logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską

MirSon760 16 Sty 2021 14:52 19077 18
REKLAMA
  • #1 19187796
    MirSon760
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie, mam problem z wyciekami oleju pod maską... Na załączonych zdjęciach widać już stan po wymianie uszczelek, uszczelek przy wtryskiwaczach, miedzianych podkładek, oringów na przelewach... Po odkręceniu turbiny widnieje w niej olej, a wokół wtrysków oprócz oleju również zauważalne są ślady ropy... Czy miał ktoś podobny problem? Jak sobie z tym poradzić bez wymiany całego silnika
    Załączniki:
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210109_152433.jpg (7.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210102_150140.jpg (7.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210115_200707.jpg (8.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210115_200953.jpg (8.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210109_152226.jpg (7.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210111_134737.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210106_203720.jpg (3.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19187817
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Umyć i sprawdź które cieknie. Potem wymienić uszczelkę, a raczej komplet na dany wtrysk.
  • #3 19187834
    MirSon760
    Poziom 4  
    Niestety to już było robione każdy wtrysk dostał nowe "zabawki" a wszystkie gniazda były czyszczone frezem, wszystko umyte wyczyszczone i po 2 dniach wygląda jak wygląda za...lane wszystko jak na załączonych powyżej zdjęciach
    Załączniki:
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210111_125321.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19188644
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Jak przy wtryskach widać slady oleju to przeciek jest po gwincie śruby. Tzreba to uszczelniść. Jak jest tam ropa to znaczy że dalej jest nieszczelność na podkładce miedzianej. Możliwe źle przygotowana powierzchnia (frezowanie)
  • REKLAMA
  • #5 19189083
    MirSon760
    Poziom 4  
    Niestety to też odpada bo to zrobione z precyzyjną dokładnością i części idealnie pasują, a mimo wszystko skądś to podlewa i tak jak na zdjęciach widać to się dalej skądś sączy auto dzień w dzień mimo wszystko jeździ nie stoi aby była szansa na zimnym silniku wypatrzenia gdzie pojawia się dziurka i olej wypływa ... Gdyby to było coś z tych rzeczy które wymieniłem to pewnie by mnie tutaj nie było i nie szukał bym pomocy ... Także może ktoś coś jeszcze podrzuci jakiś pomysł omijając te części które zostały wymienione wyczyszczone ? Z góry wielkie dzięki
  • #6 19189275
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie zawsze się udaje. A wymieniasz z rurka. Więc któryś podcieka.
    Tak jak pisałem myjesz i sprawdzasz na drugi dzień gdzie.
  • #7 19189340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19189404
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    W 308SW z tym silnikiem miałem też ten problem. W pierwszej kolejności poszedł komplet podkładek pod wtryskiwacze razem z gumkami ale bez większego efektu. Wtedy wymieniłem tą małą pokrywę zaworów gdzie jest separator odmy.
    Przy trzecim podejściu okazało się że ta duża pokrywa była słabo skręcona. Obecnie jest wszystko bez zarzutu.
    Tak się wszyscy nabijają z 1.9TDi że to wiecznie zapocone... A te 1,6 Hdi to jest jakaś zemsta francuskiego inżyniera... albo dowód że też potrafią się zalewać zewsząd olejem albo ropą :)
  • #9 19189548
    kkknc
    Poziom 43  
    Wymiana nie zawsze przynosi porządny skutek. Czasem trzeba powtórzyć na którymś wtrysku. Oczywiście inne przyczyny też możliwe. Trzeba myć i szukać.
  • #10 19189995
    MirSon760
    Poziom 4  
    Tutaj też uszczelka wymieniona...
    Załączniki:
    • Citroen C4 Grand Picasso 1.6 hdi - Wycieki oleju pod maską IMG_20210104_105445.jpg (2.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19190058
    kkknc
    Poziom 43  
    To bez znaczenia. Robiłem sam u siebie, po miesiącu zaczoł podciekać. Umyłem sprawdziłem i wymieniłem. Spokój na dwa tygodnie, poleciał następny. Zrobiny i spokój do końca, aż auto sprzedałem. A miałem jeszcze dwa lata. Więc podaruj sobie tą precyzję. Bo zawsze coś może pójść nie tak. Więc umyj i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #12 19190545
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 510
    Muszę przyznać, że przy wymianie uszczelek pod pokrywą zaworową z reguły postępuję niezgodnie z zaleceniami producenta, i smaruję silikonem Reinz lub Dirko całą powierzchnię styku, nie tylko kanty. Czy uszczelka nowa czy stara, odtłuszczam obie powierzchnie dociskowe i daję cienką warstwę silikonu. Wiem że zaraz ktoś wyskoczy że to druciarstwo, ale parę razy poprawiałem po sobie, lub po kimś kto postąpił zgodnie z instrukcją. A już szczególnie przy plastikowych pokrywach, bo odkształcają się i nie dociskają gumy tak jak powinny.
  • REKLAMA
  • #13 19190581
    kkknc
    Poziom 43  
    Zawsze wszystkie tworzywa są do wymiany. Bo to loteria. Zresztą tam są separatory odmy. Więc do wymiany.
  • #14 19190787
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    marszałekkom napisał:
    Muszę przyznać, że przy wymianie uszczelek pod pokrywą zaworową z reguły postępuję niezgodnie z zaleceniami producenta, i smaruję silikonem Reinz lub Dirko całą powierzchnię styku, nie tylko kanty. Czy uszczelka nowa czy stara, odtłuszczam obie powierzchnie dociskowe i daję cienką warstwę silikonu. Wiem że zaraz ktoś wyskoczy że to druciarstwo, ale parę razy poprawiałem po sobie, lub po kimś kto postąpił zgodnie z instrukcją. A już szczególnie przy plastikowych pokrywach, bo odkształcają się i nie dociskają gumy tak jak powinny.

A ja z kolei kupiłem nową pokrywę i złożyłem to bez sylikonu dokręcając po trochę każdą śrubę :D Jak głowicę:) po kawałku.
    Jak ja byłem zły :) Tak się namęczyłem.
  • #15 19191910
    kemo321
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Jeżeli chodzi o wycieki ON w okolicy wtryskiwaczy to może lać się oringami na przelewach. Jak góra wtrysku sucha to leje się pewnie z polączenia rurki z filtrem na wtrysku. Miałem jeden przypadek że uszkodzony był oring na cewce wtryskiwacza ale w denso, sam cewki nie odkręcaj jakby coś bo musi być odpowiedni moment dokręcenia.
    Wycieki oleju albo z plastikowych pokryw na płycie z wałkami co jeszcze jest do zrobienia w miarę łatwo chociaż dostęp średni. Chociaż wydaje mi się że wycieki są z płyty z wałkami rozrządu i będzie trzeba rozrząd rozpinać i dużo rozkręcać.
    Sprawdź jeszcze czy z termostatu i wymiennika ciepła się nie leje. Te silniki lubią mieć wycieki.
    A jak pcha olej odmą w turbo to silniki już jest na wykończeniu. Oczywiście zależy ile go tam jest, niewielka ilość jest normalna.
  • #16 19193968
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1285
    Bardzo prosto można to sprawdzić - wszystko wyczyścić, kupić sprej do szukania nieszczelności (tworzy sie piana) odpalić silnik popryskac na wolnych obrotach w okolice wtryskow tam gdzie zbiera Ci się olej - jeżeli nic nie dojrzysz poproś kogoś aby dodał lekko gazu 1.5 -2 tyś obr - jeżeli jest przeciek na miedzianej uszczelce zobaczysz delikatne bąbelki lub usłyszysz syczenie.
    Uszczelnienie wtrysku nie jest takie proste jak pisza koledzy wyżej, dwa śruby montażowe na których osadzone jest jarzmo w 1.6 muszę być wymienione i dokrecona odpowiedznim momentem. Czy oprocz uszczelnień zmieniono je także?
    Wyczuwasz zapach spalin
  • #17 19193979
    MirSon760
    Poziom 4  
    Właśnie to jest to kolego że również wyczuwalny jest zapach spalin, nie za każdym razem ale jednak jak się pojawią to śmierdzi jakby spaliny szły bezpośrednio do wnętrza samochodu i to było główna przyczyna podniesienia maski i rozpoczęciem zabawy pod maską zalana olejem oraz ropą...
  • #19 19964809
    MirSon760
    Poziom 4  
    Tak na zakończenie nic żadne zabawy nie dały więc wymienione wtryski na nowe turbina też i ... Po 2och dniach auto nie odpaliło ... Więc wymiana sterownika silnika i ... Ok półtora tygodnia spokoju po czym auto nie chciało odpalać a dokładniej odpaliło ale obrotów nie utrzymało znachorzy poinformowali że to może być problem z paliwem więc od jednego do drugiego to jakieś czujniki po 600 - 800 zł i dalej nic na koniec żeby wymienić pompę silnika i może to coś da ... Więc auto poszło do sprzedaży jako uszkodzone bo ileż można wynajmować lub pożyczać samochody a ten żeby stał i tylko pieniądze w niego szły także jako uszkodzony został sprzedany a kupujący poinformowany o wszystkim ...

Jak najbardziej polecam samochód jako Citroen C4 Grand Picasso i sądzę że kiedyś pewnie wrócę do tego modelu pewnie młodszego ale już w benzynie
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyciekami oleju pod maską w Citroenie C4 Grand Picasso 1.6 HDi, mimo wymiany uszczelek, oringów i podkładek. W odpowiedziach sugerowane są różne źródła wycieków, takie jak uszczelki wtrysków, pokrywa zaworów, oringi na przelewach oraz połączenia rurki z filtrem. Wskazano na konieczność dokładnego czyszczenia i sprawdzania miejsc wycieków, a także na możliwość, że wycieki mogą pochodzić z uszkodzonego oringu na cewce wtryskiwacza. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że problemy z nieszczelnościami są powszechne w silnikach 1.6 HDi. Ostatecznie, po wielu próbach naprawy, użytkownik zdecydował się na sprzedaż samochodu z powodu ciągłych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA