyły pokryte emalią z czego jedna ma dodatkowo włókno (zakładam, że to jest to wzmocnienie). Poza tym, tak jak pisałem, na segmencie S nie ma przejścia pomiędzy wtyczkami (sprawdzałem mierząc opór multimetrem). Wygląda to tak jakby te wtyczki 4-pinowe zostały użyte tylko na potrzeby zgodności z gniazdem 4-pinowym, a w rzeczywistości tor mikrofonowy w tym przewodzie nie istnieje. W sumie można tego przewodu użyć do podłączenia telefonu do wejścia AUX w celu przesłania sygnału audio-stereo i będzie działał. Nie wiem, czy specyfikacja takiego wejścia w ogóle obejmuje sygnał z mikrofonu. Nie jestem specjalistą od tego typu połączeń. Może po prostu sprzedający sam nie wie co sprzedaje, ale dziwi mnie, że ludzie to kupują i nikt wcześniej nie zwrócił uwagi. Na innej aukcji ktoś sprzedaje identyczny przewód z takim samym opisem. Może ludzie używają tego tylko do przesyłu audio i nikomu nie przeszkadza, że nie ma toru mikrofonowego. Zapytałem tutaj, bo pomyślałem, że może jest coś o czym nie wiem przy konstrukcji takiego łącza. Np. w sieciach elektroenergetycznych występują linie przesyłowe trzyprzewodowe, w których są tylko trzy fazy, a nie ma neutralnego, ale tu chyba po prostu jest fałszywe złącze 4-pinowe i błędny opis aukcji. A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
  • #8 16605160
    aaanteka
    Poziom 42  
    Tak, to bywa jak wybieramy najbardziej korzystną cenę. Za jakość niestety trzeba zapłacić. A że jest wielu którzy ryzykuje z nadzieją dostania dobrego produktu o niczym nie świadczy. Poza tym należy uważnie czytać opis aukcji ze zrozumieniem :
    GrzegorzPW napisał:
    Kabel służy do połączenia np. telefonu z kinem domowym lub radiem samochodowym przez złącze typu mini-Jack. Przewód pozawala na przesyłanie sygnału audio w formacie analogowym stereo oraz sygnału mono z mikrofonu poprzez złącze 4-pinowe. Duża wytrzymałość, solidne wykonanie!
    .

-Po co w takim zastosowaniu przewód mikrofonowy ? -zadaj sobie kolego kluczowe pytanie. Podpowiem :- potrzebny jest przewód kanału lewego(1), kanału prawego(2) oraz wspólna masa(3).
  • #9 16605928
    GrzegorzPW
    Poziom 11  
    Cena akurat nie ma tu nic do rzeczy. Bo ten kabelek jest w miarę dobrze wykonany i do nieprofesjonalnych zastosowań w zupełności wystarcza. Przy połączeniu do kina domowego lub radia samochodowego oczywiście tak jak napisałeś wystarczą trzy przewody, ale w kolejnym zdaniu jest napisane "Przewód pozawala na przesyłanie sygnału audio w formacie analogowym stereo oraz sygnału mono z mikrofonu poprzez złącze 4-pinowe". Ja tak bardzo chciałem kupić przewód z czterema żyłami i wtyczką 4-pinową, że wyłączyło mi się myślenie. W opisie zamiast słowa "oraz" powinno być słowo "lub". Już po moim poprzednim poście sobie to wszystko wyjaśniłem. Przecież na czwartym pinie nie może być połączenia między wtyczkami, bo czwarty pin w telefonie to złącze mikrofonowe, czyli wejście. Jaki byłby sens łączenia wejścia mikrofonowego w telefonie z innym wejściem. Chociaż akurat wejście AUX IN ma pewnie tylko trzy piny, bo tak jak napisałeś lewy, prawy i masa. A sygnał mono z mikrofonu można przesłać za pomocą jednego z kanałów i masy. I wszystko jasne.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • #10 16606085
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego na dal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem . Czy "i ", czy "oraz" nie ma znaczenia bo nie jest napisane "do przesyłania sygnału z mikrofonu telefonu " a jest napisane "
    GrzegorzPW napisał:
    sygnału mono z mikrofonu poprzez złącze 4-pinowe.
    .
    Jeżeli uważnie przeanalizujesz wszystkie rodzaje możliwych, występujących kombinacji zrozumiesz gdzie popełniasz błąd rozumowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem naprawy słuchawek z uszkodzoną wtyczką mini jack 3.5mm. Użytkownik poszukiwał schematu podłączenia przewodów, a odpowiedzi wskazywały, że zielony przewód to mikrofon, a czerwony i czarny to kanały słuchawkowe (lewy i prawy). Użytkownicy sugerowali, aby szukać informacji w sieci, a także zwrócili uwagę na różnice w przewodach 3-żyłowych i 4-żyłowych. Pojawiły się wątpliwości dotyczące jakości zakupionych przewodów, które nie miały odpowiednich połączeń, co prowadziło do nieporozumień w ich zastosowaniu. Wskazano na konieczność dokładnego czytania opisów produktów oraz na różnice w zastosowaniach przewodów audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA