logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kosiarka elek. "new bingo" uległa awarii

davidstar 02 Cze 2017 08:13 2043 6
REKLAMA
  • #1 16507959
    davidstar
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Awaria polega na tym, że po włączeniu słychać przeciągłe buczenie silnika. Wrzucam zdjęcia kosiarki. Na zdjęciach widać kondensator silnikowy. Moje pytanie brzmi czy mógł on ulec uszkodzeniu? Wydaje mi się, że służy on tylko do rozruchu. Pytanie brzmi czy ja mogę go wypiąć? i podłączyć tak jakby go nie było?

Ps. Czy mogło spalić się uzwojenie? Jak to naprawić?
    Załączniki:
    • kosiarka elek. "new bingo" uległa awarii CAM05131.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kosiarka elek. "new bingo" uległa awarii CAM05132.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kosiarka elek. "new bingo" uległa awarii CAM05133.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16507967
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4672
    davidstar napisał:
    Wydaje mi się, że służy on tylko do rozruchu
    davidstar napisał:
    Awaria polega na tym, że po włączeniu słuchać przeciągłe buczenie silnika.
    Czyli można stwierdzić, że nie ma rozruchu.
    davidstar napisał:
    Pytanie brzmi czy ja mogę go wypiąć?
    Możesz
    davidstar napisał:
    i podłączyć tak jakby go nie było?
    Nie, bo producent uznał że jest potrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 16507980
    davidstar
    Poziom 13  
    No to w takim razie Panie Stanisławie co mogę zrobić? CHciałbym sprawdzić czy kondensator jest sprawny. Chciałem go wypiąć i z zachowaniem wszelkich środków ostrożności zakręcić "śmigłem " oczywiście nie ręką. Jakby element tnący zaczął się obracać to czy nie oznaczałoby ze nowy kondensator rozwiąże te kwestie?
  • REKLAMA
  • #4 16507982
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    davidstar napisał:
    Chciałem go wypiąć i z zachowaniem wszelkich środków ostrożności zakręcić "śmigłem " oczywiście nie ręką.
    Z kondensatorem też tak możesz zrobić. A kondensator kosztuje kilka, może kilkanaście zł.
  • #5 16507987
    davidstar
    Poziom 13  
    Rozumiem, że spalenie uzwojenia nie wchodzi w grę?
  • #6 16507992
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dodam, że aby zrobić taką próbę, to trzeba odkręcić nóż, ale by uzyskać efekt rozruchu, to nie wystarczy pomóc ręką obracając za oś silnika, ale trzeba silnikowi dać znacznie większe obroty.

Dodano po 1 [minuty]:

davidstar napisał:
    Rozumiem, że spalenie uzwojenia nie wchodzi w grę?
    Najpierw trzeba się upewnić czy silnik będzie starował , najlepiej z nowym kondensatorem.
  • REKLAMA
  • #7 16508063
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1950
    Zainteresuj się łożyskami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza awarię elektrycznej kosiarki "New Bingo", objawiającą się przeciągłym buczeniem silnika po włączeniu. Pytania dotyczą kondensatora silnikowego, który może być uszkodzony, oraz możliwości jego wypięcia. Użytkownicy sugerują, że kondensator jest niezbędny do rozruchu, a jego wymiana może rozwiązać problem. Zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia silnika oraz łożysk, a także na to, że spalenie uzwojenia nie jest prawdopodobne. Wskazują na potrzebę ostrożności przy testach oraz na możliwość odkręcenia noża kosiarki dla przeprowadzenia prób.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA