logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

citroen c4 grand picasso 1.8 - Podciśnienie pod korkiem oleju i dławienie

Igorlab 03 Cze 2017 09:56 7968 7
REKLAMA
  • #1 16509591
    Igorlab
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich i z góry dziękuję za ewentualne porady i podpowiedzi.

Silnik benzynowy bez instalacji gazowej 1.8 (125KM)
    Problem polega na przygasaniu (dławieniu się) silnika podczas pracy na wolnych obrotach. Po odkręceniu korka wlewu oleju wyczuwalne jest jego zasysanie (podciśnienie), jednakże bez korka silnik mimo, iż nadal faluje pracuje lżej i nieco równiej. Odnosi się wrażenie że brakowało mu powietrza i po zdjęciu korka pracuje mu się o wiele lżej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16511743
    Igorlab
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki za zainteresowanie się moim tematem :)

Z wyżej opisanym problemem byłem już u kilku mechaników oraz serwisie citroena.
    Do chwili obecnej wymienione zostały:
    -wszystkie filtry, (sprawdzony był dolot i czyszczona przepustnica)
    - świece + cewka zapłonowa
    - listwa wtryskowa+wtryskiwacze
    - wariator
    - sprawdzany był moduł sterujący a dodatkowo w serwisie citroena wgrano nowy soft
    - czujnik temperatury

Do kolejnego mechanika umówiony jestem w przyszłym tygodniu i dzięki Waszym podpowiedziom mógłbym wiedzieć na co zwrócić jego uwagę.
  • #4 19870722
    szymek0888
    Poziom 2  
    Witam, czy udało się koledze rozwiązać problem bo mam podobnie tyle że w 2.0, auto z korkiem faluje na obrotach i gaśnie , a po odkręceniu korka wszystko ok. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19872398
    szymek0888
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Odma niedrożna.

Dzięki za szybką odpowiedź, odma, tak myślałem ale ja mam 2.0 benzyna i nie mogę tej odmy zlokalizować, pomożesz?

Dodano po 8 [minuty]:

Pod pokrywą zaworów?
  • #7 19873213
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5151
    Nie pamiętam budowy tego silnika ale coś mi świta, że odma wbudowana jest w dekiel głowicy
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 19873370
    szymek0888
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Nie pamiętam budowy tego silnika ale coś mi świta, że odma wbudowana jest w dekiel głowicy

Dokładnie, wyczyściłem i było chwilę dobrze, więc pozostaje wymiana dekla na nowy i zobaczymy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem benzynowym 1.8 (125KM) w Citroenie C4 Grand Picasso, który dusi się podczas pracy na wolnych obrotach. Po odkręceniu korka wlewu oleju silnik pracuje lepiej, co sugeruje problem z podciśnieniem. Wymieniono już wiele komponentów, w tym filtry, świece, cewkę zapłonową, wtryskiwacze oraz moduł sterujący. Inni użytkownicy sugerują, że przyczyną może być niedrożna odma, która może być zlokalizowana w dekielku głowicy. Wskazówki dotyczące czyszczenia i wymiany odmy są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA